Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Slané kysnuté pečivo plnené syrom. Veľmi chutné aj ako príloha k polievkam :-)

23 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske premiesame najprv lyzicou muku a sol. Potom pridame zmäknute maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlaznej vode rozmiesane kvasnice. Tie som si rozmiesala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvysnych cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemne cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprasime ho mukou a este zoparkrat vymiesime do bochnika. Nakoniec ho dame na teplejsie miesto nakysnut cca 1 h..
  2. Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Potrebujeme 2 kolieska syra toj e cca 360 g dokopy. Syr som rozmrvila a aby bola plnka vlacnejsia, som pridala 3 poriadne PL smotany. Premiesala a osolila este podla potreby. Nakoniec dame plnku zatial bokom..
  3. Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku. Rozdelime ho na rovnake kusky, ktore znova vymiesime do bochnika. Cesto je naozaj vyborne, jemne a skoro vobec sa nelepi :-) Mne vyslo 23 ks..
  4. Bochnicky nenechame uz kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnik vyvalkame na velkost cca 13 cm, na hrubku 4 - 5 mm. Naplnime syrovou plnkou, zahneme obe boky a cesto zlahka zrolujeme. Pogaca ukladame na papierom vystlety plech dalej od seba..
  5. Natrieme ich zltkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody a poriadne posypeme celym makom. Pogaca na vrchu ostrym nozom jemne pozakrajujeme, aby krajsie vyzerali :-) Netreba ich nechat podkysnut, ale hned ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..
  6. Po upeceni som Poğaça natrela kuskom masla.
  7. Su vyborne, vláčne a mäkke. Hodia sa na desiatu, ranajky alebo na obed s dobrou polievkou.