Majonézový šalát
Majonézový šalát

Pochúťkový šalát podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 31. decembra 2017
Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto je pôvodný recept, podľa ktorého sa robil pochúťkový šalát pre bufety a studené kuchyne. Je to receptúra č. 50145 podľa ČSN, pri ktorej Zobraziť celý popisToto je pôvodný recept, podľa ktorého sa robil pochúťkový šalát pre bufety a studené kuchyne. Je to receptúra č. 50145 podľa ČSN, pri ktorej dodržaní mal šalát rovnakú chuť, či ste si ho kúpili v Prahe alebo v Košiciach. Je vhodný ako príloha studených mís, na obložené chlebíčky, alebo len tak s rožkom...

5
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

400 g (dobrá, neúdená a bez korenín)
180 g
55 g
25 g
300 g
10 g
8 g
20 g
5 g
6 g
0,5 g




Postup

  1. 1

    Pre uľahčenie gramáže: worchester cca 1 PL, soľ cca 2 väčšie štipky, ocot necelá 1 PL.

  2. 2

    Salámu a uhorky nakrájame na tenké rovnomerné rezance, cibuľu na jemno a premiešame.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme hrášok, majonézu, worchester, horčicu, soľ, korenie, cukor a ocot...

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a premiešame.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šalát uložíme na pár hodín do chladničky, aby sa trocha odležal a prepojili sa chute.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

strucik
"Pre uľahčenie gramáže: worchester cca 1 PL, soľ cca 2 väčšie štipky, ocot necelá 1 PL"

A ako odmerať 0,5 g korenia? Pinzetou?

Takých pochúťkových - parížskych šalátov je tu hodne, v čom je tento výnimočný?
jack
Ten vyzera že nenormálne,original:-D
Ukladam a určite skúsim.Máme radi takéto šalátiky;-)
farbuska
Vďaka za tento recept a všetko dobré v nastávajúcom roku.
sracz
Veľké, naozaj veľké, kamarátske ďakujem za "origo rcp", @Kimlo priateľ z domova sladkého! Nádherné "plodné" dni Tebe a Tvojim milovaným aj v roku 2018_om!
leaela
....ak sa autor nenahneva,tak pod tento ~retro recept~ pridam este jeden z mojich oblubenych ;-) .P.F.2018 prajem vsetkym,vela zdravia a stastia (s ostatnym si poradime... :-) .)
katarina64
Tiež to robím podľa toho 10kg rozpisu,len vždy si to prepočítavam,nikdy si to nepoznacim...tento recept mi uľahčí prácu...ukladám
arnilka
@Kimlo , veľmi dobre si tento šalát pamätám a ako nám šmakoval :P
dakujem za recept a PF 2018 Ti prajem :-)
1x rela
violetacamorova
Všetko dobré v novom roku... šalátiky zo soc sú nenahraditeľné...Vďaka za pripomenutie... máš aj originál knihu s tými receptami podľa noriem?
garanco
Aj keď šaláty teraz nemusím, pousmiala som sa nad týmto receptom a na jazyku a v mysli sa mi vybavila jeho chuť, naozaj, či v Prešove alebo v Košiciach chutil rovnako, zároveň sa vybavili aj príjemné spomienky na štúdium. Prajem Ti úspešný celý nový rok, aby si rozdával radosť a úsmevy okolo seba :-)) !
salinka
Ďaľší skvost od teba, vďaka za recept. Keď už chcem občas zhrešiť s majonézovým šalátom, tak nech je to aspon kvalita a chuť. A to bude, mám tvoje recepty vyskúšané:-)
danda3
Výborný šalát, robievam podobne, ale nabudúce skúsim ísť podľa Teba, manžel miluje takéto šaláty, a k tomu kváskový chlebík, nič inšie netreba.
klukodvody
Staré dobré receptury. Také je uchovávám jako poklad a často do nich nahlížím a připomínám si co nám chutnalo a co se zatracuje. Ale naprosto mně chybí Mléčné bary to byla jízda. No @Kimlo díky a všem šťastný Nový Rok přejeme.
bubaya
Jéj, tento šalátik som si často dávala v Srdiečku, 2 rožky k tomu a 2 dcl kofoly, pekne na stojáka pri stole s výhľadom na križovatku a špaky na chodníku. Kdeže tie časy sú.
radox1
ja robievam podla normy parizsky,delim to desiatimi,ale pozor - soli menej.
afataga
Parada, aj ja si ho pamatam z bufacov, ale myslim, ze tam davali dietnu salamu. Ked uz si taka studnica tychto salatov, nemas rcp. aj na Prazsky? Ten bol sice najdrahsi, ale najlepsi a malokde ho mali.
jozka2
Vsetko naj v Novom roku a viacej kucharskych receptov od teba su stale originalne.Vdaka za tento salat stara klasika pretrvava i ked v obchodoch si ju menia
janara
waw, myslím že sa volal "vlašský" šalát
cesminaz
Mne sa šalát tiež pozdáva :-) dávno som ho nejedla.Ukladam.
janara
@Afataga (1.1.2018 14:07)
máš pravdu, spomenula som si, že tam boli aj zemiaky - dik za pripomienku
siisa
Som šalátová a niet nad doma urobený šalát ! Uvítala by som aj recept na originál vlašský šalát. Niekto tvrdí, že do originál receptu ide jablko a iný, že tam jablko nejde . Vďaka za recept, šalát nepoznám, ale vyzerá veľmi dobre.
viera1
@Strucik (31.12.2017 16:35)

Výnimočný je tým,že je "normovaný" :).Starší sa potešia chuti,ktorú poznajú z mladosti - náhrady smotanami a jogurtom,to už nie je ono :).
viera1
@Afataga (1.1.2018 12:05)

Keď bol najdražší,tak to bol Pražský šalát I,kde bola šunka a pražská saláma,v Pražskom šaláte II,bol varený údený bôčik :)
viera1
@Chdpctkkt (1.1.2018 11:39)

Môžem ti to dať aj ja? Rozpis na 10kg :) : žĺtky čerstvé - 1200g;olej jedlý-8650g;ocot-150g;soľ-100g. ... :) Teraz viem,že asi pozeráš na to s údivom,koľko to je žĺtkov :).Pomôžem : 53 žĺtkov je cca 1000g,tak potrebuješ 64 žĺtkov.
viera1
@Siisa (1.1.2018 15:15)

Nejde tam jablko,je to ľudová tvorivosť.Na vlašák sú dve receptúry (originál :) ),vlašský a vlašský šalát špeciál a rozdiel je v spotrebe zemiakov a salámy ;v prvom je 5kg zemiakov + 2,4kg salámy,v špeciáli je 2,2kg zemiakov a 3kg salámy a o 0,6kg uhoriek viac.
leaela
@Siisa (1.1.2018 15:15)

Pokusal som sa to vlozit sem do komentarov,ale nechcelo mi to zobrat(aj s popisom je to na 3 strany),tak som ten recept na origo Vlašák poslal do redakcie a poprosil ich,nech ti to preposlu na mail.pekny den vsetkym prajem :-)
redakcia
@Siisa (1.1.2018 15:15)

Poslali sme Vám od @Leaela recept na vlašský šalát na Váš mail. Pekný deň a dobrý štart do nového roka všetkým!
1x siisa
staja
Ukladám, skvelý recept, tvoje recepty nesklamú.
siisa
@Leaela (1.1.2018 17:08)

