Plnené peľmene z horného Zemplína

František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 11. februára 2014
Plnené peľmene z horného Zemplína
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Peľmene:
600 g
2 ks
Plnka:
400 g
1 ks
50 ml
150 g
 (alebo bravčová masť) na opekanie




Postup

  1. 1

    Z múky, vajca, soli a vlažnej vody vymiešame cesto. Vypracujeme z neho pružné hladké cesto (ako na cestoviny). Potom ho zabalíme do navlhčenej utierky a necháme ešte asi dve hodiny odstáť. Potom si kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme ho natenko a vykrojíme z neho kolieska. Do stredu kolieska vložíme pripravenú plnku, preložíme a poriadne zatlačíme spoje (vytvoríme piroh) a nakoniec spojíme konce, aby sme dostali tradičný tvar guľatých peľmeňov.

  2. 2

    Plnka: Rožok natrháme, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. Ak je plnka riedka, prisypeme strúhanku.

  3. 3

    Hotové peľmene varíme v osolenej vode, podobne ako pirohy, ideálne je variť ich 10 – 15 minút. Na panvici necháme rozpáliť olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pred podávaním môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami.

Diskusia k receptu

denyany
Veľmi chutné. Toto jedlo poznám a môžem doporučiť. Jedla som aj len uvarené pelmene poliate maslom, tiež boli úžasné.
hubata
Trošku mi v plnke chýba viac byliniek, aby bola taká pikantnejšia - ale to je vec názoru a koniec koncov do plnky si môžem dať čo chcem. Pekný receptík, minule tu bola na vareche diskusia o pelmeňoch, takže tento recpet prišiel vhod. Je to krásne jedlo a ako vďaku Nastenke Kuzminovovej za skvelú reprezentáciu by sme ju mohli pozvať k vám na hostinu. Ako jedálny lístok navrhujem: boršč, tieto peľmene, ruskú vodku no a pre tých čo nepijú čaj zo samovaru. Čo poviete p. šéfkuchár nebolo by to pekné poďakovanie od vďačných Slovákov?
pivonka
Pekný recept, už je v kk.
@hubata , pekne, že si si pri tomto ruskom jedle spomenula na Nastenku. Veru by jej pri tom nachladnutí bodol aj čaj, aj vodka, len aby sa zotavila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia