Pochúťka zrelého leta fotorecept

pacik - fotkapacik, 8. augusta 2012
Pochúťka zrelého leta (fotorecept)
Foto: pacik

Keď si zemiaky zmyslia, že pre tento rok už toho majú dosť, je čas na túto pravú, nefalšovanú, kysuckú dobrotu.

Suroviny

podľa počtu stravníkov




Postup

  1. 1

    Vyzbrojení motykou a vedierkom vyberieme sa do záhrady opáčiť, aká bude tohtoročná úroda.

    Pochúťka zrelého leta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Základnú potravinu už máme, môžeme sa pustiť do varenia.

    Pochúťka zrelého leta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky zľahka zbavíme šupky. Nemýliť si so zemiakmi "na loupačku", tieto sa vždy ošúpali, má to svoj význam. Umyté dáme do hrnca, osolíme, pridáme zopár zrniečok rasce a dáme variť.

    Pochúťka zrelého leta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiačiky bublajú a my musíme dať pozor, aby sa nerozvarili, ale aby boli také akurát.

    Pochúťka zrelého leta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené ocedíme, dáme na tanier, nalejeme si za riadny hrnček kyslého mlieka, ak sme praváci do ľavej ruky zoberieme zemiak, do pravej hrnček s mliekom, ak ľaváci tak opačne a vychutnávame si jedlo našich predkov. Keďže zemiaky sú ošúpané, nemusíme sa babrať zo šupkou, len si ujedáme, zapíjame a tešíme sa pekným výhľadom.

    Pochúťka zrelého leta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

hanee
nemaaaam motyku .o)) a tiez by som si na nehodila za platok, dva masla.
mariaklara
Ja si ich radšej len na pare robím a to kyslé mliečko sa hodí (robím si domáci kefír, mám už asi 13 - 15 rokov živú kultúru na to).
pacik
Bolo to jedlo chudoby, masla nebolo nazvyš. Ak aj bola kravička, maslo sa predalo, aby boli peniaze na to najpotrebnejšie. Proti duseniu je to mlieko a garantujem, že je účinné :-D
medovnicek
naši predkovia vedeli čo je dobré, ja mám túto kombináciu veľmi rada, páči sa mi ako si humorne podala postup
rea1
vzdy, ked dam varit zemiaky v supe, musim ich dat viac ako treba, lebo kym ich pouzijem ako bolo povodne urcene, urcite cast z nich zdegvím. len tak, nasucho a trochu posolene. :-) a v zime peciem zemiaky v supke nasucho na plechu. tiez ich jeme s kyslym mliekom. je to super. taky vyhlad sice nemam, ale ked si ich spravim, budem sa kochat aspon predstavou. :-))
1947
Keď vieš tak pekne spracovať recept, myslím, slovo aj foto tak si mohla uverejniť aj niečo originálnejšie. Túto dobrotu ovládame všetci Slováci.
Ja viem len napísať komentár,čítať recepty aj ich robiť -aspoň niektoré.
Pozdravujem a prajem pekný deň.
pacik
@1947 skús porozmýšľať, prečo som uverejnila tento nie-originál, pekný deň aj tebe :-D
sylvinka
@1947 ,síce ovládame toto "jednoduché" jedlo všetci,ale žiaľ, sa naňho často zabúda, takže @pac ík to sem pridala pre pripomenutie :-), ja sa receptíku teším...
sovka62
Nuž, Kysuce a zemiaky iste patria k sebe. V Petržalke sme mali susedov, ktorí sa ta prisťahovali zo Starej Bystrice a keďže mali sedem dcér, bol sme u nich pečené, varené. Zemiaky mali na stole denne, dokonca na viac spôsobov. Každý deň sa robili zemiakové placky, ktoré teta nazývala podlisníkmi a "pražené zemiačiky", čo boli v masti upražené zemiakové kolieska. Teta ich robila také dobré, že sme si z domu nosili zemiaky a masť aby spravila aj pre nás. Okrem toho bývalo ešte nejaké zemiakové jedlo, prívarok, kaša, gradír marš a pod., k prívarku párok, ale len pre otca-živiteľa rodiny, dievčatá dostali vajce. Do nedeľnajšej mäsovej polievky teta uvarila za malé sitko niťoviek a plnú misu olúpaných zemiakov, presne takých ako máš na obrázku a aj jedli podobne. V jednej ruke lyžica v druhej zemiak a ideš.
Veľmi skromná strava, aj celý život v skromnom domčeku, ale spokojný, všetky dievčatá si spravili maturitu a rodičom robili radosť.
sovka62
@mariaklara , tie kefírové zrná ti závidím, kedysi som ich mala, ale deťom už kefír nechutil, tak som ich darovala a dnes by sa mi veru zišli.
izabella929
to jedlo je paráádne a nemá chybu.-))) niet sa čoho obávať..pravá domáca strava s kyslým mliekom, to je naj.-)))ma Kysuce aj ja spomínam rada...bola som tam 2x , ale mám iba tie najkrajšie spomienky,,tak úžasne krásny kraj ani nepoznám...krásna príroda a úžasní ľudia...)))
1947
Pacik ty si uverejnila originál, veď zemiaky sú náš druhý chlieb / skoro každodenný/ . Komentárom som chcela vyjadriť,že si ten recept perfektne urobila a prečo si ho uverejnila ? Možno z úcty k novej úrode zemiakov. Pozdravujem.
jerica
@pacik , práve si chvíľu prelúskavam varechu , tiež som si dnes zamakala na záhrade , zemiaky síce nemám , ale skleníčisko ako na panskom, postavili sme ho ked nám bolo štyridsať,síl sme mali na rozdávanie , mysleli sme si že budeme vládať aj v šesťdesiatke, ale to je len slabá ilúzia na to, čo teraz si hovorím , že som čakateľ , že my ešte narastú ruky aj na chrbte a ked si tak kopkám medzi papričkou , poviem si , " to sme si na seba uplietli bič", len ked zbieram úrodu vtedy sa viem vytešovať , tak ako ty z tvojich zemiačikov, ja by som veru neoedmietla prisadnúť si a s tebou si s tým mliečkom aj štrngnúť.Ja som veru dnes varila rýchlovku ,zemiakový prívarok na kyselo , k tomu hemendex.
pacik
@1947 bingo. Úcta k novej úrode, neopakovateľnej chuti nových, vlastnoručne vypestovaných zemiačikov, radosť z krásneho letného dňa, vyžarujúceho pohodu a v neposlednom rade aj snaha ukázať začínajúcim gazdinkám, rátajúcim každý cent, že sa dá aj z mala žiť. Raz skromnejšie, druhý raz si dovoliť viac :-)
jerica
@pacik ,dnes 8.8.2012 na panskom,hlavne,že máme výročie sobáša (48)






cica2
výborné jedlo ktoré sa nikdy nezunuje a vonku v krásnej prírode vždy chutí :-) Krásny recept aj fotky! :-)

@jerica gratulujem k výročiu, nech ste veľa rokov spolu šťastní a zdraví! :-)....úrodu máte krásnu!
pacik
@jerica ja odpadnem. Ešte v nočnej košeli som išla hneď odmerať moje pánske - 3,5 x 3 m a ide mi občas na nervy. Veď to máš veľkovýrobnú halu, aj keď vzorovo udržiavanú. Keď si predstavím tú robotu, čo musí vyžadovať, začínajú ma bolieť ruky (plnoautomatizované to nemáš, však?). Krásne výročie, gratulujem :-)
sneica
zemiacky s kyslim mliekom milujem...aj vcera som si dokupila kefirove mlieko,acidko a podmaslie...akurat zemiacky krajam na kocky a tak uvarim...pre mna skalne,neodolatelne slovenske jedlo ...