Ďakujem veľmi pekne, e-mail som dostala. Veľmi si ma potešil. Pekný večer a všetko dobre do nového roka :)
1x leaela
kimlo
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre a prajem veľa zdravia v Novom roku... recept na Vlašský šalát podľa ČSN mám vo svojich predchádzajúcich receptoch. Do pôvodného mala ísť aj mrkva a zeler, ja som ich však vynechal. Tiež tam nájdete recept na Feferónový šalát, vhodný ako doplnková kombinácia k obom predchádzajúcim... :-)
afataga
@Viera1 (1.1.2018 15:29)

udene urcite nie, to by mi nechutilo, on bol taky iny, redsi, viac uhorky a neviem ci nie aj sterilizovana cibulka, mam tu chut na jazyku, ale netrufam si ho napodobnit, prazska sunka asi ano, neviem, co je prazska salama
haji
Stará, dobrá, spolehlivá klasika. Chutná fota!
kimlo
@Afataga (2.1.2018 10:59)

Pražský nemám, ale mohol by byť v knihe Receptury studených pokrmů od vydávateľstva Merkur 1976 a tú nemám.
matyx
Kimlo všetko najlepšie v Novom roku,hlavne veľa zdravia a šťastia!Tvoje recepty sú super!Kašli na hlúpych rypakov.
haji
@Kimlo (2.1.2018 13:33)
@Afataga
Mám Receptury studených pokrmů od vydavatelství Merkur r.1987 a tam jsou recepty na Pražský salát I a Pražský salát II. Vložím do receptů ještě dnes.
afataga
@Haji (2.1.2018 13:55)

To bude od teba pekne, ten link mi nejde otvorit. Vela zdravicka prajem :-).
1x haji
radox1
ja som odkaz skopiroval spravne,ale zle ho tu zobrazuje.
otvorit stranku ulož.to,a do vyhladavaca zadat text Receptury studených pokrmů.nasledne stiahnut v rare celu knihu.
haji
@Afataga (2.1.2018 15:25)
Už je to uděláno, už je to hotovo. Čekají na schválení. Jsou to dva recepty, pražský salát I a pražský salát II. Jen nevím, ani si nevybavím, co to bylo za salám - pražský salám. ???
haji
@Afataga (2.1.2018 15:25)
A děkuji za přání, zdravíčko můžu horem dolem i ze všech stran. Dnes mi také není úplně nej, ale vypnula jsem se k výkonu, pro recepty všechno a pro přátelé dvakrát! @Kimlo , @Afataga ať se daří ve všem co děláte!!
katka78
Super, ukladám, niekedy ním prekvapím mojich rodičov. Vďaka :-)
viera1
@Afataga (2.1.2018 10:59)

Cibuľa tam je,surová (400g) na 10kg.Pražská saláma bola mäkká saláma typu prížska/parizer,ktorý aj dnes vyrábajú (tauris,nord,mecom atď).Zadaj si do google "Obrázkový katalog masnych výrobků 1970" a na stránke labuznik.cz je to deviaty obrázok zhora :).Dnes je pražská saláma suchá saláma s bielou plesňou (btw. vraj veľmi dobrá,neviem,nejem to) v cene cca 10€/kg.
viera1
@Mijaita (2.1.2018 11:47)

Je to pražský šalát I.,rozpis je na 1kg hotového šalátu a suroviny sú písané bez strát :)
viera1
@Haji (2.1.2018 16:21)

Pravý horný obrázok - pražská saláma je vľavo (dúfam,že mi to vezme) :


