Plnená paprika v rajčinovej omáčke

matus113 - fotkamatus113, 19. septembra 2010
Plnená paprika v rajčinovej omáčke
Foto: matus113

Jedlo vhodné aj na letný obed.

5
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 g
2 ks
1 ks
2 ks
2 ks
2 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme omáčku. Do hrnca dáme trochu oleja a hladkú múku. Dávame od oka. Keď sa múka osmaží, zalejeme vodou, do ktorej postupne pridáme rajčinový pretlak. Môžeme aj dva, aby to malo viac rajčinovej chuti. Pokiaľ máme, môžeme pridať aj domácu domácu rajčinovú šťavu. Postupne ochutíme novým korením, bobkovým listom, soľou a cukrom. Omáčka by mala byť sladšia, alebo slanšia, podľa chuti.

  2. 2

    Pokiaľ sa nám omáčka varí, pripravíme si mäsové guľky. Do mäsa pridáme uvarenú ryžu, 2 vajíčka, osmaženú cibuľku na oleji, okoreníme a osolíme. Keď máme zmes poriadne vymiešanú, začneme plniť umyté vydlabané papriky. Paprík plníme, koľko chceme.

  3. 3

    Zo zvyšného mäsa urobíme guľky, ktoré aj s plnenými paprikami za stáleho varenia kladieme do omáčky. Varíme približne pol hodinu. Podávame s knedľou, varenými zemiakmi alebo chlebom.

