Plnený baklažán (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduche, velmi chutne jedlo, ktore sa da pripravit vzdy s malymi obmenami :-)

Suroviny

Postup

  1. Posledne tohtorocne baklazany z vlastnej urody :-) Potrebujeme 8 - 9 ks mensich gulatejsich baklazanov. Umyjeme ich a odkrojime dole pichlave stopky. Vydlabeme duzinu, ktoru si odlozime bokom a baklazany dobre osolime. Takto zasolene ich nechame cca 1 - 2 h stat, nech sa vypoti z nich horkost, lebo sa mi zdali priliz tvrde :-) A ked su velmi tvrde, tak su väcsinou aj horke ;-)
  2. Na plnku si nakrajame na malicke kocky jahnacie mäso. Dalej 1 dl bulguru zalejeme 1 dl horucou/vriacou vodou a zakryte nechame napucat. Farebnu papriku, u mna cervena, si nakrajame na male kocky spolu s cibulou a cesnakom. A nakoniec nakrajame na mensie kusky/kocky aj duzinu baklazanu, co sme vydlabali.
  3. Pokrajane jahnacie mäso dame do panvici na horuci olej, osolime a nechame zakryte dusit az do mäkka alebo aspon do 3/4. Ono si same pusti stavu, ale ak bude treba, tak trosku vody mozte doliat pocas dusenia. Medzitym som baklazany vyplachla studenou vodou a otocila ich na kuchynsky papier.
  4. Ked je uz mäso mäkke a stava vyvrela, narychlo ho trocha opecieme, pridame pokrajanu papriku spolu s cesnakom a cibulou,osolime a nechame spolu par minutiek poskvrcat. Pridame pokrajany baklazan, cele osolime a par minutiek nechame spolu znova poškvrčat. Napokon dame plnku bokom.
  5. Vypotenym baklazanom po stranach odkrojime supky. Nasledne baklazany potom narychlo na horucom oleji po odkrojenych stranach opecieme. Potom nechame baklazany vychladnut. Medzitym som do vychladnutej plnky zamiesala uz napucany bulgur. A doniesla si zo zahrady 7 - 8 ks väcsich hroznovych listov, ktore daju celemu jedlu inaksiu chut :-)
  6. Umyte listy poukladame na spodok hrnca. Baklazany naplnime plnkou a ukladame ich tesne vedla seba do hrnca. Mne sa zmestilo 8 naplnenych baklazanov vedla seba, ale kedze som mala este plnku, tak som tam vopchala aj naplnenu papriku a aj rozstvrteni baklazan, aby to cele trocha tesnilo :-) Na podliatie si pripravime 1/2 l vody a 3/4 l jahnacieho vyvaru. Ak mate, tak mozete dat cisto len vyvar. Alebo namiesto jahnacieho hovädzi. Dalej 3PL salce a 1 kl Isot, popripade osolit, ak vyvar nie je dost slany. Cele dobre rozmiesat a podliat baklazany. Nech su cca do 3/4 v stave.
  7. Zakryjeme pokrievkou a varime na strednom ohni do mäkka. Treba si to kontrolovat a obcas aj tak pomykat hrncom, aby sa tie baklazany popohynali :-) Ak mate dost vysoky pekac, tak si baklazany mozte pripravit v rure :-) Prajem dobru chut ;-P