Plnené bravčové rebierko fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. apríla 2016
Plnené bravčové rebierko (fotorecept)
Foto: sracz

Nádherný exemplár mladého bravčového rebierka. Uznajte, že som ho v obchode nemohol nechať. Ešte by ho mohol kúpiť niekto iný, nehodný takéhoto skvostu a Zobraziť celý popisNádherný exemplár mladého bravčového rebierka. Uznajte, že som ho v obchode nemohol nechať. Ešte by ho mohol kúpiť niekto iný, nehodný takéhoto skvostu a naviac by ani nevedel, ako ho má čo „najšmačnejšie“ pripraviť. Nasledujúca príprava ma preniesla do detských rokov a evokovala chuť na plnenú teľaciu hruď à la mamka Aňuci. Na tento skvost som si rýchlo nechal zájsť šmaky, bo aj v krajine „snov a zázrakov“ je teľacina v nedohľadne! Takže, plnkou z rodinnej to šperkovnice naplním „krochkáčika“!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
150-180 minút
na 190 °C

Suroviny

6 - 8 ks (žemle)
250 - 333 ml
2 - 3 PL
2 - 3 ks
4 - 5 ks
1 PL
1 ČL
2 - 3 ks
6 - 8 PL
2 000 - 2 500 g
500 - 600 ml (voda)
6 - 8 PL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Staršie, 3÷4 dňové, rožky som pokrájal a zalial vlažným mliekom; vo väčšej rajnici som „rozpálil“ dve kopcovité PL škvarenej bravčovej masti, na ktorej som dobre na tmavohedo (nie však až na čierno, lebo by bola horká) udusil tri postrúhané cibule a nechal vychladnúť; asi 400 mm dlhé bravčové rebierka som umyl, ostrým nožom, „kopírujúc rebrá“ som v nich vyrezal rukáv a osušil.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej pomocnej misy som poukladal vyžmýkané kúsky rožkov, vychladnutú udusenú cibuľu, zväzok pokrájanej petržlenovej vňate, na malé kúsky pokrájané „srdiečko“ stonkového zeleru (keby som nemal, pokrájam 2÷3 stonky), PL soli, 5 celých vajíčok a KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); všetko som dôkladne, ale nežne zmiešal (keby bola zmes redšia prisypem zopár PL strúhanky, ak hustejšia „vbuchnem“ vajíčko naviac)

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a naplnil do pripraveného „rukáva“ v bravčových rebierkach, ktorý som potom uložil do pekáča, otvorené konce som prekryl mäsom, založil vospod, podlial asi 500 ml mäsového vývaru (zvyšok z kosťovej polievky); zakrytý pekáč som na 60´ vložil do elektrickej rúry, vyhriatej na 190 °C (375 °F).

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine som do výpeku k mäsu doložil 6÷7 PL masla, porozsypoval kopcovitú PL mletej červenej sladkej papriky, KL pálivej klobásovo-gulášovej zmesi, podľa potreby dolial vývar a pekáč, opäť prikrytý, na ďalšiu hodinu s dôverou vrátil do rúry.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som s pekáča sňal veko a odkryté mäso 33´, občas podlievajúc výpekom, nechal opiecť na takúto zdravú farbu; v priebehu pečenia síce puklo, ale zato bolo chutnejšie.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priebeh zapekania som využil na prípravu prílohy; klasicky pečené zemiaky (olej, soľ, čMČK); na obr. je 2. „½ čas“, kedy som na predpečené zemiaky porozkladal „hoblinky“ masla.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výborným doplnkom k pečenému mäsu sú aj sušené slivky, varené vo vode s cukrom, tvrdou škoricou a kúskami citróna aj s kožou.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Porcia, doplnená mladou rukolou (arugulou), potom na tanieri vyzerá takto.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A aby som nezabudol, toto je pohľad na bravčové rebierka v celku, po rozbalení z obchodu.

    Plnené bravčové rebierko (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klukodvody
@Sracz příteli z velké dálky. Rozehrál jsi symfonii chuti. Ještě by to chtělo k tomuto jídlu abychom se sešli u jednoho stolu s našimi nejdražšími a při sklence dobrého vínka nejlépe Velkopavlovického dali řeč a zavzpomínali na mládí které je tak daleko. No krása a jinak zdravíme do dáli Tebe a rodinku.
1x haji
denyany
Krásne! Škoda ďalších slov, neopíšu, čo spôsobil recept i foto...
monty469
Tak toto je pre mňa luxusné jedlo. Diéta sem, diéta tam, tomu by som neodolala. Normálne slintám:-) Parádny receptík, ukladám do k.k
haji
@Monty469 (22.4.2016 10:53)
Přidávám se k Monty, paráda jídlo! Dala bych si říct! Je vidět, že se umíš pomazlit se surovinami!
mesiar50
Priateľu,tvoje jedlo vyzerá prvotriedne.
Posielam pekný pozdrav za ,,veľkú mláku".
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
patroveckypitrs
A ja jáj takéto ohromné jedlo to musela byť dobrota. Obdivujem tvoju fantáziu kamarát @sracz a vitalitu pri tvorbe nových receptov. Nech nám naďalej pridávaš takéto 5* recepty.
yana
Ešte dobre, že netreba rozprávať, lebo pre tečúce sliny by sa nedalo.

Ozaj, to u vás na dolniakoch kupujete mäso v papieri? Lebo my horniaci máme väčšinou len zabalené do fólie. Vrelo odporúčam Žandára v New Yorku, keď francúzsky policajti chodili po meste a hľadali mäso bez príchute plastiku.
marta5
Dobrý večer,Tvoje tecepty sú špečialne a lákave. Pripomenul si mi naš obľubený plnený bôčik,rebierko môže byť ešte chutnešie. A ta Tvoja usmevná forma ,akou to podávaš je mila a prijemmná.
havino
veľmi chutné, boli časy , ked som plnila telaciu hrud, aj bravčové rebrá, to sú roky už, lebo teraz u nás rebrá v obchode sú len do kapustnice a na vývar a ked natrafím na pečenie, aj také som už dostala, ale o plnení tiež nie je už reči.
ajula
Musí to byť neodolateľne výbornééééééééééééé
izabella929
@sracz , toto plnené rebierko som už robila i ja...takže o tej chuti sa veru dá rozprávať iba veľmi kladne...recept tu mám dávno...takže milý Ferko, iste si bol s týmto jedlom veľmi spokojný.-)