Plnka do oplátok

jaroslava31 - bez fotkyjaroslava31, 24. februára 2010

Pečiem každý týždeň a veru často to chcem aj urýchliť. Toto však majú moji chalani veľmi radi, takže im to urobím hocikedy rada a Zobraziť celý popisPečiem každý týždeň a veru často to chcem aj urýchliť. Toto však majú moji chalani veľmi radi, takže im to urobím hocikedy rada a ešte som aj za dobrú.

10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
2 ks
15 dkg
2 lyžice




Postup

  1. 1

    V kastoliiku rozpustím Heru, ale nech nie je veľmi horúca. Pridám zmiešaný práškový cukor s kakaom a ešte stále na platni miešam. Do hladkej zmesi zamiešam celé vajcia a nechám vychladnúť.

  2. 2

    Vychladenou plnkou plním tortové oplátky. Zaťažím a nechám v chladničke. Na druhý deň, ak to dobre zamaskujem v chladničke pokrájam to na rezy a podávam .

  3. 3

    Nemám rada plnky s Herou, zásadne používam maslo, ale táto verzia je dobrá, necítim v nej Heru. Vyskúšala som to aj na orechových rezoch na oplátke a boli úžasné.

Diskusia k receptu

sjuz
Ja dávam namiesto Hery Palmarín - netopí sa potom tak, najprv karamel z cukru a tuku, potom pomleté orechy, rum.
Zaujímavé - aj keď asi by som sa bála tých surových vajec ...
1x ppokia
jaroslava31
Mám domáce vajíčka a dlhoročnú skúsenosť. Ako dieťa som si šľahala žltka s cukrom do penista a vyjedala som to to lyžičkou. Mala som to veľmi rada. Dnes sme sa už o túto lahôdku ochudobnili.
Skúsim tvoj Palmarin, možno to vylepším, hoci medzi oplatkami ide tenká vrstva a nerobí to problém.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Oblátky sú v našej domácnosti obľúbené. Je to rýchle a dobré. Určite vyskúšam ešte dnesssss. Doteraz som robila len vymiešané maslo, cukor, kakao a zbytkové čokolády z vianoc. Striedala som to s džemom.
No a k tomu žĺtku s cukrom nemám komentár.Aj po rokoch si na tom veľmi pochutím a nikdy ma nenapalo niečo také ako problém surových vajec.
ja65
mám podobný recept, a u nás je to pochúťka, ktorá zmizne za pár minút - nad parou rozpustím palmarín - 250 g spolu s práškovým cukrom - 200 g (ja ho dávam menej, aby to až tak sladké nebolo) a kakaom - dávam ho 2 PL a miešam dovtedy, kým táto hmota sa "nezhutní" - malo by to byť husté a palmarín krásne prejde do hmoty. Chvíľku to trvá. Keď je to "uvarené", nechám vychladiť a do mierne vlažného pridám 3 vajíčka, tiež surové. Plnku, keď odstavím z pary, tak stále premiešavam, aby nevznikol na plnke stvrdnutý povrch, no a po pridaní vajíčok dobre premiešam a plním oblátky. Lepšie je, keď postoja - aj sa dobre krájajú, aj plnka trochu prejde do oblátok - aspoň mne to viac chutí, no mojim deťúrencom to je jedno, a najlepšie je, keď to robím z dvoch dávok - plnka je ozaj výborná, bijú sa na tom, kto bude olizovať misky... dobrú chuť
missellie
ja len dodam taky môj trik,aby som nemusela miešať horuce plnky kvôli stvrdnutým povrchom (kožke) - zasýpem ich vrstvou práškoveho cukru.. tá sa roztopí a urobí tekutu zabranu.. :))

hned dnes kontrolujem,či mam doma tortove oplatky.. vždy sa mi povaluju a ja neviem,čo s nimi.. vďaka.. :)
sovka62
Ja oplátky doma mám, ale nemám Heru, ani Palmarím, len maslo. Sliny sa mi zbiehajú, ale neviem, či by to s tým maslom bolo v poriadku. Vo všeobecnosti sú krémy z neho mäkšie ako margarínové. Tak asi len pošlem do kuchárskej knihy a vydržím do zajtra.
zela
Trochu sa obávam nevarených vajec,bojím sa salmonelózy, a tak takéto plnky nerobievam.Pridať surové vajíčka do plnky,ktorá sa už nevarí - mám strach.Nechcem byť chorá.
jaroslava31
Sliepky mojej mamy nepozerajú telku a tak sa nedozvedeli, že by mali mať salmonelózu. Musím sa však priznať, že z kúpených vajíčok by som to nerobila.
magdalen
Ja mam recept od mojej svokry:

nad parou slaham 20 min. 3 cele vajcia
20 dg cukor
2 lyzice kakao
Potom to odstavim a este do tepleho pridam celu Heru (maslo).

Este teplym kremom plnim oplatky.
Potom zabalim do alobalu (aby krem nevytiekol) a zatazim do druheho dna.
Odbalim a nakrajam.

Myslim, ze chuti rovnako fantasticky ako zo surovych vajicok, ale nemusim sa obavat salmonelozy.....
jaroslava31
Mrzí ma to, ale ja som to riedke ešte nemala. Keď to vychladlo, vždy to bola veľmi dobrá konzistencia. Prepáč, nebola som od štvrtka na Vareche, tak odpisujem až teraz, ale dúfam, že plnka nakoniec vychladla a oplátky sa Ti vydarili. Magdalen poradila oplátky naplniť a zabaliť do alobalu, to je dobré riešenie problému. Napíš, ako to skončilo s plnkou.
dejdril
Najlepší koláč na svete z môjho detstva robievala ho moja babička.Miesto kakaa dávala aj lekvár aký mala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia