Šišky

Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tieto šišky sú mäkulinké a chutia priam božsky. Jednoduchý recept, ktorý keď vyskúšate, tak si ho obľúbite.

30
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dáme mlieko vajce, žĺtky, cukre, droždie, olej, rum a citronovú kôru a zašľaháme.
  2. Potom pridáme múku a necháme dobre v kuchynskom robote vymiesiť. (Keď to robíme ručne, tak rukou to tiež dobre vymiesime).
  3. Po vymiesení cesto z misky vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.
  4. Rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.
  5. Okraje prstami pritlačíme a kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom. Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.
  6. V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dajte ho preto radšej viac, aby sa v oleji kúpali. Kúskom cesta vyskúšame, aký horúci je olej. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vovnútri surové.
  7. Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. A tieto šišky pocukrujeme.