Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Dnes som zase zvolil tepelnú úpravu mäska konfitovaním. Chcel som využiť ochutenú masť z minulého konfitovania. Samozrejme môže sa to piecť aj klasickým spôsobom. Dnes je to jednoduché. Pre tých ktorí neradi čítajú dlhé recepty bude aj popis krátky. Plnka má len tri hlavné suroviny a koreniny. Príloha je tiež jednoduchá. Pečené krumple.(: No a kvôli krumpliam som urobil jednoduchý pikantný cesnakový dip s chilli. Afi to kvôli Tebe. Bôčik je dobrý aj za studena.

6
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 110 až 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny a koreniny. Ja som kúpil bôčik s kosťou a nevykosťoval som. Kosti odrežem až keď je mäsko hotové. Rád ich okusujem. A príde mi, že mäsko pečené s kosťou je chutnejšie. Samozrejme môžete piecť aj vykostený bôčik. Tú cibuľu ktorá je na foto v surovinách nehľadajte. Využil som ju iba na vyplnenie medzier v pekáči aby som nespotreboval zbytočne veľa masti.
  2. Pečienku a huby nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých surovín uvedených v rozpise a korenín namiešame plnku.
  3. V bôčiku dlhým, tenkým a hlavne ostrým nožom urobíme kapsu do ktorej schováme plnku.
  4. Kapsu na bôčiku uzatvoríme. Zašijeme alebo zopneme ihlami. Ja som ho za trest zviazal potravinárskym špagátom. Celý bôčik z každej strany osolíme, okoreníme, posypeme rascou, dáme do pekáča, zalejeme bravčovou masťou zahriatou na cca 150 °C, pridáme bobkový list a nové korenie a šupneme na 10 min. do rúry vyhriatej tiež na 150 °C. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na cca 110 až 120 °C a máme pri tak veľkom kuse prasiatka aký som robil ja 2,5 hodiny pokoj. Môžeme sa venovať niečomu alebo niekomu.
  5. Keď je mäsko mäkké vyberieme ho z masti, odrežeme kosti a preložíme do druhého pekáča alebo zlejeme masť a použijeme ten istý pekáč kožou hore. Tú narežeme na štvorce. Je mäkká tak netlačiť na nôž aby ste nezarezali veľmi hlboko. Rúru rozhicujeme na maximum (alebo grilovaciu špirálu) a pekáč aj s prasiatkom vrátime do rúry a kožu zapečieme do chrumkava. Pridal som tam aj odrezané kosti. Upečené prasiatko vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 15min. odpočívať.
  6. Pokiaľ sa piekli krumple, tak ma čakal bonus v podobe kostičiek ktoré sa na záver zapekali spolu s prasiatkom.
  7. Odpočinutý bôčik nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a dipom. A úplne na záver sladká odmena za vynaloženú námahu. Šišuľky s jahodovou šľahačkou, parížskym krémom a jablková roláda.