Plnený bravčový bôčik (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Jednoduchá slovenská klasika ....
30 minút príprava |
120 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme plnku: cibuľu nakrájame, speníme na oleji, pridáme hríby (ja som použila mrazené), osolíme, pridáme mleté biele korenie, kmín a podusíme. Rožky nakrájame, pridáme podusenú hubovú zmes, vajíčka, nasekanú petrželku, soľ a dobre zamiešame. Ja robím hríby také redšie aby sa rožky "napili". Ak sa vám zdá plnka hustá, rozrieďte ju vodou.
- Kožu na bravčovom bôčiku nakrájame .....
- otočíme a narežeme cez prostriedok kapsu, ktorú naplníme pripravenou plnkou
- obe strany spojíme ihlicami (alebo špajdlami) a stiahneme niťou.
- Pripravíme si zmes na potretie: tu nastáva problém, pretože "majdžu" pripravuje manžel. Otvorí zásuvku s koreninami a improvizuje. Tak som mu nakázala, aby všetko čo použije nechal na stole a ja som to odfotila. Základ je cesnak, celá jedna hlava - pretlačiť, pridať soľ, veľa červenej papriky, mleté biele a čierne korenie, rascu a nakrájanú čili papričku, trochu vody a zamiešať na kašičku. Olej sme nedali, pretože bôčik je mastný dosť.
- Bôčik vložíme do vhodného pekáča zošívanou stranou nadol a vrch potrieme "majdžou" podlejeme trochou vody a obložíme na hrubo nakrájanou cibuľou, celými strúčkami cesnaku a dáme piecť.
- Trochu plnky mi zostalo. Dala som ju do mikroténového sáčka a urobila taký valec a.....
- a dala som ho do paráka na 30 minút spolu so zemiakmi.
- bôčik priebežne kontrolujeme, podlievame a polievame, v polčase pečenia otočíme. Keď je mäso upečené, otočíme ho kožou hore a necháme zapiecť.
- Plnený bôčik podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom. Výborný je na studeno :-)
- a môj muž si k nemu urobil dusenú kapustu :-)