Šišky
Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tieto šišky sú mäkulinké a chutia priam božsky. Jednoduchý recept, ktorý keď vyskúšate, tak si ho obľúbite.
30 porcií |
30 minút príprava |
Postup
- Do misky si dáme mlieko vajce, žĺtky, cukre, droždie, olej, rum a citronovú kôru a zašľaháme.
- Potom pridáme múku a necháme dobre v kuchynskom robote vymiesiť. (Keď to robíme ručne, tak rukou to tiež dobre vymiesime).
- Po vymiesení cesto z misky vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.
- Rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.
- Okraje prstami pritlačíme a kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom. Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.
- V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dajte ho preto radšej viac, aby sa v oleji kúpali. Kúskom cesta vyskúšame, aký horúci je olej. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vovnútri surové.
- Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. A tieto šišky pocukrujeme.