Plnený kapustný list - Holubce

harnovaeva1948Harnovaeva1948, recept pridal: 10. decembra 2009 20:26Ďalšie jeho recepty

Môj otecko pochádzal zo Zakarpatska. Občas nám navaril jedlá, ktoré nám náramne chutili. Holubce alebo Plnený kapustný list robíme dodnes a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá najmä v zimnom období.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Na tento recept sa treba pripraviť na jeseň, keď sa dáva do suda nastrúhaná kapusta. Do suda dáme sem tam aj celé hlávky kapusty. Časom, keď vyberáme nastrúhanú kapustu, "objavíme" konečne aj celú hlavu kapusty. A to je čas vybrať vybrať zo suda celú kapustu a do taniera aj nastrúhanú kyslú kapustu. Mleté mäso sme si zomleli, kúpili, či vybrali zo zásob z mrazničky. Uvaríme ryžu (guľatá je lepšia, lebo tá sa používa aj na rizoto)Predtým ju podusíme na opraženej cibuľe, pridáme vodu alebo vývar mäsový.

2

Vychladnutú ryžu zmiešame so zomletým mäsom, vajcom, soľou, korením a môžeme ak chceme pridať trochu nakrájanej kyslej kapusty. (Niekedy sme dali, inokedy nie.) Hlavu kapusty rozobieme a do každého lista zabalíme mäso s ryžou. Môj otec to dokázal zabaliť tak šikovne, že sa list pri varení neotvoril. Ja používam páratka alebo istím niťou. Holubce dáme do hrnca, pridáme nastrúhanú kyslú kapustu a varime vo vode. Záleží, aké je mäso. Niekedy stačí variť hodinu, inokedy dve. (Zvyčajne, keď bravčové mäso zmiešame s mäsom hovädzím, zajačím, varím dlhšie. )

3

Na tanier si každý dá najskôr 2 - 3 ks holubcov, poleje horúcou bravčovou masťou o po zjedení zatúžite znovu po ďalšej dávke.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jody, 11. decembra 2009 o 10:33
    Pre tých, ktorí neboli takí prezieraví a nekvasili celé hlavy: Oberieme listy zo sladkej kapusty, sparíme, alebo oblanžírujeme, hrubé časti listu zrežeme a postupujeme ako vyššie...


  • igorpalovic, 11. decembra 2009 o 11:18
    moja mama pochádza z Ukrajiny, varila Golubci, bol to ten istý recept, aj s takým postupom ako radí jody, omáčka k tomu bola buď paradajková alebo smotanová, príloha boli varené zemiaky. Varím to rád, namä v zime


  • klotka, 11. decembra 2009 o 19:34
    Ja to varievam tiež, ale pred podávaním, to podlejem ešte kyslou smotanou, nechám 2-3 krát prevrieť a podávam.


  • frezia68, 11. marca 2010 o 12:07
    Mám taký veľký pekáč,kde vojde aj hus.Robím ako JODY,plním ako Harnovaeva1948.Na spodok pekáča dám kyslú kapustu,na to naukladám plnené listy tesne jeden vedľa druhého,takže nemajú šancu sa otvoriť.Trocha podlejem vodou,nalejem 2 smotany,prikryté dusím a pred ukončením odkryté cca 10 min. zapekám a je to povhúťka :-))


  • marca, 18. marca 2010 o 13:55
    U nas rusinov sa tomu hovori holubky, varievalo sa to ako slávnostné jedlo na svadby, hody a pod. a podavalo sa to ako posledné jedlo. Ja mam najradšej opečené na masti do ružova a bez prílohy. Inač sa do hrnca keď sa varili pridával aj paradajkový pretlak, ja nedávam.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist