Plnené rohlíčky
Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept)
Autor receptu: jerica
Inšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si
prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa
svojej chuti a chuti rodiny, spravila som na sladko, ale aj na slano podľa môjho
osvedčeného receptu, teraz vám ponúkam sladkú verziu. @Maxinka, ďakujem za
inšpiráciu.
24 porcií |
90 minút príprava |
20 (max 25) minút na 170/160 °C |
Postup- "Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu.
Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .
- Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.
- Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.
- Vyvaľkané cesto do obdĺžnika naplním plnkou, akou si zvolíte, ja som mala spravenú orechovú plnku z Vianoc, radielkom na pizzu cesto vykrajujeme na pruhy. Stranou, kde je plnka, rolujem tak, aby som mala pásiky pod.
- S makovou plnkou, nabudúce spravím aj s tvarohovou.
- Poukladané na plechu na papieri na pečenie, potriem pásiky vajíčkom, posypem celým makom, medzeru medzi pásikmi popichám ihlicou na štrikovanie.
- Po vybratí z rúry horúce rohlíky mašľujem: 1,5 PL kryštálového cukru, 1,5 PL vriacej vody, potieram ešte horúce.
- HOTOVO, pečieme vo vopred vyhriatej rúre, piekla som na spodnom ohreve desať minút na 170 °C , ďaľších desať minút na 160 °C obojsranný ohrev (teplovzduch! ).
Samozrejme, tak pečie moja rúra, kým som na to prišla, išlo ma poraziť, spodok neprepečený alebo opačne, ale hókus-pókus pár nepodarkov a teraz si konečne viem s tou potvorou poradiť.
- Polovička (manžel) bol pokusný králik, ešteže si pochaľoval, "vraj lepšie ako pajgle" skoro ako croissant. Samozrejme, to prekladanie cesta spraví svoje.
- Tieto sú slané, plnené strúhaným syrom Vršatec, podklad pod syr masť.
- Môj RECEPT na MAKOVÚ plnku nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html ---
a na ORECHOVÚ plnku tu:
https://varecha.pravda.sk/recepty/orechova-plnka-excelentna-fotorecept/13954-recept.html --- Môj recept na SLANÉ rožteky Krútňava plnené SYROM nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-slane-rohlicky-krutnava-2/69907-recept.html
|