Diskusia k receptu

Vymazať
evanaaa
Až na to korenie, bobkový list a cibulku v mäse to robím aj ja tak isto, ale do zásmažky pridám trochu mletej papriky a štipku škorice, ináč ten istý postup. Toto jedlo máme radi.
Vymazať
zsuzsu
plnenú papriku robievam max. 3-4 krát do roka,ale teraz si mi spravila takú chuť... :))) spravím určite v najbližších dnoch :) dakujem
Vymazať
duschko
Vyborny recept. Plnenu papriku robim skoro tak, ako je napisany recept. Az na ten bobkovy list. Ten tam pridavam, len ked sa mi dostane pod ruku. Do mleteho masa pridam strucik aj dva cesnaku a poprasim MCP-mletou cervenou paprikou
Vymazať
1956
Rajčinovú omáčku zbožňujeme všetci, ibaže papriku máme radšej čerstvú tak plním iba 2-3 papriky, zopár mäsových gúľ varím v omáčke a zo zvyšku urobím gule, ktoré pečiem v rúre na pekáči alebo v mise zo skla.
Vymazať
julica
Podobne ako evanaaa, aj ja davam do zaprazky mletu cervenu papriku, uzasne to vylepsi chut, je potom taka plnsia. Mnam, toto je moje najoblubenejsie jedlo, ale so zemiakmi.
Vymazať
tetuska
máme všetci radi plnenú papriku so zemiakmi, ja ryžu nevarím, dávam surovú, len ju premyjem, dávam to odhadom, ryža sa uvarí za rovnaký čas, ako paprika...
Vymazať
stefani11
Dnes som toto jedlo robila do veľkého hrnca,lebo idem na pár dní na výlet,aby mal manžel čo jesť.Do zápražky dávam tiež mletú červenú papriku aj čierne korenie.
Vymazať
torticka
Ja robím plnenú papriku bez cibule. K tomu uvarím špagety. Keby ste videli ten môj tanier, aký je naložený. Lebo toto ja veľmi ľúbim.
Vymazať
aroooo
ja som ju robila včera,plním len 2-3 papriky ostatné sú gule ale zas sa roz-padli,takže len kaša....ako na to?
Vymazať
medovka350
gulky treba zahustit trochou struhanky a ja si ich poriadne poprehadzujem medzi rukami tak sa spevnia a zarucene sa nerozpadnu.dnes som robila a su cacane.
Vymazať
doboska
robím podobne, len gulky obalím v hladkej múke a dám variť o päť minút neskoršie ako papriky, vôbec sa mi nerozchádzajú. Keď urobím veľa guliek, robím aj s 1 kg mäsa, tak potom si ich dám do mraziaka. Keď robím paradajkovú polievku dám tam vyvariť 1 guľu a je výborná, všetkým chutí.
Vymazať
zuzzana
mňam............. trošku mi vadilo, že kuchárečka si neodložila prstene...ale to je iba detail
Vymazať
vcelka
Som na nej závisláááá... Najradšej mám plnenú papriku studenú z chladničky, vrhnem sa na ňu a nedokážem prestať. Milujem aj tú papriku, gule sa robia len pre moju dcéru, odmalička som jedla papriku zo všetkých porcií - každý to dával bokom, ale tradícia velilla papriky a nie gule - asi tomu dajú tú svojskú chuť. Rôzne národy robia rôznu plnenú papriku, ale ja mám najradšej túto klasickú s paradajkovou omáčkou ( unás tiež bez bobkového listu - ako to tiež ktosi už písal)...
Vymazať
astheart
Já naplním papriky (do masové směsi nedávám rýži) a nejdřív je podusím na cibulce. pak je vyjmu a na základě udělám rajskou omáčku. Když mám nať celeru, dávám ji do omáčky vyvařit (ohromně to ochutí). Do omáčky crátím papriky a strčím to na chvíli do trouby. Podádám s rýží. Bašta!
Vymazať
evas13
Matúš tvoja plnená paprika je taká ako ju varievala moja mama. Nakoľko som ju dlho predlho nerobila, robím ju teraz podľa teba. Vďaka :)
Vymazať
matahari1974
ja do omačky pridávam 2 -3 klinčeky vynikajuca chuť.
A do mäsa nedavam osmaženu cibulu ale nastruhany cesnak a majoránku.
Vymazať
akiram
Perfektná plnená paprika.Veľmi chutnééé jedlo!!Super je ten Váš recept!! varecha.sk ..a celkovo,Vaše recepty sú fajn:)
Vymazať
stofy
ja som plnenú papriku prvý-krát robila až po prečítaní týchto komentárov...a pre istotu,aby sa mi guľky nerozpadli som si vzala k srdcu všetky vaše rady-1.do zmesy som pridala strúhanku 2.obalila som ich v múke 3.prehadzovala som si ich v rukách.Už som ich robila dva-krát a zaručene sa nerozpadli ;-)
Vymazať
tatianafm
celá rodinka "fičíme" na plnenej paprike, ja dávam do guliek ryžu, vajíčko, cesnak, mäsko, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňaťku....a papriky len 2-3, deti by mi nespapali papriku.......mňaaaam...a do taniera si z maželom pridáme tabasco :)
Vymazať
hubata
Ja naplnené papriky zvlášť upečiem v rúre na cibuľkovo-cesnakovom základe. Ľúbime k tomu ako všetci záhoráci - knofle, t.j. žemľové knedle....... heh! Nedá sa nič robiť, musím ju v najbližších dňoch urobiť.
Vymazať
danenka
Ja cibuľku nedávam do mäsa, ale ochutím troškou muškátového orecha a do omáčky dávam sladkú smotanu, omáčka je jemnejšia a kto má problém s pálením záhy tak potom to nehrozí, toto ma naučili naše kucharečky šikovné v mojej práci :)
Vymazať
pipina222
prave som ju uvarila podla tohto receptu a pomohla som si aj trochou struhanky do maska a su neskutocne jedle!!!! Uz sa neviem dockat, ked dorazi manzel z prace, ten si pochuti!!! :) dakujem!!!
Vymazať
terakota
Plnená paprika-jedlo z horného gemera. Varila sa v každom dome. Aby sa dala variť celý rok, v zime paprika nebola dostupná, neboli mrazničky, tak ju nakladali do veľkých pohárov a zalievali horúcou paradajkovou šťavou. Túto šťavu použili na omáčku a papriky naplnili plnkou ako je to aj v tomto recepte. Do plnky sa dával majorán, alebo bazalka a cesnak. Ostatné ako v recepte.
Vymazať
klekipetra
Taká špicatá paprika, ako je vo videu sa na plnenie nehodí!
Baby, čo tu píšete, vy ste s robením zápražky (tuk, múka) už dávno neskončili?
Vymazať
marta23
Ja do mäska pridávam cesnak, č.korenie a trochu majoránky. Práve som dojedla veľkú rajnicu plnenej papriky. Bola fajná, podľa mojej chuti.
Vymazať
grandma
Nechápem ten názov " plnená paprika v paradajkovej omáčke" a v čom inom by mala byť????????????????????????????
Vymazať
concord
Kto tej krave už konečne zvesí tie strieborné čačky-mačky z papŕč. Ak by sa mi mala jedna baba vŕtať v jedle s takýmito"ozdobami" na rukách, určite by ma prešla chuť na jej jedlo. Už viacero ľudí sa sťažovalo na jej ozdoby ale nič to nepomohlo. Administrátorom
stránky to nepohlo, taže verím na slovenskú slobodu prejavu, že mi pán administrítor zruší právo na podávanie príspevku.
Vymazať
45678
@concord , nerieš to, nepozeraj, veď u Teba variť nebude :-)
žijeme v demokracii, nech si doma varí v čom chce, komu inému by to ukázala, keď nie Varecháčkam, potrebuje obdiv aj týmto smerom:-) šetri si zdravie :-))
Moje motto: veci, situácie, ktoré neviem ovplyvniť neriešim...mám pokojnejší život.
Vymazať
redakcia
@concord , tvoje vyjadrovanie je úbohé. Keď už toľko vravíš o demokracii, mal by si sa v prvom rade zamyslieť nad sebou a svojou kritikou človeka, ktorého ani nepoznáš. Ešte jeden takýto nechutný príspevok, a budeš zablokovaný.
Vymazať
toshiba
jajha...ale k paprike... ja MI LU JEM plnenú papriku a zajtra ju mámna pláne variť. Ja ale pretlak dám do osmaženej múky a hneď zalejem vodou, pridám soľ, cukor, bobkový list, trošku škorice a pár klinčekov. Dávala som aj korenie ale teraz radšej okorením tie "fašírky" ( guľky sú skoro ako na fašírky ale bez vajíčka ), lebo mi vadilo to korenie, keď som už vyjedala dno taniera - nejak to tam "vŕzgalo" pod lyžicou...
Mňamííí. Parádny recept- len som nakukla, že ako robia íní varecháči PP
a je to...ehm OUKEJ..............
Vymazať
marta23
V rozpise surovín chýba olej. Do omáčky vložím vyvariť aj zrezané vršky očistených paprík.
Vymazať
varkuch
Súhlasím s administrátorom,aký význam má osočovanie a vnucovanie svojho názoru iným?Toto je o receptoch,ako ich robí ta ktorá osoba a nie o názoroch jednotlívca.A čo sa týka hygieny v kuchyni,tak je pravdou,že vo verejnom stravování by pri kontrole bol za prstienky na rukách a nalakovaných nechtoch postih,ale doma pre seba si každý robí ako vie a i keď to prezentuje verejnosti,je to len jeho vec.Ale prosím Vás,predávajme si navzájom skúsenosti,nie vulgárne názory.
Vymazať
varkuch
..... no a môj recept ?! omáčka- na oleji osmahnutá na drobno nasekaná cibulka, hl.múka,pridám paradajkový pretlak orestujem a zalejem zeleninovým bujonom,riadne rozšlahám,pridám hrebíček,celú škoricu,cukor,podľa potreby dosolím.
Mäsovoryžová zmes- rozomleté mäso s cibuľov-bravčové a lebo odrezková zmes-kuracina,bravčovina,hovädz.-soľ.ml.čierne korenie,ml.paprika sladká,majoránka,strúčik cesnaku, mletá rasca-len málo,vajíčko,predvarená rýža a to v pomere 1/3-ryža,2/3 mäso,správnu kozistenciu docielim pridaním jemne mletej strúhanky.Naplnenú papriku a vymodelované gulky zapekám v rúre, po zapečení z oboch strán zalejem prepasírovanou omáčkou a dusím v rúre pod prikrývkou cca 20 min. No a je to...
Vymazať
torticka
Ja robím takú istú plnenú papriku ako Matúš. Iste sa budete čudovať, ale ja mám rada ako prílohu špagety. Každý podľa svojej chuti. Akurát včera som ju robila.
1x jzv
Vymazať
turistka
Dnes varím plnenú papriku, aká je vo vizitke od Matúša, sama som bola zvedavá a tak som si vyhľadala recepty, aby som zistila, ako gazdinky plnenú papriku pripravujú, našla som rôzne návody a niekedy vyskúšam aj iné. Tento robím stále, lebo iné recepty som nepoznala.
Vymazať
evista1706
Varila som plnenu papriku po prvy krat a musim povedat, ze sa skvelo vydarila. Akurat som to vylepsila podla uvedenych komentarov: do zasmazky cervenu papriku, trosku nastruhaneho pernika a 100ml sladkej smotany. Dakujem.
Vymazať
morenajea
Výborný recept, plnené papriky som robila prvý krát ale vydarilo sa. 15 kúskov. Dala som ten najväčší hrniec a bol plný :) Iba som v plnke vynechala cibulku.
Vymazať
kadlubiacka
No ja som totálne zdrvená, aký nevhodný a primitívny komentár som tu našla k receptu, keď som si čítala aj ďalšie rady od ostatných.. Som až šokovaná a sklamaná, že vobec taký "človek" "concord" existuje na tomto svete... strašne úbohé : (( Recepty od "Matus113" mám zo všetkých uživateľov najradšej a prvom rade VŽDY varím podľa nich! Recepty sú tak jednoducho, zrozumiteľne a príjemne podané, že mám radosť podľa nich variť :) Však ide o domáce varenie, ani by ma nenapadlo niečo komentovať... Som veľmi vďačná za Vaše recepty a teším sa na ďalšie :))) Varíte všetko to čo máme radi :) ĎAKUJEM :))
Vymazať
julanda
Na môj vkus je tam priveľa ryže, ja dávam na také množstvo mäsa len za štamperlík surovej ryže a vajcia nedávam vôbec, potom sú guľky tvrdé. Preto sa niektorým gazdinkám rozpadávajú guľky, že je v nich málo mäsa.
Vymazať
erikao
súhlasím, pre zaujímavosť som tú ryžu odmerala, na 800 g mäsa stačí 100 g. Skúsila som z hovädziny; mäsová chuť je výraznejšia (až je to nezvyklé)
Vymazať
sumko999
Ja sa vrátim k tým rozvareným guľkám.. bojoval som s tým tiež, teraz po vyformovaní ich dám na plytký tanier a šup s nimi na pár minút do mikrovlnky, vytvorí sa pevnejšia stena, a odtiaľ už do omáčky dovariť :-)
Vymazať
miskoskulko
@matus113 dakujem za recept.Dnes som podla tohoto receptu varila 2.x.Dakujem aj za komentare,ktore ma tiez obohatili,mam na mysli tie pozitivne.Vyuzila som zahustenie masovej zmesi struhankou a ryzu som nevarila :-) gulky sa nerozpadli a neboli ani tvrde ;-)
Vymazať
janulka11111
vyskusala som uz vela receptou a nikdy mi poriadne nevisla ..ako na to kolko toho pretlaku :) lebo 2 ks je velky pojem male konzervy velke stredne ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia