Slané pečivo

Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Chutné kysnuté pečivo plnené cukinovo syrovou plnkou :-)

20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si dobre premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Zvyšných cca 2-2,5 dl prilievame postupne počas hnetenia. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho troškou múky a vymiesime ho do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste vykysnúť.
  2. Kým cesto kysne, si pripravíme na plnku cukinu/cuketu cca 1-1,2-kilovú, ktorú následne očistíme ak má už tvrdú kôru a vydlabeme stred. Ďalej očistíme a na malé kocky pokrájame 2 cibule. Cukinu si postrúhame na velkých slzách. Ďalej si pripravíme 200 g kravského hrudkového syra. Ja používam 1 krúžok tureckého syra, to je 200 g .Ale ak nenatrafíte na podobný syr ,tak môžte použiť aj hrudkovitý tvaroh.
  3. Na troche oleja si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme k nej nastrúhanú cukinu, primerane osolíme a zakryté dusíme do mäkka (to je cca 15 min). Ak medzitým cukina pustila veľa šťavy, tak ju treba nechať vyvrieť. Keď je cukina hotová, ochutíme ju citrónovou šťavou podľa chuti, ja som dala cca 1/4 citróna, treba to ochutnať. Následne necháme plnku trošku vychladnúť, ale ešte do teplej rozmrvíme syr. Premiešame, ak treba osolíme a dáme ešte citrónovú šťavu :-)
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a cesto pokrájame na rovnaké kúsky cca 18 - 20 ks. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka. S bochníčkami už aj pracujeme ďalej.
  5. Bochníček rozvaľkáme na veľkosť cca 10 cm, vložíme 1 kopcovitú PL plnky, uzatvoríme a okraje dobre stlačíme. Pokladieme na naolejovaný plech, natrieme žĺtkom, ktoré sme jemne premiešali s troškou oleja a posypeme čiernou rascou. Ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C cca 20 minút. Keďže každá rúra pečie trocha inak, tak si to radšej sledujte :-)
  6. Poača s touto plnkou ja jednoducho zbožňujem, vlastne sú u nás doma veľmi obľúbené. Zvyknem k nim pripraviť nejakú redšiu polievku :-) ale pravdaže veľmi rýchlo miznú aj bez nej ;-P
  7. Dobrú chuť :-)