Plnené kapustové listy s guľkami

izabella929 - fotkaizabella929, 30. novembra 2011

toto je dlo veľmi obľubujem a preto sa oň s vami podelím.Tu u nás je to veľmi často varené jedlo. Niet sa čomu diviť, Zobraziť celý popistoto je dlo veľmi obľubujem a preto sa oň s vami podelím.Tu u nás je to veľmi často varené jedlo. Niet sa čomu diviť, je to vynikajúca mňamka..

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
3 strúčiky
300 g
 podľa potreby
1/2 kávovej lyžičky
200 g
1 kávová lyžička
100 ml
2 lyžice
2 ks
40 g
1 ks
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Bravčovú lopatku si zomeliem spolu s jednou hlávkou cesnaku.Sudovú kapustu/ ak je veľmi kyslá/ premyjem a pokrájam na menšie kúsky.Kapustné listy si pripravím deň vopred, lebo nepoužívam sterilizované.Odbalím vo vriacej vode so zarezaním do hlávky toľko listov, koľko potrebujem približne podľa veľkosti hrnca.Ryžu umyjem a dám predvariť na niekoľko minút a nechám chladiť. Pokrájam slaninku na drobné kocky a v rajnici si ju opražím. Vyberiem ju na tanierik a do výpeku dám pokrájanú cibuľu, ktorú opražím do zlatova. K opraženej cibuli ešte pridám na väčšie kusy pokrájaný cesnak a potom dám do

    Plnené kapustové listy s guľkami - obrázok 1
  2. 2

    tohto základu pomlété mäsko.mäso za stáleho miešanie orestujem.Pridám soľ, mleté korenie a chvíľku ešte spolu podusím.Odstavím a pomiešam s predvarenou ryžou.Pridím do plnky jedno vajce a opäť všetko spolu premiešam. Takto pripravenú plnku zabalím do pripravených listov.Zdá sa, že som si zle vypočítala listy, takže mi plnka zvýšila a urobila som z nej guľky, ktoré neskôr pridám do kapusty..Vo veľkom hrnci opražím na masti pokrájanú cibuľu.Na cibuľu dám lyžicu červenej papriky a zalejem hneď vodou.Do tejto vody dám pokrájanú sudovú kapustu . Na kapustu začnem ukladať do okola plnky.

  3. 3

    k je ich viac, tak spodnú časť uzavriem posypaním kapusty a ukladám dalšiu vrstvu.Všetko je uložené, tak zalejem rajčinovým ,pretlakom, kečupom, zalejem takým množstvom vody, aby boli plnky ponorené.Guľky pridám v polivici varenia kapusty. Kapustu podľa chuti dosolím, pridám čierne koreniem vegetu.U nás sa podáva s chlebíkom, ale v reštauráciách ju podávajú s knedlou.

  4. 4

    Ešte dám recept aj na domácu knedlu.Ja to robím takto: Na lyžici oleja si opražím pokrájanú cibuľku.2 rohlíky/pečivo/ si pokrájam na kocočky a pridám k opraženej cibuľke.Chvíľku to miešam, až kým rožky nechytia zlatú farbu. Potom odstavím a nechám vychladiť.Z mlieka, cukru a drožia si urobím kvások.Použijem polohrubú aj hladkú múku, mteda pol-na pol, trošku soli, vajce a kvások.Vypracujem dobre vláčne često, do ktorého pred koncom miesenia ešte pridám orestované rožky s cibuľkou.Všetko premiesim, posypem hladkou múkou, cesto prežehnám a nechám dobre vykysnúť.Z vykysnúteho cesta urobím valčeky.

  5. 5

    Valčeky varím 2O min, v pare na bielom plátne prikryté misou.Potom keď ich vyberiem z pary, potriem ich na povrchu olejom, aby zostali mäkké. Servírujem ich spolu s kapustným listami a guľkami a hlavne pridám fajnú kapustu aj so šťavou.Chcem ešte dodať, že knedlíky s tými rožkami a cibuľkou majú vynikajúcu chuť a na vzhľad vyzerajú, ako mramorové.

Diskusia k receptu

jankavaskova
Jeeej, to sa mi paci. Preco sa tie kapustove listy sparia den vopred? Musia ostat cely den namocene? Nemozem ich sparit tesne pred pripravou? Dakujem za info
marijanka712
no na takýto obed by som sa dala pozvať mám rada plnenú kapustu a tak ako ju robiš ty u nás je na to majster švagrina , no ale podla tvojho postupu sa tu nedá nič pokaziť aj tá knedla je výborna domáce je domáce neviem skade si , ale toto je tak po východniarsky...
izabella929
jankavaskova...nie preto,lebo by sa to časovo nedalo zvládnuť k obedu..veľa času zaberie varenie celej hlávky, kým sa listy odlupnú a potom ich ešte treba povariť v octovej slanej vode, aby sa dali do nich baliť plnky..
izabella929
marijanka712...ja iba domáce všetko...a žijem na juhu SK, takže u nás je toto jedlo šláger...))
marijanka712
poradím vám recept na kapustné listy , aby sa dalo do nich baliť plnka. ja tak isto dám narezanu hlávku pri hlube variť, ked sa začne olupovať po jednom listy vyberám z vody rozkladám po táckach nechám ich trochu vychladiť a ukladám cca 10 listov na seba na pevno stočim vložim do mikrotenu jeden balíček vedla druhého až je hlavka spakovaná potom to strčim na 4-5 hod do mrazničky najlepšie to urobím den predtým a rano hned vyberiem z mrazničky , kym si všetko popriparvujem tak sa mi rozmrazí a lahko do toho zatáčam plnku.kapustový list je velmi mäkky a da sa dobre baliť ,
evanaaa
Toto jedlo som robila len raz, ale budem častejšie, spomínam si na mamina plnené listy, kapusta mala výbornú chuť, len ja som si nevedela spomenúť, či aj tá nakrájaná bola z čerstvej alebo z kyslej kapusty, ale vidím, že to druhé. Robila som ako ty, ale bez cesnaku a pretlaku, ja som tie rolky miešala ( opatrne) v tej kapuste, tam sa povarili. Niekto robí golubce a iné pdobné, tiež zaliate pretlakom, v rúre, tak som neskúšala.
evanaaa
Marijanka712, aj to je dobrý nápad, ja som tie listy dávala dolu z čerstvej hlávky a až potom som ich blanšírovala vo vriacej vode, stopky som vyrezala.
hubata
Aj ja dávam dole listy z čerstvej kapusty ako @evana a blanšírujem ich v deň prípravy - veď sa mi vychladia kým si ostatné porobím. Ale ten tvrdý hlúbik troška zrežem natenko, aby sa mi to lepšie balilo. U nás je zvykom aj viničné listy takto baliť ktoré sú jemnejšie ako kapusta a robili sa vtedy keď bolo veľa hostí napr. na svadby. Ale je to dobrota či už sa robia plnené kapustné listy do čerstvej kapustovej omáčky, do kyslej alebo do paradajkovej omáčky. Ach jo .......
izabella929
hubata...no a u nás sa balí aj do listov chrenu...povaria sa v mlieku, tým sa odstráni tá trpká chuť, potrhajú sa na menšie kúsky a mieša sa,kapustové, potom ide vrstva chrenové plnky a potom aj plnky do hroznových listov...je to dobré...mne ale najviac chutí kapustové...
jozka2
nikdy neoddelujem listy den vopred zo surovej hlavky a potom blansirovat-velka praca a zdlhava,ja davam do horucej/vriacej/vody sol a trosku octu ked listy z vrchu zmenia farbu oddelim ich a necham este vo vode a takto pooddelujem celu hlavku,samozrejme hlubik musi byt dostatocne vyrezany aby sa listy dali oddelovat a tak ich vyberiem ,vychladnu a mozno plnit,samozrejme ulahci to pracu ak sa to urobi vecer ,rano sa mozu listy hned plnit.
izabella929
@jozka2..ka ždá z nás má svoj zaužívaný spôsob varenia...ja to robím vtedy takto, keď nemám v sude kapustové listy..najradšej si robím svoje, naložím do súdka a kedykoľvek potrebuje mám po ruke..vďaka za nákuk do môkho albumu receptov.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia