Plnený bravčový bôčik fotorecept

evusik - fotkaevusik, 17. októbra 2010
Plnený bravčový bôčik (fotorecept)
Foto: evusik

Jednoduchá slovenská klasika ....

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Na potretie:
1 celá hlava
Plnka:
5 ks staršie
4 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku: cibuľu nakrájame, speníme na oleji, pridáme hríby (ja som použila mrazené), osolíme, pridáme mleté biele korenie, kmín a podusíme. Rožky nakrájame, pridáme podusenú hubovú zmes, vajíčka, nasekanú petrželku, soľ a dobre zamiešame. Ja robím hríby také redšie aby sa rožky "napili". Ak sa vám zdá plnka hustá, rozrieďte ju vodou.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kožu na bravčovom bôčiku nakrájame .....

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    otočíme a narežeme cez prostriedok kapsu, ktorú naplníme pripravenou plnkou

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    obe strany spojíme ihlicami (alebo špajdlami) a stiahneme niťou.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si zmes na potretie: tu nastáva problém, pretože "majdžu" pripravuje manžel. Otvorí zásuvku s koreninami a improvizuje. Tak som mu nakázala, aby všetko čo použije nechal na stole a ja som to odfotila. Základ je cesnak, celá jedna hlava - pretlačiť, pridať soľ, veľa červenej papriky, mleté biele a čierne korenie, rascu a nakrájanú čili papričku, trochu vody a zamiešať na kašičku. Olej sme nedali, pretože bôčik je mastný dosť.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bôčik vložíme do vhodného pekáča zošívanou stranou nadol a vrch potrieme "majdžou" podlejeme trochou vody a obložíme na hrubo nakrájanou cibuľou, celými strúčkami cesnaku a dáme piecť.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trochu plnky mi zostalo. Dala som ju do mikroténového sáčka a urobila taký valec a.....

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a dala som ho do paráka na 30 minút spolu so zemiakmi.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    bôčik priebežne kontrolujeme, podlievame a polievame, v polčase pečenia otočíme. Keď je mäso upečené, otočíme ho kožou hore a necháme zapiecť.

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plnený bôčik podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom. Výborný je na studeno :-)

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a môj muž si k nemu urobil dusenú kapustu :-)

    Plnený bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

enerrgizer
radosť pozerať, perfektne pripravené, upečené, napísané, nafotené, naservírované....KK
altyn
A to mám ísť spať taký nabudený?! Veď to je kruté! No čo už, dám si veľký pohár vody... :-)))))))))))))))))))))
ivori
Jedlo vyzera skvele ako vždy ste veľmi šikovna kucharka a ,,fotografka,,. Chcela by som sa spytať na ten parny hrniec ste s nim spokojna? Chcela by som si aj ja kupiť parak ale je toľko znaciek ze neviem ktory je naj.
evusik
@ivori ja mám s parným hrncom len tie najlepšie skúsenosti, toto je môj druhý parák a presne taký istý má aj môj syn a sme spokojní, aby som sa neopakovala tu sú odkazy na diskusie o paráku je tam veľa užitočných rád, keby si chcela niečo konkrétne napíš
 varecha.pravda.sk/diskusie/varenie-v-parnom-hrnci/424-for...

 varecha.pravda.sk/diskusie/parny-hrniec/480-forum.html...

no a keď budem veľká tak si kúpim takýto:
 www.mall.sk/parne-hrnce/morphyrichards-intelli-stea...
elisticka
@evusik ten korzet sa mi najviac pači ako si ho vytvorila:-))veru po tom dobrom bociku treba aj stahovacku:-)) a aj parny hrniec malo vyuzivam tak aspon ho oprasim a vyskusam tvoju dobrotku.....
palokuchki
@ellisticka predbehla si ma, aj ja som chcela pochvalit ten vydareny krajcirsky steh. Ale nieco som sa naucila.@evusik urobila si to velmi dobre a urcite to bolo aj velmi chutne.
evusik
tak takéto vyšívanie používam veľmi dávno, ani neviem ako som nato prišla, či som to niekde videla? alebo čo? .... voľakedy som klasicky zašívala ihlou a niťou ale to sme potom pri obede vyťahovali nite z mäsa, lebo sa mi nikdy nepodarilo poriadne odstrániť všetky nite :-) teraz je to bez problémov - staší povyťahovať ihly a niť odpadne celá a neporušená - netreba ju strihať - taký malý zlepšovák :-)
paveljrk
ja to robím tiež,len rožky polejem troška mliekom,aby bola plnka šťavnatejšia.Na 10 kožkov 1dcl mlieko a 10 žĺtka.Z bielkov vyšľahať sneh a pridať do plnky.Až je zmes veľmi suchá,pridať ešte trocha mlieka.Nemôže byť suchá,ani veľmi riedka.Taká akurát.
evusik
@pavel tvoja plnka je určite výborná.... ja robím asi tak ako väčšina kuchárov rôzne plnky - na plech, do kuraťa, do mäsa, plním do sáčku od tlačenky a parím v paráku, každá je iná, niekde dávam pečienku, niekedy hríby, niekedy len cibuľu ..... tých možností je strašne veľa, podľa nálady aj podľa chladničky. Pre nás doma bola plnka nadstavenie mäsa, skrátka mäsa toľko nebolo tak sa urobila plnka. Dnes už je plnka taká delikateska a tu na vareche je veľa dobrých receptov :-)
2010
No gratulujem to vyzera uplne super...( chudera nevesta bude sa musiet co ucit od takejto sikovnej svokry).
prikladam do KK
evusik
@2010 ja mám šikovnú nevestu a koniec koncov aj syn vie variť.... budú si variť jeden pre druhého a to je dobre, nie?
aninka1
ja zvyknem podobne plniť hovadziu blanu, je to dost piplačky pri zasivani, ale tento bôčik skusim urcite tiež.
sovka62
Toto robievala mama a ja ako dieťa som to nechcela dať do úst, lebo veď: mastnéééé.... Ale som bola sprostá, čo? Teraz by som si veru dala, počkám kým napadne sneh, vtedy sa také niečo telu žiada.
babidka
receptik krasny , skoda by bola neupiect :-) ale ako je to krasne spracovane - nie si ty fotografka - profesionalka ? To ked budu na Vareche vydavat kucharsku knihu , tak tvoje fotky tam urcite daju bez upravy ....
evusik
@babidka ty lichotníčka, moja profesia je na míle vzdialená od fotografovania, ale ďakujem za pochvalu :-)
bambitka
Evusik,ty si kuuuuuzelnicka,krasne foto a super jedlo:)))))
milamila
krásne predložený recept, já robievam obdobne bôčik s plnkou, ale kapsu robím z boku a potom len zašijem, ale Tvoja ukážka je veľmi elegantná a musím ju rozhodne vyskúšať a ak mi ostane plnka čo sa mi stane skoro vždy, tak ju upečiem vo forme srnčieho chrbáta, je tiež veľmi dobrá a určite vyskúšam aj tú majdžu.
bozulka
@evusik , milá moja,ja bôčik nekupujem,ale vyzerá to tak krásne a chutne,že si ma presvedčila a keď zoženiem taký pekný chudučký tak určite kúpim.Mala by sisi zmeniť meno v profile na "čarodejka"!!!!!!!!!!
bozulka
Ešte som zabudla dodať,že na tvojich jedlách je vidieť ako varíš s láskou a srdcom.
evusik
@bozulka veľmi pekne ďakujem za pekné slová a máš pravdu varím veľmi rada - je to pre mňa relax :-)
altyn
@evusik , ja sa asi budem opakovať, no Vaše recepty sú fantastické a provokujú ma k vyskúšaniu. Dnes som vyskúšal aj tento. A nesklamal! Použil som síce krkovičku namiesto bôčika (lebo mali len také cári) ale bol to pekný kúsok a tak aj výsledok je chutný. Použil som Vaše šitie a už iné používať nebudem! Takže dík, vďaka Vám môžem machrovať pred rodinou a priateľmi... :-))))))))))))))))
evusik
@altyn ani si nevieš predstaviť ako ma tvoje slová potešili, som rada, že ťa moje vyšívanie inšpirovalo :-) prajem ti nech sa ti darí nielen vo varení.... ja v tvojom veku som nevedela ani čaj uvariť :-)
lucylee
@evusik včera sme robili na obed...do plnky som ešte dala slaninku a párky a nedala som huby, lebo som nemala, ale bol suprový!
evusik
@lucylee som rada že chutilo.... a plnku aj ja robím rôznu, podľa toho načo máme práve chuť a čo máme v chladničke :-)
krisztina
akurát sa pečie , síce sa mi dopečie až okolo 22:00 lebo som to začala neskoro ale aj tak ochutnám žiadna diétka hehe :)
evusik
@krisztina ďakujem, zrovna včera mi muž hovorí, že by som mohla upiecť plnený bôčik, bude mať v chladničke len tak na studeno, tak ak nejaký pekný kúpim tiež sa do toho pustím ... som rada, že chutilo :-)
stasi
Nikdy som nevedela, ako sa plní bôčik, ale teraz už viem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia