Bryndzové pečivo

Poğaça/ Pórovo-bryndzové poača (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutné pečivo z kysnutého cesta. Kombinácia póru a bryndze je výborná :-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Pridáme olej, bielok a napučaný kvások, ktory sme si spravili z 2 dl mlieka+droždie+1kl cukor. Tých cca 3 dl vlažnej vody pridávame postupne počas hnetenia. Tekutinu zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Vypracujeme polomäkké až mäkké, jemné cesto, ktoré sa má oddelovať od misky. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime ho múkou a necháme ho na teplejšom mieste 1 hodinu nakysnút.
  2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Budeme potrebovat 2 velké póry a bryndzu. Tú si každý dá podla chuti. Alebo môžte bryndzu kludne nahradit kravským hudkovým syrom - ja tu mám turecký. Pór si podla potreby umyjeme a pokrájame. Následne trocha osolený pór v panvici na troche oleja klasicky podusíme do mäkka a necháme zatial bokom.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca 22 rovnakých kúskov. Každý kúsok este raz vymiesime do bochníčka..
  4. S bochníčkami užaj pracujeme dalej. Bochníček dobre rozťapkáme, dáme do stredu za 1 PL póru a na to položíme kúsok bryndze - každý podla chuti. Cesto uzavrieme do tvaru buchty a nakoniec každú "buchtu" zlahka rozťapkáme. Poača poukladáme na naolejovaný plech trocha dalej od seba..
  5. Natrieme ich žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a posypeme ich čiernou rascou. Poača dáme ihned do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Kedže každá rúra inak pečie, treba si ich sledovať.
  6. Už upečené :-) Sú naozaj výborné!
  7. Poača sú velmi chutné samotné, ale aj ako príloha k polievke :-) Sú mäkkučké a také ostanú dokonca aj na tretí deň. Dobrú chuť :-)