Pľundrové koláče (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Recept na pľundrové (prekladané kysnuté a tukové) cesto mám z kuchárskej knihy
po mojej babičke z roku 1964 a priznám sa že pri údaji 1/8 l mlieka som musela použiť
kalkulačku :-) Hotové koláče sú krehké a nadýchané
180 minút príprava |
20 minút na 150 °C |
Postup- Do zmäknutého masla zapracujeme múku
- vytvoríme bochník, zabalíme do mikroténového vrecka a dáme do chladničky
- z časti mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, do misy preosejem múku, pridáme cukor, vajíčka a žĺtok, zvyšné mlieko, soľ a pripravený kvások, vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
- tukové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, presunieme na utierku
- kysnuté cesto tiež rozvaľkáme na rovnakú veľkosť
- na kysnuté cesto položíme tukové cesto
- protiľahlé strany preložíme do stredu
- tak isto aj bočné strany, takto naskladané cesto odložíme na 30 minút odpočívať prikryté utierkou, znova rozvaľkáme a ešte raz poskladáme, skladaním sa nám cesto lístkuje, kým cesto odpočíva si pripravíme plnky a uvaríme hustý vanilkový puding
- pľundrové cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme duo plnkou, do jedného rohu orechovú, do druhého makovú
- prázdne rohy preložíme cez plnky, špicom dospodu, dáme na plech s papierom na pečenie, nacháme 10 minút oddychovať, potrieme bielkom a dáme piecť
- druhú polovicu cesta rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu nastriekame alebo lyžičkou naložíme vychladnutý puding, rohy pritlačíme do stredu, tak ako keď robíme šatôčky, ale nespájame,
- na vrch pudingu dáme troška červeného džemu, preložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť
- ostali mi ešte odrezky cesta a puding, tak som vytvarovala aj croasanty, hotové pľundráče môžeme posypať práškovým cukrom
|