Plnený baklažán (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Jednoduche, velmi chutne jedlo, ktore sa da pripravit vzdy s malymi
obmenami :-)
Postup
- Posledne tohtorocne baklazany z vlastnej urody :-)
Potrebujeme 8 - 9 ks mensich gulatejsich baklazanov. Umyjeme ich a odkrojime dole pichlave stopky. Vydlabeme duzinu, ktoru si odlozime bokom a baklazany dobre osolime. Takto zasolene ich nechame cca 1 - 2 h stat, nech sa vypoti z nich horkost, lebo sa mi zdali priliz tvrde :-) A ked su velmi tvrde, tak su väcsinou aj horke ;-)
- Na plnku si nakrajame na malicke kocky jahnacie mäso. Dalej 1 dl bulguru zalejeme 1 dl horucou/vriacou vodou a zakryte nechame napucat. Farebnu papriku, u mna cervena, si nakrajame na male kocky spolu s cibulou a cesnakom. A nakoniec nakrajame na mensie kusky/kocky aj duzinu baklazanu, co sme vydlabali.
- Pokrajane jahnacie mäso dame do panvici na horuci olej, osolime a nechame zakryte dusit az do mäkka alebo aspon do 3/4. Ono si same pusti stavu, ale ak bude treba, tak trosku vody mozte doliat pocas dusenia. Medzitym som baklazany vyplachla studenou vodou a otocila ich na kuchynsky papier.
- Ked je uz mäso mäkke a stava vyvrela, narychlo ho trocha opecieme, pridame pokrajanu papriku spolu s cesnakom a cibulou,osolime a nechame spolu par minutiek poskvrcat. Pridame pokrajany baklazan, cele osolime a par minutiek nechame spolu znova poškvrčat. Napokon dame plnku bokom.
- Vypotenym baklazanom po stranach odkrojime supky. Nasledne baklazany potom narychlo na horucom oleji po odkrojenych stranach opecieme. Potom nechame baklazany vychladnut. Medzitym som do vychladnutej plnky zamiesala uz napucany bulgur. A doniesla si zo zahrady 7 - 8 ks väcsich hroznovych listov, ktore daju celemu jedlu inaksiu chut :-)
- Umyte listy poukladame na spodok hrnca. Baklazany naplnime plnkou a ukladame ich tesne vedla seba do hrnca. Mne sa zmestilo 8 naplnenych baklazanov vedla seba, ale kedze som mala este plnku, tak som tam vopchala aj naplnenu papriku a aj rozstvrteni baklazan, aby to cele trocha tesnilo :-) Na podliatie si pripravime 1/2 l vody a 3/4 l jahnacieho vyvaru. Ak mate, tak mozete dat cisto len vyvar. Alebo namiesto jahnacieho hovädzi. Dalej 3PL salce a 1 kl Isot, popripade osolit, ak vyvar nie je dost slany. Cele dobre rozmiesat a podliat baklazany. Nech su cca do 3/4 v stave.
- Zakryjeme pokrievkou a varime na strednom ohni do mäkka. Treba si to kontrolovat a obcas aj tak pomykat hrncom, aby sa tie baklazany popohynali :-) Ak mate dost vysoky pekac, tak si baklazany mozte pripravit v rure :-)
Prajem dobru chut ;-P