Plnené rohlíčky

Plnené pruhované slané rohlíčky Vršatec (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Nech si nemusíme posúvať recepty na sladko a na slano, pridávam aj na slano, ale to musím napísať, ako som sa inšpirovala. Inšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, lebo bez jej receptu by ma to ani "netrklo" tvarovať rožteky. Ja som si prispôsobila zloženie cesta a tvar výsledneho pečiva podľa svojej chuti a chuti našej rodiny. Určite nekopírujem, receptov podobných a možno aj rovnakých je tu neúrekom. Poteším sa, keď vás recept osloví.

15
porcií
90 minút
príprava
20/25 minút
na 170/160 °C

Suroviny

Postup

  1. "Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, potom pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti !!, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu. Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .
  2. Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.
  3. Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.
  4. Natrela som masťou a na to strúhaný syr. Poukladané na fólii potriem vajíčkom, posypem sezamom, môžeme aj rascou, soľou podľa chuti alebo čo máme doma po ruke, múže byť aj sekerka ! Vyskúšala som tvarovať bez plnky kaizerky, tie som aj posypala nastrúhaným syrom. Dáme do rúry na (na mojej rúre) spodný ohrev 10 minút na 170 °C a ďaľších 10 minút oboje: vrchný a spodný (teplovzduch) na 160 °C . Každý si musí podľa svojej rúry nastaviť pečenie.
  5. Skúsila aj do plechu s väčššími mafinovými košíčkami, ale bolo treba o desať minút dlhšie piecť.
  6. Upečené, ešte horúce potriem rožteky vodou pomocou mašľovačky.
  7. V mafinovej forme.
  8. Konečná, chrumkavé, voňavé :-)
  9. Nuž čo dodať, nech sa vám všetkým, ktorí vyskúšajú a sa inšpirujú, darí !! --- Môj recept na sladké rožteky Krútňava plnené MAKOVOU a ORECHOVOU plnkou nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-rohlicky-krutnava-fotorece/69890-recept.html