Plnený baklažán

Marcel Ihnačák
šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave, 28. januára 2011
Plnený baklažán
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

2 ks
250 g
1 ks
1 ks
250 g
100 g
1 strúčik
4 ks
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme do misky. Polovice nasolíme a necháme 15 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme cesnak nasekaný na drobno, papriku a mrkvu nakrájanú na pásiky, fazuľové struky nakrájané na kúsky a nasekanú baklažánovú dužinu.

  2. 2

    Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko spolu opražíme. Pridáme drvené paradajky, bazalku, ochutíme soľou a čiernym korením. Ešte povaríme asi 32 minút. Baklažán naplníme uvarenou zmesou. Mozzarelu nastrúhanú na hrubo a žĺtky spolu zmiešame a dáme na vrch baklažánu. Baklažán dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme 15 minút. Pri podávaní posypeme povrch čiernym sezamom.

  3. 3

    Náš tip: Baklažán je plný pektínov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Plody by sa mali konzumovať ešte mladé, keď je dužina skôr jemne sladká. Čím sú staršie, tým viac hrozí, že budú horké. Baklažán nešúpeme.

Diskusia k receptu

rebecin
Ďakujem za výborný recept. Vyskúšala som ho - rýchle a VEĽMI chutné. Doporučujem!
prazdniny
pre masozravcov: mozete si pridat aj pomlete masko do zeleninovej zmesi, je to mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia