Plnené šampiňóny (fotopostup)

katka78 - fotkakatka78, 15. januára 2014
Plnené šampiňóny (fotopostup)
Foto: katka78

Hríbom som prišla na chuť len pár rokov dozadu. Zatiaľ máme vzťah nesmelý, kuriatkovo-dubákovo-šampiňónový. Tak dnes šampiňóny. Hnedé.

2
porcie

Suroviny

4 ks
115 g
1/2 ks
4 plátky alebo slanina
podľa potreby
podľa chuti
Bulgur:
1 šálka
1/2 ks
3 ks
2 šálky
podľa chuti
Mrkvový šalát:
3-4 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na začiatku bola nevinná návšteva trhoviska, na konci farebný nákup a neskôr aj niekoľko výborných jedál. Ako prvé šampiňóny.

  2. 2

    Najskôr som ich očistila, odlomila hlúbik a upravila kraje.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Fetu som pomrvila do misky a zmiešala s nadrobno nakrájanou červenou cibuľou. Mala som jednu stredne veľkú. Polovicu z nej som zmiešala s fetou, druhá išla neskôr do bulguru.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Zmesou som naplnila všetky hlavičky. Uvedené množstvo syra (jedno 115g balenie) vyšlo presne na všetky štyri. Nesolím, slanosť fety je postačujúca.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Navrch som položila plátok anglickej slaniny a posypala čerstvo mletým čiernym korením. Vegetariáni tento krok (slaninu) samozrejme vynechajú (recept som zaradila aj medzi bezmäsité/vegetariánske jedlá). Pokvapkala som olivovým olejom.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som asi 20 minút na 180°C. Šampiňón zbytočne neprepekám, aby nebol vysušený a gumový.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa piekli, pripravila som si prílohu - bulgur.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Na troche oleja som opiekla druhú polovicu červenej cibule, nakrájanej nadrobno. Po chvíli som pridala na malé kocky nakrájanú mrkvu.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Premiešala som ich spolu a prisypala šálku (cca 2dl) bulguru.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Ten som premiešala s cibuľou a mrkvou a zaliala dvoma šálkami horúceho zeleninového vývaru. Osolila som a povarila 2-3 minúty. Pod pokrievkou som ho nechala odstáť cca 20 minút. Potom som ešte primiešala zopár plátkov masla.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec som urobila ešte rýchly sladko-kyslý mrkvový šalát: Očistenú mrkvu a jarnú cibuľku som nakrájala na kolieska, veľmi jemne dochutila soľou, cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ak je mrkva sladká, cukor ani netreba.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    Šampiňóny boli akurát slané a šťavnaté, bulgur so svojou jemne orieškovou chuťou sa k nim hodil a sladko-kyslý mrkvový šalát to celé osviežil.

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 12
  13. 13

    Verím, že ak vyskúšate, bude vám chutiť rovnako ako nám. A kto nemá rád hríby, môže vymeniť za paradajky, ja totiž obvykle takto s fetou, červenou cibuľou a prosciuttom robím plnené paradajky. Vrele odporúčam. Ak sa pýtate čo sa stalo s odrezkami a hlúbikmi zo šampiňónov, tie zostali do raňajkovej praženice :-)

    Plnené šampiňóny (fotopostup) - obrázok 13

Diskusia k receptu

afataga
tie huby sa mi velmi pacia, fetu mam rada a s tou slaninou si to vysperkovala :-), este na margo: hriby su hriby, sampinony su sampinony alebo inak aj peciarky, kuriatka su kuriatka...atd a vsetko su to huby
rea1
takéto jedlá mám rada a často robievam plnenú akúkoľvek zeleninu. ale nožičky šampiňónov posekám nadrobno a pridávam k plnke. prípadne by som ich bola prihodila k zelenine do bulguru. :-)
lyali
@katka78 , Tvoj recept s mi veľmi páči! Lákavo pripravený, na tanier uložený a farebnýýý :-)
tatranka
Zajtra budem mať na obed plnené šampiňóny.Len ináč plnené.Máme ich veľmi radi.Tvoj recept je zaujímavý.
katka78
@ danielas ďakujem
@ afataga ďakujem. Vždy som zmätená z toho, či huby/hríby. U nás v rodine sa jesť nezvykli, rovnako ako napríklad ryby. Kuchyňa mojej maminky je výborná a aj pestrá, no niektoré suroviny v nej jednoducho neboli doma, preto som sa na ne ani nikdy nenaučila. Odkedy mám vlastnú domácnosť, púšťam do nej aj chute ktoré sú pre mnohých bežné, no ja sa s nimi len zoznamujem. Pre mňa bolo novinkou napríklad aj to, že šampiňóny netreba šúpať a mňa to pritom tak bavilo!  Veľmi by som chcela ľúbiť aj ryby, ale to mi zatiaľ ešte nejde, ako tak sa kamarátim len s pstruhom :-) Zato mám odložených X receptov od @ eraserhead na ich prípravu, tak verím, že raz..
@ daguska ďakujem, naozaj chutné a šťavnaté
@ rea1 tiež som ich najskôr chcela pridať do bulguru, no potom mi napadlo aké budem mať výborné raňajky a to vyhralo :-)
@ kukulienka71 ďakujem, verím, že keď prídu na rad, pochutíte si
@ lyali ďakujem, aj ja mám rada viac farieb na tanieri :-)
@ monniee :-)
@ tatranka ďakujem, ja už som ich plnila tiež na viac spôsobov, zaujali ma napríklad aj tieto od Zuzky, na tie sa chystám najbližšie  varecha.pravda.sk/recepty/plnene-sampinony/47595-recept.h...
alebo kimlove  varecha.pravda.sk/recepty/sampinony-plnene-nivou/5595-rec...
tiež vyskúšam.
mariamka
take krasne hned tri recepty, velmi chutne naplnene sampinony, originalna priloha a zdravy salat, co viac si priat? chvalim, ukladam 5*
tinca
@katka78 tento druh šampiňónov je najvhodnejší na plnenie, hríby ľúbim, pekný recept:)
tinca
P.S. no a to úvodné foto nemá chybu:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia