Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Slané kysnuté pečivo plnené
syrom. Veľmi chutné aj ako
príloha k polievkam :-)
23 ks porcií |
30 minút na 190 °C |
Postup
- V jednej miske premiesame najprv lyzicou muku a sol. Potom pridame zmäknute maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlaznej vode rozmiesane kvasnice. Tie som si rozmiesala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvysnych cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemne cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprasime ho mukou a este zoparkrat vymiesime do bochnika. Nakoniec ho dame na teplejsie miesto nakysnut cca 1 h..
- Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Potrebujeme 2 kolieska syra toj e cca 360 g dokopy. Syr som rozmrvila a aby bola plnka vlacnejsia, som pridala 3 poriadne PL smotany. Premiesala a osolila este podla potreby. Nakoniec dame plnku zatial bokom..
- Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku. Rozdelime ho na rovnake kusky, ktore znova vymiesime do bochnika. Cesto je naozaj vyborne, jemne a skoro vobec sa nelepi :-) Mne vyslo 23 ks..
- Bochnicky nenechame uz kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnik vyvalkame na velkost cca 13 cm, na hrubku 4 - 5 mm. Naplnime syrovou plnkou, zahneme obe boky a cesto zlahka zrolujeme. Pogaca ukladame na papierom vystlety plech dalej od seba..
- Natrieme ich zltkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody a poriadne posypeme celym makom. Pogaca na vrchu ostrym nozom jemne pozakrajujeme, aby krajsie vyzerali :-) Netreba ich nechat podkysnut, ale hned ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..
- Po upeceni som Poğaça natrela kuskom masla.
- Su vyborne, vláčne a mäkke. Hodia sa na desiatu, ranajky alebo na obed s dobrou polievkou.