jerica
@pacik (6x18) včera som si užila,len šťastie nebola tam taká horúčava,určite pekná úroda,iba že to všetko sa porozdáva. Dávnejšie sme mali aj zemiačisko,to ti poviem,že aj v noci som okopávala a vykopávala,teraz záhrada je sad,poviem ti aj ked tam stromy zrodia,hlava sa ti môže točiť,prdedvlani sme nemali z desiatich marhúl skoro nič,veru som sa aj tešila,že nemusíme toľko drieť,vlani aj tento rok zas nám naválalo tolko marhúl,že sme ich mohli s lopatami naberať,len si predstav,že to všetko čo popadalo sme pozbierali , určite ďalej nemusím hovoriť. Teraz ked sa ochladilo,dá sa byť aj v skleníku aj v sade. Až ti to nevadí pridám dnešné ranné foto:-)
janger
@pacik , tak ti teda poviem, ze zemiacky s kyslym mliekom nie su len kysucke jedlo :-). Aj tu, v Holandsku, to niektori, hlavne stari ludia tiez jedia. Ale ako 'dezert' po hlavnom jedle :-))). Ked zostanu nejake zemiaky z hlavneho jedla, tak si ich potom popucia a zaleju kyslym mliekom. Bolo to v minulosti zvykom, ale len v niektorych oblastiach...A este pre Jarmilku, @jerica , no to mas teda paradne panske. Aj ti ho trosku zavidim ;-), ale viem, ze je to drina.
palokuchki
Zemiaky s kyslym mliekom su aj u nas velmi oblubene jedlo. No a este lepsie chutia ked su cerstvo vykopane z vlastnej zahradky. @jerica , mas sa co obracat, aby si stihla sa o vsetko postarat. Mas to tam velmi pekne.
pacik
@jerica noooo, výsledok práce úžasný, máš veru z čoho rozdávať, ja mám toho zlomok a tiež zostane aj na podarunok :-D
zdezda
:-) domáce je domáce, my si robievame opekané koliečka zemiačikov na suchej platni, oni tak napuchnú a krásne zavoňajú ako keby boli v pahrebe
...no a @jerica , som v nemom úžase, máš aj pomocníkov?
hannah22
zemiačik si našu úctu zasluži, dobré čítanie a ešte lepšia pochúťka..... :))
sovka62
@jerica , to tvoje panské vyzerá naozaj dobre, či na obrázkoch, či na živo. Len si musím pripomínať, čo je na ňom roboty, pre vás dvoch až vyše hlavy. A z celého srdca blahoželám k výročiu.
hubata
ach jaj @jerica - toto som nemala vidieť: ako vám len závidím dievčatá čo máte záhradu. Keby ste si pracne museli zháňať od všelijakých babičiek mrkvu, rajčiny, cviklu aby ste nemuseli kupovať ten bordel z obchodných reťazcov, tak hneď zabudnete ako vás bolia ruky, kríže.....
Chuť čerstvej paradajky, vôňu uhorky, smrad cesnaku, slniečko v marhuli nenájdete v reťazcoch.....

Aby som nezabudla: moje detstvo sa spája s kopaním zemiakov: pozvala sa celá rozvetvená rodina, na dvor sa na 4 kláty dali vypnuté dvere z verandy, na to obrus. Navarilo sa fazuľovice s údeným, vypražili sa rezne, napiekli béleše ... a kopali sa celý víkend zemiaky. Nič tak nespojí rozvetvenú rodinu ako takéto poľné práce u babky. Dodnes na ne spomíname, ako sme my detiská mali čierne huby od pečených zemiakov na poli a aké boli dobrééé!

Po chlebe si zemiaky najviac vážim a kto má tú možnosť si ich dopestovať, závidím mu, lebo z hyperbordela takú chuť nemajú.
ocko
juj a dnes to idem spravit ,jednoduche ale vééééééééééééééémi dobre a zdrave,komu sa nepaci nech nekritizuje ,nemusia sa stale jes len salam klobasa,alebo uvarana cestovina same EE ,dakujem za ten jednoduchy ale dobry recept
pacik
@ocko dúfam, že ste si pochutili, u nás to bude zajtra :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia