Plnený kapustný list - Holubce

harnovaeva1948Harnovaeva1948, recept pridal: 10. decembra 2009 20:26Ďalšie jeho recepty

Môj otecko pochádzal zo Zakarpatska. Občas nám navaril jedlá, ktoré nám náramne chutili. Holubce alebo Plnený kapustný list robíme dodnes a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá najmä v zimnom období.

Suroviny


Postup prípravy receptu

Na tento recept sa treba pripraviť na jeseň, keď sa dáva do suda nastrúhaná kapusta. Do suda dáme sem tam aj celé hlávky kapusty. Časom, keď vyberáme nastrúhanú kapustu, "objavíme" konečne aj celú hlavu kapusty. A to je čas vybrať vybrať zo suda celú kapustu a do taniera aj nastrúhanú kyslú kapustu. Mleté mäso sme si zomleli, kúpili, či vybrali zo zásob z mrazničky. Uvaríme ryžu (guľatá je lepšia, lebo tá sa používa aj na rizoto)Predtým ju podusíme na opraženej cibuľe, pridáme vodu alebo vývar mäsový.

Vychladnutú ryžu zmiešame so zomletým mäsom, vajcom, soľou, korením a môžeme ak chceme pridať trochu nakrájanej kyslej kapusty. (Niekedy sme dali, inokedy nie.) Hlavu kapusty rozobieme a do každého lista zabalíme mäso s ryžou. Môj otec to dokázal zabaliť tak šikovne, že sa list pri varení neotvoril. Ja používam páratka alebo istím niťou. Holubce dáme do hrnca, pridáme nastrúhanú kyslú kapustu a varime vo vode. Záleží, aké je mäso. Niekedy stačí variť hodinu, inokedy dve. (Zvyčajne, keď bravčové mäso zmiešame s mäsom hovädzím, zajačím, varím dlhšie. )

Na tanier si každý dá najskôr 2 - 3 ks holubcov, poleje horúcou bravčovou masťou o po zjedení zatúžite znovu po ďalšej dávke.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

5 komentárov k receptu
  • jody, 11. decembra 2009 o 10:33
    Pre tých, ktorí neboli takí prezieraví a nekvasili celé hlavy: Oberieme listy zo sladkej kapusty, sparíme, alebo oblanžírujeme, hrubé časti listu zrežeme a postupujeme ako vyššie...


  • igorpalovic, 11. decembra 2009 o 11:18
    moja mama pochádza z Ukrajiny, varila Golubci, bol to ten istý recept, aj s takým postupom ako radí jody, omáčka k tomu bola buď paradajková alebo smotanová, príloha boli varené zemiaky. Varím to rád, namä v zime


  • klotka, 11. decembra 2009 o 19:34
    Ja to varievam tiež, ale pred podávaním, to podlejem ešte kyslou smotanou, nechám 2-3 krát prevrieť a podávam.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 2 komentárov)
  • frezia68, 11. marca 2010 o 12:07
    Mám taký veľký pekáč,kde vojde aj hus.Robím ako JODY,plním ako Harnovaeva1948.Na spodok pekáča dám kyslú kapustu,na to naukladám plnené listy tesne jeden vedľa druhého,takže nemajú šancu sa otvoriť.Trocha podlejem vodou,nalejem 2 smotany,prikryté dusím a pred ukončením odkryté cca 10 min. zapekám a je to povhúťka :-))


  • marca, 18. marca 2010 o 13:55
    U nas rusinov sa tomu hovori holubky, varievalo sa to ako slávnostné jedlo na svadby, hody a pod. a podavalo sa to ako posledné jedlo. Ja mam najradšej opečené na masti do ružova a bez prílohy. Inač sa do hrnca keď sa varili pridával aj paradajkový pretlak, ja nedávam.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist