Plnená paprika s paradajkovou omáčkou fotorecept

miskamm - fotkamiskamm, 1. júna 2013
Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: miskamm

Dnes sme na prechádzke s priateľom šli popri záhradkách a hádali sme ktoré bylinky sa ako volajú. Ja mám stále slovenské názvy v hlave, Zobraziť celý popisDnes sme na prechádzke s priateľom šli popri záhradkách a hádali sme ktoré bylinky sa ako volajú. Ja mám stále slovenské názvy v hlave, tak som si aspon preverila moje jazykové znalosti. Pri tymiáne alebo ako domácky nazývaná materiná dúška mi/ nám prišla na chuť plnená paprika. Tak sme sa teda dali po príchode domov do varenia. :-) ja som varila a priateľ mi nezavadzal pri varení, tak aspon nastoloval. Veľmi nám chutilo, tak dúfam že sa aj vy nechate inšpirovať. Dobrú chuť

6
porcií
5-10 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks
0,5 kg
1-2 konzerva
150 g
1-2 ČL
200 ml
1 PL
1-2 PL
1-2 ČL
štipka




Postup

  1. 1

    Ryžu uvaríme v slanej vode v pomere 1:2 hrnčeka ryže k vode, môžeme pridať aj trochu tymiánu. Papriku umyjeme, odstránime jadrovníky.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mleté mäso zmiešame s korením, trocha soli (pozor ryža je slaná, tak radšej menej soli), horčicou a tymiánom.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vychladnutú ryžu a dobre premiešame s mäsom. Zmesou naplníme papriky (Asi tak do ¾, zmes sa varením zväčší). Ak nám ostala zmes urobíme mäsové guľy. Zmes vymiešame s múkou a vajíčkom a vytvarujeme malé mäsové guľky.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnenú papriku uvaríme v slanej vode do mäkka (ca 30-35 minút na stredne vysokom ohni). Ak máme aj mäsové guľky, pridáme 5 minút pred koncom.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú papriku vyberieme ale vodu nevylievame! Papriku zatiaľ môžeme dať do predohriatej rúry.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky si umyjeme a uvaríme do mäkka. (Ja som mala malé nové zemiaky, tak som ich uvarila v šupke. Inak zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode podľa veľkosti 15-20 minút)

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Za stáleho miešania opražíme hladkú múku v horúcom oleji. Za stáleho miešania pridáme studené mlieko a neustále miešame. Pridáme paradajkový pretlak a štipku škorice. Neustále miešame. Pomaly pridávame vodu z uvarených paprík a za stáleho miešania privedieme do varu. Dochutíme soľou, korením a tymiánom. (Kto má rád omáčku sladšiu, môže pridať trochu cukru alebo kečup. Ja som dala viac byliniek.)

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do omáčky vložíme papriku (a guľky) a povaríme 2-3 minúty. Podávame so zemiakmi alebo ryžou. Ako prílohu podávame zelený šalát s bylinkovým dresingom.

    Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

radulienka
Pekný recept a určite to chutilo, vyzerá to krásne, len to s tou materinou dúškou to nepoznám, ale vyskúšam takto, vďaka za novú chuť...
kredenc
Mlieko? To sa možno dá prežiť, Ale zápražku?? Rodina i kamaráti hovoria, že u nás sa varí výborne. Ale nepamätám sa, že by sme za posledných 20 rokov použili zápražku. Mne by to pripomínalo 4. cenovú skupinu alebo zlú závodnú kuchyňu. Ak treba zahustiť, je na to dosť iných neškodných možností.
malroxa
Tak toto určite nie je 4. cenová skupina @kredenc ale elegantný recept na tradičné jedlo! Samé kvalitné suroviny. Ani ja nepoužívam zápražku ale inak všetko super. Ja zahusťujem rozomletými ovsenými vločkami.
evanaaa
Plnenú papriku síce robím ináč, ale nebránim sa ani inovácii, len by som musela ochutnať a potom sa rozhodnúť. Papriky varím priamo v omáčke, aby nasiakli tie chute navzájom, mlieko, horčicu nedávam,ale štipku škorice a aj mletú papriku do zásmažky, ktorú tak zatracuje @kredenc , ktorý ešte nič nepochválil a sem sa prihlásil len na to, aby robil sudcu a rozhodcu ale ešte nedal návod, ako varí on, ani recept.
mracik9
Miskamm,to verím že vám chutilo,vyzerá to lákavo,ja mám svoj recept,ale od teba sa rada podučím :))
jujoska
zaprazky su beznou sucastou v nasich kuchyniach, nielen zahustuju, ale davaju jedla specificku prichut. Netreba sa o nich tak pohrdavo vyjadrovat len za to, ze prave u vas sa nerobia @kredenc . V kazdej kuchyni sa vari inak, preto je tato stranka taka inspirativna, lebo recepty su roznorode. Ja napriklad uznavam, ze zahustovanie ovsenymi vlockami je zdravsie, ale chut jedla je potom uplne ina. Var si @kredenc ako chces, nikto ta nenuti pouzit prave tento recept.
evanaaa
Možnože @kredenc je len prezlečený @rajnica , podľa jehp komentárov a aj podľa toho, že ten druhý sa akoby vyparil, ale pero je to isté.
marika21
@kredenc chýba ti pusta? Tej vždy nakladáš a neviem za čo?!!! Teraz pre istotu si sa pustil do Miskamm.