Plnené jahňacie plece na kapuste dva chody (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Podľa tohto receptu uvarime naraz dve jedla. Môžme ich rozdeliť na dve jedla. Ja som ich
varil v jeden deň.
8 a 8 porcií |
35 minút príprava |
100 a 60 minút na 230 a 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Mäso vnútornú časť som orezal na tenší plát, aby sa mi potom dal rolovať. Okorenil som ho korením štyroch farieb čerstvo mletým a osolil.
- Orez (asi 500 g) a klobásu som pomlel na mlynčeku spolu z jednou väčšou cibuľou a s po cesnakom. Do masy som pridal korenie štyroch farieb, rascu ( medzi prsty), mleté papriky a čili. Polial som to olejom asi 100 ml, osolil a dobre premiešal. Nechal postať asi 15 minút.
- Teraz som krájal obe kapusty. Tie som osolil, pridal rascu za 1KL, nové korenie a bobkový list. Premiešal som to.
- Do pekáča som na dno dal polovinu pripravenej kapusty. Mäso orezané pripravené som v strede naplnil mletým mäsom. Toľko aby som to mohol zavinúť. Mäso som previazal špagátom nech drží spolu. Tento konopný špagát je dobra vec. Po upečení ostane volný a dobre sa odstraňuje. Zrolované mäso som dal na kapustu a osolil vrch. Potom na vrch pridal cesnak krájaný na plátky, nasekaný tymián a rozmarín. Zavrel pekáč a dal do rúry piecť na 230 °C tak na desať minút a potom prepol na 180 °C. Takto som to piekol 70 minút. Potom odokryl pekáč a ešte piekol 20 minút odokryte. Teplotu a čas si treba prispôsobiť vlastnej rúre.
- Zo zvyšku mletého mäsa som vytvaroval guľky asi 5 cm. Tie som dal do druhého pekáča na zvyšok kapusty. Na vrch som dal tiež, cesnak, tymián a rozmarín. Zakryl pekáč a dal piecť do rúry na 45 minút. Potom odokryl a 15 minút ešte zapiekol do červena. Kto chce si guľky môže upiecť na druhy deň.
- Tu je mäso upečené. Musel som druhy krát fotiť. Prve zábery sa nevydarili bolo to horúce. Mäso vonia až je človek hneď hladný. S tou kapustou je to riadna dobrota, ktorú s láskou môžeme papať.
- Tu sú tie guľky, ktoré sa za plneným mäsom nezaostávajú čo sa týka vône a chute.
- Uvaril som k tomu, len slané zemiaky bez korenín. Mäso a kapusta sú dostatočne ochutené. Tu je jedna porcia.
- A tu druha porcia servírovana s guľkami. Takže aj vám prajem dobrú chuť.