Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke

Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke
Foto: pacun110
pacun110Pacun110, recept pridal: 1. novembra 2011 21:25Ďalšie jeho recepty

paradajková omáčka,či polievka je pre mňa jedno z najtajomnejších jedál,aké vôbec existujú.A to z jedného prostého dôvodu - ako žiak ZDŠ som tieto jedlá úprimne nenávidel(tak isto aj špenát - a ani Pepek námorník mi tento odpor nepomohol prekonať),ale teraz,ako čakateľ na dôchodok sa idem za nimi zabiť!Nerozumiem prečo to tak je,ale som tomu veľmi rád,lebo nepoznám lepšiu omáčku,ako je táto,paradajková...

Suroviny

5-6
porcií
45
minút
príprava
50
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

podstata tejto omáčky je v tom,že ju nerobím tak ,ako v školskej jedálni(a tu,možno tkvie môj žiacky odpor k nej) ,že - zápražka,pretlak,cukor soľ,ale ju pripravujem,poctivo,zo zeleniny, ako naše staré mamy!A ničím nešetrím!!!
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 1

2

všetku zeleninu očistím a spolu zo soľou,bobkovým listom,mletým a novým celým korením ju dám pomaly,ale dôkladne uvariť do mäkka.Ak mám,tak pridám aj petržlenovú vňať.Ja mám,tak pridám...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 2

3

asi tak po polhodinke varu pod pokrievkou - a to som si dal už ,do osolenej a orascovenej vody,variť aj zemiaky/ružiaky- som si rozpálil olej a za pomoci hladkej múky som urobil zápražku.Otvoril som si pretlak...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 3

4

zápražka už potichu pukoce(až tak veľmi to nepočuť,ale keď dám ucho bližšie k rajnici,tak počuť slabý praskot,ako keď suché konáriky horia),zemiaky sa varia,aj zelenina je už mäkká...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 4

5

do,trochu nahnedlej, zápražky som vykydol pretlak(je taký hustý,že sa nedá vyliať ako niektorý,ale sa musí naberať lyžicou a tak dopraviť k zápražke),ktorý som opražil - vznikla z neho taká červená guča,ktorú som tuho tuho musel miešať ,aby neprihorela a keď mi trošičku zhnedla,tak som ju zalial studenou vodou a stále tuho miešal,aby sa nezhrčkavela...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 5

6

detaily varu zápražky a ružiakov... (Možno sa vám nevidí,že som do zápražky nedal na kocky nakrájanú cibuľu,ale mne sa páči,keď je omáčka hladká,bez hrčiek a kúskov cibule - taká krémová.A mlieko nedávam preto,lebo mi tam nechutí.To však neznamená,že sa tam nesmie dať!Kto ho ľúbi,nech si ho tam dá!Ja neľúbim,tak nedávam...).
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 6

7

keď sa mi,zápražka aj s pretlakom povarili a dostatočne sa prepojili - aj ingrediencie aj chute,tak som tam,cez sitko vlial tú,do mäkka uvarenú zeleninovú zmes,
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 7

8

ktorú som nerezovou lyžicou prepasírovaj cez sitko a tým som vlastne do omáčky dostal aj chuť čerstvej paradajky,papriky,cibule a cesnaku.Nie veľmi výraznú,ale silnú na to,aby ju tam bolo mierne cítiť...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 8

9

podľa potreby som omáčku dochutil soľou,mletým korením(používam čerstvo pomleté mlynčekom,lebo je omnoho výraznejšie a pikantnejšie ako bežné,mleté.) a cukrom a ešte mierne dovaril.
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 9

10

uvarené zemiaky som zlial,trochu pomastil olejom,posypal vniatkou,vysypal na tanier,pridal varenú,z polievky,hovädzinku,prelial omáčkou,trošku prizdobil...
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 10

11

a chutilo to tak,že moja polovička aj tanier vylízala! Nie je to,síce podľa gastronomického protokolu,ale keď to raz chutí,tak nech nič nevyjde nazmar...Dobrú chuť,priatelia!!!
Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke - obrázok 11



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • dorisa, 1. novembra 2011 o 23:25
    Pekne spracovaný recept, vidieť, že chutilo:)


  • katkat, 1. novembra 2011 o 23:36
    asi som este nevidela tak lakavo spracovany recept na jednoduchu rajcinovu omacku:)) som to skoro so zatajenym dychom citala... hned by som si dala


  • sneica, 2. novembra 2011 o 05:39
    posledna fotografia svedci o tvojich kvalitach...:-))) pekne nafotene a popisane...


  • jajo3255, 2. novembra 2011 o 07:46
    Ide to aj bez tej zápražky, moja manželka má podobný recept, len miesto zápražky dá 3-4 veľké cibule, ktoré mixuje so zeleninou a tá omáčku správne zahustí a je to zdravšie a chutnejšie


  • danculka, 2. novembra 2011 o 08:02
    Starý dobrý recept,super...


  • rozmarin, 2. novembra 2011 o 08:10
    Super, mňam, hneď by som si dala.


  • rozmarin, 2. novembra 2011 o 08:10
    Super, mňam, hneď by som si dala.


  • garanco, 2. novembra 2011 o 08:44
    ...a keby si namiesto kúpeného pretlaku dal doma uvarený pretlak - to by si určite aj Ty, nielen Tvoja polovička, vylízal tanier...
    Narobil si chute, hneď by som si dala...a keby mi to ešte niekto aj uvaril!!!


  • pivonka, 2. novembra 2011 o 08:51
    Áno, poctivá. Pripomenul si i, že už som dávno paradajkovú omáčku nerobila. Pri poslednej fotke som sa schuti zasmiala. Toto ľudia často robia, ale v hlbokej ilegalite. Ty si to tiež fotil potajomky, spoza dverí, však?


  • modrykamen, 2. novembra 2011 o 09:23
    Tak varia chlapi. pracne ale veľmi chutne. Raz darmo, ak sa už dáme na varenie, tak sa do toho pustíme s vervou a pohráme sa s tým ako s milenkou. Nekupujem pretlaky, nerobím ich. Dozreté paradajky na drobno pokrájam, naplním do zaváracích pohárov a sterilizujem. Ak mám, pridám aj pekne do červena vyfarbenú papriku. A predtým, ako to vylejem do hrnca, tak to aj s uvarenou mrkvou, cibuľou a cesnakom rozmixujem. Kto neverí, nech skúsi.


  • evusik, 2. novembra 2011 o 09:32
    tak tá bola určite dobrá keď tvojej polovičke tak chutila
    ja robím rajčinovku podobne ale bez múky, takto:
    » varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-maso-s-rajcinovou-omac...


  • hannah22, 2. novembra 2011 o 17:35
    parádny a perfektne spracovaný recept, chválim a tíško závidím, hneď by som si dala..... :))


  • evanaaa, 2. novembra 2011 o 18:02
    Mám rada paradakovú omáčku, ale asi ju nerobím poctivú, robím podeľa mamy,ako ju ona robila. Využijem vodu, v ktorej sa varlo mäso na ten účel a tou zalievam omáčku, no s tou zeleninou som to ešte neskúšala, ale asi by som mala pre porovnanie chutí. Lebo si myslím - aspoň ja -, že ak ju tam dám, tak už nebude čisto paradajková chuť, keď sa do nej zamiešajú aj iné chute. Ale pokúsim sa to takto urobiť, len mne tam cesnak, ktorý maám ináč rada, nebude pasovať, ani chýbať, tak bez neho. Takže anjbližšie uvarím takto.


  • viera1, 2. novembra 2011 o 21:18
    @pacun110 ,daj do omáčky celú cibuľu a pred servírovaním ju vyber.Výborne obohatí chuť omáčky a nebudeš ju tam mať.Varím tak aj ryžu,mám rada cibuľu,ale musí byť restovaná alebo pečená,varenú nie.


  • boxik, 4. novembra 2011 o 15:00
    Krásny recept ,podobný príbeh ,až na to ,že mňa ani staroba nenaučila jesť špenát ,ale tá omáčka s tou zeleninou môže byť super.Položím iba jednu otázku ,keďže mojim hobby je pestovanie zmiakov,prečo tak ospevuješ ružové zemiaky ,veď okrem farby šupky to nemá žiadny význam.Význam v kuchyni má to aký varný typ sú zemiaky ,teda či A,B ,C ,alebo niektorý medzityp AB či BC.Omáčku , ale čo najskôr vyskúšam.


  • fazia, 22. mája 2014 o 18:25
    Čítam a určite skúsim. Páči sa mi ten Tvoj zmysel pre humor :))))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist