Plnené morčacie stehno fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 4. novembra 2012
Plnené morčacie stehno (fotorecept)
Foto: tiginko

Obľúbené plnené morčacie prsia z reštaurácie, do ktorej občas s rodinkou chodievame na obed, som dnes trochu pretvorila do domácej podoby.

30 + odležanie minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

vetvičky




Postup

  1. 1

    Morčacie stehno opatrne vykostíme (sú dostať aj vykostené, ale tie bývajú dosť potrhané a s dierami). Ja som robila dve. Nožom ho trochu dotvarujeme na plát. Posolíme, okoreníme, posypeme sušeným tymiánom a necháme niekoľko hodín, alebo cez noc uležať.

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po odležaní naukladáme na 2 miesta plátu hranol z Fety, sušené paradajky a niekoľko výhonkov rukoly.

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso zvinieme a zopneme buď krátkymi kovovými ihlicami, alebo kto má, kuchynským špagátikom. Sprudka opečieme zo všetkých strán na troche masti - dávajte pozor, aby ste si ihlicami nepoškodili panvicu, ak je z háklivého materiálu. Preto je niekedy lepší špagátik, ktorý ja nemám. Inak všimnite si prosím dômyselný paraván, ktorý používam na ochranu zvyšku kuchyne a priľahlých spotrebičov pred oprskaním, okrem handry na parketách pri sporáku. Naučili ma to "léta praxe" a moja pohodlnosť. Týmto by som zároveň rada upozornila na výborné šumivé víno, ktoré nesprávne nazývame šampanské a vozíme si ho niekedy z Maďarska :-)

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vložíme do vopred namočeného rímskeho hrnca, alebo inej vhodnej nádoby s vrchnákom, polejeme výpekom. V prípade rímskeho hrnca odporúčam horúci výpek najprv schladiť troškou studenej vody aby nepraskol, ak pečieme v inej nádobe, tiež pridáme cca 1 dcl vody.Vložíme rozkrojenú celú hlavičku cesnaku a pár vetvičiek rozmarínu, ak máme. Zakryjeme vrchnákom a necháme piecť 1,5 hod na 180 stupňov.

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po tomto čase otvoríme a zistíme stav: pokiaľ je mäso bledé, dopekáme ešte cca 20 - 30 min odokryté, v mojom prípade sa mohlo dopiecť tých 30 min aj zakryté, farbu to malo peknú. Odporúčam, tak ako každé pečené mäso, nekrájať hneď, ale nechať ešte minimálne 15-30 min uležať.

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prílohu si zvolíme podľa svojej chuti, my sme mali tzv. šťuchané zemiaky s kúskom masla a pár lyžicami sladkej smotany, preliate výpekom a s rukolovým šalátom s grilovanými cherry paradajkami, cesnakovými plátkami a sezamovými semienkami, pokvapkaným citrónom a balzamikovým krémom. Dobrú chuť!

    Plnené morčacie stehno (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

anina6
no krása, vyzerá to veľmi lákavo, super. ukladám
cistinka
samé dobré ingrediencie...výsledok stojí za to...super!
tiginko
morčacie stehno je moje druhé najobľúbenejšie mäso, taký paprikáš z neho je vynikajúci, pečené na x spôsobov...
medulienka122
chutný výsledok, už musím aj ja prejsť z bravčového na morčacie mäso, rozhodne je zdravšie
frezia
Dnes som kupila horne morcacie stehno,urobim ho podla teba.Dakujem,ukladam.
nonna
Nie som mäsková, viem žiť bez neho, ale toto je určite príma, tak si ukladám do KK.
mesiar50
Dobre si to zmakla,blahozelam
Z morcacinou nemam vela skusenosti takze KK
VDAKA
tiginko
ďakujem za poklony...morčacina má hlavne výhodu v tom, že mäsko bude zaručene mäkké a stehno nie je suché
pivonka
Dnes som uvarila podľa tvojho receptu a bolo to výborné, najmä tie sušené rajčiny, nabudúce ich dám viac. Ako prílohu som v polčase pečenia pridala do pekáčika zemiaky, také mám najradšej.
rein
No, tak tento recept nepotrebuje ani komentár,už viem,čo bude najskôr zaradené na nedeľu...
nelisa
tak som navarila na nedeľný obed a zožala som pochvalu! rajčín som dala viac a bolo to výborné.
staja
Morčacie horné stehno používam často a rada na rôzne spôsoby - dusené aj pomaly v rímskom hrnci pečené a tento recept obohatí náš jedálny lístok, takže vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia