Plnený baklažán

Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Tento plnený baklažán ma svojou chuťou naozaj prekvapil, je fantastický ;)

6
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäsová náplň do baklažánov: Cibuľu, papriku a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme mäso a opekáme pokiaľ nezmení farbu, posolíme. Pozor, ak budete pridávať namiesto paprikovej pasty "Červené zlato", nesoľte, táto pasta je dosť slaná. Pridáme nakrájanú papriku, chilli papričku, po chvíľke cesnak a ďalej opekáme. Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu, opečieme.
  2. Paradajky nastrúhame na veľkých slzách, bez šupky a pridáme k mäsu. Prichutíme mletým čiernym korením, soľou ak treba, mletou červenou paprikou. Pod pokrievkou dusíme približne 15 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme.
  3. Baklažány umyjeme, osušíme a do každého spravíme škrabkou 3 zárezy. Do jedného zárezu ešte nožíkom zakrojíme, ale nie až na druhú stranu, len po šupku. To preto, aby sa po opečení dal pekne roztvoriť. Ak nezoženiete malé baklažány budú stačiť 3 kusy, čo bude niečo vyše kila. Rozkrojíme ich pozdĺžne na polovicu, do každej spravíme zo dva zárezy škrabkou z vonkajšej strany, z vnútornej jeden uprostred. Nie úplne, len po šupku. Baklažány nasolíme a necháme aspoň 20 minút vypotiť. Vytlačíme vypotenú šťavu a osušíme.
  4. V rozhorúčenom oleji baklažány opečieme z každej strany, pokiaľ pekne nezmäknú, trvá to asi 5-6 minút. Majú zostať zlatisté a mäkké. Ukladáme ich na papierový obrúsok, ktorý vsaje prebytočný olej. Obrúsok priložte aj zvrchu. Väčšie baklažány opečieme pekne z oboch strán, tiež do zlatohneda. Uložíme ich do zapekacej nádoby a ešte raz poriadne popritláčame papierový obrúsok na odstránenie zvyšného oleja.
  5. Baklažány roztvoríme v záreze, ktorý sme si spravili na začiatku a naplníme mäsovou plnkou. Do stredu každého baklažánu môžeme naaranžovať tenkú sladkú papriku, alebo kúsok paradajky. To len na prizdobenie, nemusí byť.
  6. Pripravíme si omáčku na zaliatie baklažánov. Do malej panvice dáme olivový olej, opečieme na ňom paradajkovú pastu a zalejeme horúcou vodou, necháme minutku prevrieť.
  7. Omáčkou zalejeme baklažány a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. V teplovzdušnej rúre na 160 °C. Ako príloha je výborná ryža s cestovinou alebo chlebové placky.