Plnený husací krk na jablkovom čatní (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Husací krk opláchneme, očistíme a stiahneme kožu z mäsa – potrebujeme kožu z krku. Kožu pred prípravou zošijeme z jednej strany.
  2. Plnka: Husacie droby očistíme a pomelieme. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, pridáme vajíčko, soľ, korenie, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a pridáme na pásiky nakrájanú pečeň, ktorá po upečení vytvorí krásnu mozaiku.
  3. Pripravenou plnkou naplníme husací krk a zašijeme aj druhý koniec. Takto pripravený krk vložíme do pekáča s olejom, prikryjeme alobalom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa koža pripiekla dozlatista.
  4. Opité jablkové čatní: Šalotku nakrájame najemno, vložíme do hrnca s olejom a necháme speniť. Pridáme med a necháme ho spolu so šalotkou skaramelizovať. Do skaramelizovanej šalotky pridáme očistené a na kocky nakrájané jablká, sušené brusnice, cesnak, zázvor a nasekané orechy a zastrekneme jablčným octom. Všetko spolu dusíme do zhustnutia. Na zaver pridáme medovinu a odstavíme.