Pľundrové koláče (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Recept na pľundrové (prekladané kysnuté a tukové) cesto mám z kuchárskej knihy po mojej babičke z roku 1964 a priznám sa že pri údaji 1/8 l mlieka som musela použiť kalkulačku :-) Hotové koláče sú krehké a nadýchané

180 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Postup

  1. Do zmäknutého masla zapracujeme múku
  2. vytvoríme bochník, zabalíme do mikroténového vrecka a dáme do chladničky
  3. z časti mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, do misy preosejem múku, pridáme cukor, vajíčka a žĺtok, zvyšné mlieko, soľ a pripravený kvások, vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
  4. tukové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, presunieme na utierku
  5. kysnuté cesto tiež rozvaľkáme na rovnakú veľkosť
  6. na kysnuté cesto položíme tukové cesto
  7. protiľahlé strany preložíme do stredu
  8. tak isto aj bočné strany, takto naskladané cesto odložíme na 30 minút odpočívať prikryté utierkou, znova rozvaľkáme a ešte raz poskladáme, skladaním sa nám cesto lístkuje, kým cesto odpočíva si pripravíme plnky a uvaríme hustý vanilkový puding
  9. pľundrové cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme duo plnkou, do jedného rohu orechovú, do druhého makovú
  10. prázdne rohy preložíme cez plnky, špicom dospodu, dáme na plech s papierom na pečenie, nacháme 10 minút oddychovať, potrieme bielkom a dáme piecť
  11. druhú polovicu cesta rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu nastriekame alebo lyžičkou naložíme vychladnutý puding, rohy pritlačíme do stredu, tak ako keď robíme šatôčky, ale nespájame,
  12. na vrch pudingu dáme troška červeného džemu, preložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť
  13. ostali mi ešte odrezky cesta a puding, tak som vytvarovala aj croasanty, hotové pľundráče môžeme posypať práškovým cukrom