Plnené rohlíčky

Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Inšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa svojej chuti a chuti rodiny, spravila som na sladko, ale aj na slano podľa môjho osvedčeného receptu, teraz vám ponúkam sladkú verziu. @Maxinka, ďakujem za inšpiráciu.

24
porcií
90 minút
príprava
20 (max 25) minút
na 170/160 °C

Suroviny

Postup

  1. "Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu. Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .
  2. Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.
  3. Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.
  4. Vyvaľkané cesto do obdĺžnika naplním plnkou, akou si zvolíte, ja som mala spravenú orechovú plnku z Vianoc, radielkom na pizzu cesto vykrajujeme na pruhy. Stranou, kde je plnka, rolujem tak, aby som mala pásiky pod.
  5. S makovou plnkou, nabudúce spravím aj s tvarohovou.
  6. Poukladané na plechu na papieri na pečenie, potriem pásiky vajíčkom, posypem celým makom, medzeru medzi pásikmi popichám ihlicou na štrikovanie.
  7. Po vybratí z rúry horúce rohlíky mašľujem: 1,5 PL kryštálového cukru, 1,5 PL vriacej vody, potieram ešte horúce.
  8. HOTOVO, pečieme vo vopred vyhriatej rúre, piekla som na spodnom ohreve desať minút na 170 °C , ďaľších desať minút na 160 °C obojsranný ohrev (teplovzduch! ). Samozrejme, tak pečie moja rúra, kým som na to prišla, išlo ma poraziť, spodok neprepečený alebo opačne, ale hókus-pókus pár nepodarkov a teraz si konečne viem s tou potvorou poradiť.
  9. Polovička (manžel) bol pokusný králik, ešteže si pochaľoval, "vraj lepšie ako pajgle" skoro ako croissant. Samozrejme, to prekladanie cesta spraví svoje.
  10. Tieto sú slané, plnené strúhaným syrom Vršatec, podklad pod syr masť.
  11. Môj RECEPT na MAKOVÚ plnku nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html --- a na ORECHOVÚ plnku tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/orechova-plnka-excelentna-fotorecept/13954-recept.html --- Môj recept na SLANÉ rožteky Krútňava plnené SYROM nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-slane-rohlicky-krutnava-2/69907-recept.html