Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. augusta 2015
Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept)
Foto: sracz

Patrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa Zobraziť celý popisPatrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa mi to prihodí mimo vlastnú domácnosť a extra zvlášť v zariadeniach verejného stravovania. Prvenstvo patrí všetkému do čoho idú paradajkové šťavy, pretlaky a pyré. Ak sa z paradajkovej polievky, či omáčky odstráni „divá kyslota“ a zjemní sa maslom, mliekom a smotanou, ako od môjho lepšieho JA, tak to už je potom niečo iné!!!

4÷6
porcie
30÷45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g mleté
250 g mleté
250 g mleté
3 ks celé čerstvé
2-3 pretlačené strúčiky
1 PL
1 PL čerstvo mleté
7-10 PL podlhovastá
1 200-1 500 ml vlažná
340 g
750 ml
4 ks väčšia hrubostenná
Zápražka:
2 PL
2 PL čerstvé
2 PL
1 000-1 200 ml studená
2-3 PL




Postup

  1. 1

    … neľakajte sa! To iba tak vyzerá, že je toho veľa. Podporné ingrediencie sú vo veľkom balení a z mäsa použijem len ½, z druhej čoskoro urobím fašírky (náš rcp uverejním).

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do pomocnej misy som uložil všetky tri druhy mletého mäsa, 8 kopcovitých PL podlhovastej ryže, po zarovnanej PL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a soli, pridal 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 3 rozbité celé čerstvé vajíčka, zalial dobrým litrom vlažnej vody (množstvo môžete podľa potreby zvýšiť), jemne dôkladne premiešal a nechal ~ 21´ odstáť, aby sa ryža „nasosala“ a napuchla („naboptnala“)

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v rajnici pripravím svetlú zápražku z 2 PL rastlinného oleja, 2 PL masla a 2 kopcovitých PL hladkej múky

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď príjemne zavoňala a získala peknú „béžovú“ farbu (moja sladká mamka ju volala „ekrü“), zalial som ju, v priebehu neprestávajúceho miešania, litrom studenej vody, prisypal 2 PL kryštalového cukru a nechal prevrieť do požadovanej konzistencie; potom som ňou zalial paradajkový pretlak s paradajkovou šťavou v hlavnom hrnci; premiešal a keď sa v šťave začali tvoriť bublinky,

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uložil som do nej štyri veľké papriky, naplnené mäso_ryžovou zmesou (asi 10÷12 mm pod okrajom), všetky zvyšky z paprík, pokrájané na drobné kúsky

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pomocou PL tvarované „guľky“ zo zvyšku plnky; šťavu nechal zovrieť, nadstavil ju ďalším litrom vody (kto chce omáčku „bohatejšiu“, môže použiť mäsový vývar) a nechal ~ 90´ variť na malom ohreve; počas varenia som ešte omáčku „doladil“ ďalšou PL cukru, na drobno pokrájanou pikantnou paprikou, mne neznámeho pôvodu a troškou soli

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a hotovú ju „vyšperkoval“ 200 ml šľahačkovej smotany

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nuž „fertich Maruška, zakri sa“, čiže hotovo a išlo sa jesť; u nás tentoraz so špagetami, ale klasika velí so zemiačikmi na bársako, parenou knedľou, chlebíkom, či iba tak „na sucho“ bez ničoho, veď v plnke je predsa ryža!!! … ta ňe?!?

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , tiež sa mi začínajú hromadiť na lište jedlá, ktoré odmietam robiť, lebo mi robia problémy...už veľmi zdravý cesnak ma dokáže zničiť úplne a nemusím ho ani jesť, stačí, keď jedným a tým istým nožom krájam cesnak do polievky a odkrojím si chlieb a už je peklo na svete..najnovšie paprika a už aj lečo,na ktoré nadám dopustiť..najnovšie sa už pridali aj kysnuté buchty..mrzí ma, že sa musíme takých fajnôt vzdať a tak ich tiež upravujem kadejako, len aby som oklamala žalúdočné kyseliny..)))chválim tvoje jedlo a už sa veru chystám uvariť plnenú papriku a pokúsim sa tiež pridať do nej smotanu,,,možno mi paprika predsa len dá konečne spávať..kým som mala svoju záhradu, často som nocou, s baterkou v ruke hľadala bylinky, aby mi zmiernilo ťažkosti a mohla som sa konečne vyspať...
tatranocka
Pekne ,že si "vyšperkoval" šľahačkovou smotanou,ale v surovinách nie je ☺.A žalúdok si treba šetriť,máš len jeden ☺ Recept pekný...do mäsa dávam niekedy tarhoňu alebo ovsené vločky a keď varím so zemiakmi,tak plním papriku len mäsom a do omáčky štipku mletej škorice.
patroveckypitrs
Toto je tiež jedlo, ktoré uprednostním pred rezňom. Je tu čas plnených paprík. Dnes si to uvarím aj ja takéto 5***** papkaničko. Ja zatiaľ nemám takéto starosti. Dobré si navaril.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept, aj ja naplnenú papriku pečiem, až potom vložím do rajčinovej omáčky. A tiež dávam sladkú smotanu, omáčku zjemní a nie je po nej kyselina kto má s tým problém.
jozka2
Ako stale aj teraz dal si si velmi zalezat na preciznosti.Plnenu paprika milujem aj ja,ale mozem sa iba pozriet na recept ,nie na jedlo.Akosi rokami sa vsetko pridruzi.
Ak mozem nieco dodat,velmi dobru chut omacke doda potrety pernik,ale ten pernik je najlepsi ako bol niekedy tmavy,uzky a dlhy,ale dnes sa asi uz nepredava.Ja si to tu zjednodusim tym,ze cokoladu z obycajneho pernika odstranim a pernik nastruham podla chuti a ako pise tatranocka trosku skorice.Tiez pouzivam smotanu,omacka je od nej jemna a nerobi omacka neplechu pri traveni.*****
sracz
Srdečné veľké ďakujem, Vám buď všetkým za milé slová a s chuťou si vychutnajte aj slnečné letné dni, u nás doma!!!
patroveckypitrs
Fantastické dnes som varil podla teba to nemá chybu. Dobrota nekonečná. Teraz odfukujem pretože bol aj našup




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia