Plnený baklažán
Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Tento plnený baklažán ma svojou chuťou naozaj prekvapil, je fantastický ;)
6 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Mäsová náplň do baklažánov:
Cibuľu, papriku a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme mäso a opekáme pokiaľ nezmení farbu, posolíme. Pozor, ak budete pridávať namiesto paprikovej pasty "Červené zlato", nesoľte, táto pasta je dosť slaná. Pridáme nakrájanú papriku, chilli papričku, po chvíľke cesnak a ďalej opekáme.
Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu, opečieme.
- Paradajky nastrúhame na veľkých slzách, bez šupky a pridáme k mäsu.
Prichutíme mletým čiernym korením, soľou ak treba, mletou červenou paprikou. Pod pokrievkou dusíme približne 15 minút.
Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme.
- Baklažány umyjeme, osušíme a do každého spravíme škrabkou 3 zárezy. Do jedného zárezu ešte nožíkom zakrojíme, ale nie až na druhú stranu, len po šupku. To preto, aby sa po opečení dal pekne roztvoriť.
Ak nezoženiete malé baklažány budú stačiť 3 kusy, čo bude niečo vyše kila. Rozkrojíme ich pozdĺžne na polovicu, do každej spravíme zo dva zárezy škrabkou z vonkajšej strany, z vnútornej jeden uprostred. Nie úplne, len po šupku.
Baklažány nasolíme a necháme aspoň 20 minút vypotiť. Vytlačíme vypotenú šťavu a osušíme.
- V rozhorúčenom oleji baklažány opečieme z každej strany, pokiaľ pekne nezmäknú, trvá to asi 5-6 minút. Majú zostať zlatisté a mäkké. Ukladáme ich na papierový obrúsok, ktorý vsaje prebytočný olej. Obrúsok priložte aj zvrchu.
Väčšie baklažány opečieme pekne z oboch strán, tiež do zlatohneda.
Uložíme ich do zapekacej nádoby a ešte raz poriadne popritláčame papierový obrúsok na odstránenie zvyšného oleja.
- Baklažány roztvoríme v záreze, ktorý sme si spravili na začiatku a naplníme mäsovou plnkou. Do stredu každého baklažánu môžeme naaranžovať tenkú sladkú papriku, alebo kúsok paradajky. To len na prizdobenie, nemusí byť.
- Pripravíme si omáčku na zaliatie baklažánov. Do malej panvice dáme olivový olej, opečieme na ňom paradajkovú pastu a zalejeme horúcou vodou, necháme minutku prevrieť.
- Omáčkou zalejeme baklažány a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. V teplovzdušnej rúre na 160 °C.
Ako príloha je výborná ryža s cestovinou alebo chlebové placky.
|