Plody bazy čiernej a ich využitie

Autor receptu: eldina

Ked sa povie baza, ako prvé si každý predstaví fantastický sirup z jej kvetov, ale zrelé plody bazy sú tiež nielen zdravé, ale zároveň veľmi chutné, ak viete ako ich pripraviť. Práve sa začína sezóna dozrievania plodov, preto ponúkam pár osvedčených chutných receptov, pripravených tepelnou úpravou, nakoľko sa plody Bazy čiernej nesmú konzumovať surové.

Suroviny

Postup

  1. Sirup z kvetov ste už možno vypili /nie každý si urobí toľko, aby mal na celý rok, prípadne bol tak dobrý, že Vám ho návštevy vypili :) /, preto je práve čas využiť zrelé bobuľky bazy, ktorá má liečivé účinky pri nespavosti, pomáha regulovať stolicu,i zmierňuje kŕče v bruchu, zlepšuje cirkuláciu krvi, prečisťuje ju, bojuje proti rôznym druhom chrípky, pomáha proti zvýšenej teplote, zmierňuje kašeľ, bolesti pri reume, posilňuje imunitný systém...UPOZORNENIE: pri práci so zrelými plodmi bazy používajte rukavice, silno farbia
  2. SIRUP: Bobuľky umyť, oddeliť od stoniek, dať do hrnca spolu s vodou, nechať povariť 5 minút, potom pridať cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu a rum aj nemusíte, ide lepšiu príchuť/, stiahnuť z ohňa, nechať všetko rozpustiť, scediť a potom ešte cca 20 minút povariť..teraz pridať kyselinu citrónovú (konzervuje)...naliať do horúcich, vysterilizovaných fliaš a dať do suchého dunstu ../"horúce fľaše"- do vyhriatej trúby na 150°C dajte cca 15 minút fľaše a vrchnáky/.....
  3. LIKÉR Z BOBULIEK: Bobuľky variť s vodou 30 minút-nestláčať ich, negniaviť, len nechať variť..scediť cez hustú gázu(opäť nič nepasírovať, netlačiť)..do šťavy pridať cukor a vanilku (prípadne aj klinčeky), nechať povariť, kým sa všetko rozpustí..nechať vychladnúť..potom primiešať pálenku a rum...nechať pár dní schované v špajzi..:) čím dlhšie stojí, tým je lepší..podávať chladený či s kúskami ľadu..
  4. LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 1: bobule v hrnci pomágať, pridať cukor a šťavu, povariť a vrelý naliať do horúcich fliaš, zabaliť do suchého dunstu..
  5. LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 2: ako pri čísle 1, len pridať aj štipku škorice, rumovú aromu, či rum/podľa seba/, scediť a naliať do horúcich fliaš, potom do suchého dunstu..
  6. niektorí zvyknú lekvár piecť v trúbe, ak sa Vám táto možnosť páči-skúste tiež, len na to potrebujete "rímsky hrniec", pri pečení lekváru platí: 1 kg ovocia, 1 h pečenia...pri 3 kg ovocia-3 h pečenia../medzitým sem tam pomiešať/..
  7. ak si varíte lekvár, môžte pridať aj jablká, hrušky...1 kg bobúľ, 1 kg jabĺk, 700 g-1 kg cukru, šťava z 2 citrónov-postup rovnaký ako vyššie..
  8. PROTI ZÁPCHE U DOSPELÝCH: rovnaké množstvo bobúľ a jabĺk chvíľu povariť, vymixovať a jesť (možno zmiešať aj s bielym jogurtom), takáto kaša pomáha aj na prečistenie krvi..
  9. ešte malá rada na záver: ak sa vám teraz do toho nechce a zároveň máte možnosť si nazbierať zrelú bazu, dajte ju do mrazničky, variť lekvár či sirup môžete aj počas dlhých, zimných dní, z množstva, aké si práve vyberiete...