1x haji
haji
@Viera1 (3.1.2018 07:38)
Díky vřelé, jsi milá! Konečně vidím na vlastní Pražský salám. Také díky Afi, protože jinak bych po něm nepátrala ani náhodou.
helica
Som presvedčená, že recepty od @kimlo sú zárukou kvality v každom detaile. No a výnimočný je v tom, že je to skutočne Originál a nie fejk . Keď sa už spomínajú rôzne šaláty z dôb socialistických, tak pridávam aj ja jeden výnimočný, ktorý pochádza od Petra Pišťaneka.
Ementálsky šalát: 5Odkg ementálsky syr,nakrájaný na rezančeky,5 uvarených vajec, 10 dkg steriliz. uhoriek, 5dkg steril. kápie, 5dkg steril. hrášku, 10 dkg majolky. Všetko dôkladne premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odležať. Šalát má trošku chuť, akoby nakvasenú, ale len málinko a to k tomu patrí! Pamätníci si možno spomínajú, robili ho v Blave Pod michalskou bránou v tých veľkých lahôdkach a išiel na dračku. Zdravím všetkých a prajem pekný nový rok Varecháčom i ich blízkym.
viera1
A pre šalátových nadšencov som objavila dobrú stránku:  makova-panenka.cz/recepty/original-vlassky-salat-pochoutk...
. Chcem len pripomenúť,že tak ako je dôležité venovať pozornosť surovinám (šunky,salámy),tak doporučujem použiť znojemské uhorky (dnes "znojmia").So žiadnymi nakladanými uhorkami z Vietnamu, nedosiahnete dobrý výsledok,lebo len znojemské uhorky sa používali vo výrobniach.
1x kimlo
leaela
@Violetacamorova (4.1.2018 13:30)

Som rad,ze recept ti posluzil....ano,aj ja ho robievam,je to taky klasicky bufetovo-stanicny gulasik.bohuzial,nemam celu knihu,len taketo stahovania z netu.knihu by som veru bral aj ja.mozno v dakych antikvariatoch by sa dala este zohnat....pekny den vsetkym :-)
leaela
@Radox1 (4.1.2018 14:55)

Aha,vsimol som si dake linky od teba,nerozklikol som to,myslel som ze je tam len ten salat.fajn,prestudujem to.diky ;-)
motyka
Keď som sa pozrela dnes na obrázok, hneď sa mi vybavili roky, kedy návšteva okresného mesta automaticky znamenala - návštevu mliečneho baru. Tam - 12 dkg vlašský šalát, 2 rožky a malinovka alebo kofola. Chlapi
15 a 3 rožky. Krásne spomienky, najmä na roky, ktoré sme vtedy mali, ale aj jedlo - aj keď ho mnohí a často neprávom zatracujú.
@Kimlo - urobil si mi tým receptom radosť. Idem hneď na nákup a urobím ako dodatok k dnešnej trojkráľovej večeri. To budú mladí prekvapení. Ale určite bude chutiť.
@Helica - nemohla by si uverejniť recept na ten Ementálsky šalát, hoci bez foto k svojim receptom na stránku ? V budúcnosti by si ho našli aj tie /tí/
Varecháči, ktorí si ho neuložia. Tu v diskusii sa stratí. Prosím, keď môžeš tak to urob, bol vynikajúci. Ďakujem.
francuzska1
@Kimlo (31.12.2017 18:44)

Mohla by som ta poprosit tie tri foto z knihy dat kazdu zvlast,nech sa to lepsie cita? A srdecna vdaka za tieto socialisticke recepty
katrinecka
@kimlo , vidíš, skúsim tento, podobný robím, len dávam ešte varené vajíčka a kukuricu. Ďakujem, dávno som nerobila.
spero
@radox1 (2.1.2018 14:00)

Je tam ten subor, ale stiahnutie je zaheslovane. Nevies to heslo nahodou? Pripadne, nevies to niekam zavesit ty? Vopred dik
bembo
Dnes som tento šalát vyskúšal s mäkkou salámou "Vodňanské kuře"pretože občas si ju kupujeme,a chutí nám,a môžem povedať, že šalát už na druhý deň bol výborný.Škoda,že v dnešnej dobe už nie je možné kúpiť originál salámy,ktoré za socializmu boli vynikajúce,a veľmi chutné,hlavne bez kadejakých Éčok,a iných nežiadúcich prídavkov.
kucharka
Včera som pripravila šalát podľa tohto receptu... teda skoro podľa receptu, lebo som pridala aj vajce, tak neviem, či sa mu tým zmenilo meno :-))
Je ale super, ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia