Plnené rohlíčky
Plnené pruhované slané rohlíčky Vršatec (fotorecept)
Autor receptu: jerica
Nech si nemusíme posúvať recepty na sladko a na slano, pridávam aj na slano, ale to
musím napísať, ako som sa inšpirovala. Inšpirovala
som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, lebo bez jej receptu by ma to ani
"netrklo" tvarovať rožteky. Ja som
si
prispôsobila
zloženie cesta a tvar výsledneho pečiva podľa svojej chuti a chuti našej rodiny. Určite
nekopírujem, receptov podobných a možno aj
rovnakých je tu neúrekom. Poteším sa, keď vás recept osloví.
15 porcií |
90 minút príprava |
20/25 minút na 170/160 °C |
Postup- "Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, potom pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti !!, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu.
Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .
- Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.
- Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.
- Natrela som masťou a na to strúhaný syr. Poukladané na fólii potriem vajíčkom, posypem sezamom, môžeme aj rascou, soľou podľa chuti alebo čo máme doma po ruke, múže byť aj sekerka !
Vyskúšala som tvarovať bez plnky kaizerky, tie som aj posypala nastrúhaným syrom.
Dáme do rúry na (na mojej rúre) spodný ohrev 10 minút na 170 °C a ďaľších 10 minút oboje: vrchný a spodný (teplovzduch) na 160 °C . Každý si musí podľa svojej rúry nastaviť pečenie.
- Skúsila aj do plechu s väčššími mafinovými košíčkami, ale bolo treba o desať minút dlhšie piecť.
- Upečené, ešte horúce potriem rožteky vodou pomocou mašľovačky.
- V mafinovej forme.
- Konečná, chrumkavé, voňavé :-)
- Nuž čo dodať, nech sa vám všetkým, ktorí vyskúšajú a sa inšpirujú, darí !! --- Môj recept na sladké rožteky Krútňava plnené MAKOVOU a ORECHOVOU plnkou nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-rohlicky-krutnava-fotorece/69890-recept.html
|