Plnený husací krk na jablkovom čatní fotorecept

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 18. novembra 2016
Plnený husací krk na jablkovom čatní (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
400 g
200 g
50 g
2 strúčiky
1 ks
Na jablkové čatní:
2 ks
100 g
50 g
30 g
50 ml
100 g
2 strúčiky
50 ml




Postup

  1. 1

    Husací krk opláchneme, očistíme a stiahneme kožu z mäsa – potrebujeme kožu z krku. Kožu pred prípravou zošijeme z jednej strany.

    Plnený husací krk na jablkovom čatní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Husacie droby očistíme a pomelieme. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, pridáme vajíčko, soľ, korenie, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a pridáme na pásiky nakrájanú pečeň, ktorá po upečení vytvorí krásnu mozaiku.

  3. 3

    Pripravenou plnkou naplníme husací krk a zašijeme aj druhý koniec. Takto pripravený krk vložíme do pekáča s olejom, prikryjeme alobalom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa koža pripiekla dozlatista.

    Plnený husací krk na jablkovom čatní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opité jablkové čatní: Šalotku nakrájame najemno, vložíme do hrnca s olejom a necháme speniť. Pridáme med a necháme ho spolu so šalotkou skaramelizovať. Do skaramelizovanej šalotky pridáme očistené a na kocky nakrájané jablká, sušené brusnice, cesnak, zázvor a nasekané orechy a zastrekneme jablčným octom. Všetko spolu dusíme do zhustnutia. Na zaver pridáme medovinu a odstavíme.

    Plnený husací krk na jablkovom čatní (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

sracz
Provokatívna lahôdka á la maestro Jozef Pustulka, určite chutná a nasledovania hodná. V tunajších končinách je najväčší poblém splašiť medovinu, ale ja ju, s prepáčením, nahradím drienkovicou (šomovicou) s pridaním tmavého medu!
veronikkka
veľmi krásny recept, dobrý fotopostup, pekné fotky a tá príloha je super!
5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia