Plnená paprika podľa mojej mamy fotorecept

svetlana9 - fotkasvetlana9, 17. apríla 2011
Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept)
Foto: svetlana9

Plnená paprika tak, ako ju varila moja mama.

8
porcií
40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

na dno kastróla
2 varechy - na zápražku
3 ks -prelomené
1 KL
1 PL
1,5 litra horúca
500 gr
Plnka do papriky a na guľky :
3 kusy /mrazená
400 gr
1 ks
 medzi prsty
1 KL
200 gr
1 KL
2 KL
Príloha :
 parená




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme ryžu. Najskôr ju na chvíľu namočíme a potom vysypeme na trošku oleja, miešame, kým sa voda nevyparí, zalejeme vodou a necháme variť asi 8 minút. Ďalších asi 5 minút necháme ešte zakryté a potom sa musí čiastočne odpariť a vychladnúť.Jednoduchšie je uvariť ryžu zo sáčku.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú ryžu spojíme s mletým mäskom, vajíčkom, majoránkou, cesnakom, dochutíme soľou. Pripravíme si základ pre paradajkovú omáčku - do kastróla nalejeme na dno olej, pridáme cca 2 plné varechy hladkej múky a keď zápražka vonia, za stáleho miešania zalejeme horúcou vodou - asi 1,5 litra, aby sa nám nenarobili hrudky. Rýchlo to zovrie. Vhodíme bobkový list, vylejeme paradajkové pyré, dochutíme. Necháme chvíľu na miernom ohni variť.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vriacej omáčky vložíme plnkou naplnené papriky.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo zvyšnej plnky urobíme guľky. Nemusíme sa báť, že sa nám guľky rozpadnú, lebo v nich je vajíčko, ktoré drží suroviny pohromade a vkladáme to do vriacej omáčky.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chvíľami opatrne premiešame. Varíme ešte asi 20 minút - hotové je vtedy, keď papriky aj guľky vyplávajú na povrch.

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najvhodnejšou prílohou je parená knedla, môže byť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť!

    Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sladkacokolada
pekné, ja robím veľmi podobne, len dávam zapiect gulky aj papriky do mikrovlnky pred vkladaním do omáčky, ale aj toto je výborné
viera1
Ja guľky opečiem v kastróli s olejom,potom ich vyberiem a pokračujem s hladkou múkou atď.Do omáčky dávam celú cibuľu,ktorú potom vyberiem aj s bobkovým listom.Jedávame to so zemiakmi.Chutné jedlo.
dorisa
Aj ja možem plnenú papriku hocikedy, každy ju robí tak,ako mu chutí. Nechcem experimentovt. My jeme jedlo s chlebíkom.
torticka
Ja to robím podobne. Dnes sme ju mali na obed so špagetami. Keby ste vedeli, koľko som mala špagiet v tanieri, tak by ste žasli.
kata50
Áno je to výborné jedlo, a máme ho radi. Robím ho tak isto a ešte do omáčky pridávam pár guličiek čierneho korenia, nového korenia a trochu viac cukru. Niekedy prisypem aj bazalku - ale opatrne... Keď je omáčka hotová tak ju precedím aby bola hladká -krémová. Ďakujem za pripomenutie :-))
marianne69
....ja mam tiez v 20 rocnej pisanke napisane:Mamina plnena paprika a rcp sa napadne podoba na ten Tvoj:-)))je to dobrota,mozem kedykolvek.....
hortenzia51
pripajam sa aj ja taketo papriky sa nidy neprejedia-- v lete z náíšej záhrady máme ich radi..
pacik
Aj mňa mama naučila presne takto variť, len na záver ešte dávala a aj ja dávam, zátrepku zo smotany
duschko
Chutne jedlo a velmi pekne spracovany recept. Uz aby som mal vlastne papriky. Tie mi chutia najviac.
jerica
Tak to ľúbime , robievam s vlastnou šťavou, mňamka :-))
bejaja
plnenú papriku v našej rodine milujeme....
leninkq
milujem plnenú papriku, zalievaš horúcu vodou? ja studenou a nakonie tiež pridávam smotanu, podľa mojej mamky.
1x pepppe
lubavuska
aj u nás sa nakoniec pridáva na zjemnenie smotana a ešte štipka škorice a klinček...
zvoncek
moji rodičia pridávali celé nové korenie, škoricu a hrebíčky , pardon klinčeky a 2ČL kryšt. cukru a zátrepku s 3PL plnotuč.mlieka resp. smotany
pusta
aj moji ho zbožňujú, ja do mäskovej plnky pridávam ešte sladkú mletú červenú papriku a používam doma zavarenú paradajkovú šťavu na omáčku. je to super recept, ktorý sme prevzali od Turkov, počas ich nájazdov v minulosti.
evanaaa
Papriku robievam ako letné jedlo, spravím zásmažku, do nej dám červ. mletú poapriku, štipku škorice, zalejem vodou, ale studenou a pridám parad. pretlaky, paprikovú pastu a naplenené papriky + guľky. Do ml. mäsa nedávam ani cesnak, ani majoránku, omáčku prisladím, do nej zs nedám bobk. list - už som sa na to viac krát pýtala, prečo sa tam dáva ( mama nedávala), ale zatiaľ som nedostala odpoveď. Veď to nie je omáčka nakyselo, skôr mierne sladká. A mlieko tiež nedávam, ale asi je to jedlo na sto spôsobov, každý má ten svoj.
grandma
Presne tak, tiež pridávam smotanu - je to také jemnejšie a lahodnejšie.
cibik
papriku robim tiez takto. bobkovy list akorenie tam pridaju lahodnejsiu chut. a trochu skorice tiez. mam to od kuchara . a mlieko alebo smotana je pre lahsie travenie. pre tych co maju problem so zlcnikom .
sisab
ja davam do omacky bobkovy list, cierne korenie, nove korenie, klinceky,skoricu, cukor, trochu kecupu a muskatovy oriesok.,skuste, je to vyborne, moze byt aj trochu smotanky
anysta
Práve zajtra sa chystám na túto dobrotu. Keďže však máme doma dietára, tak ja začínam tým, že popražím na sucho múku, potom pridám olej, paradajky, dochutím a ešte cca 10minút varím za stáleho mešania. Potom opatrne pridávam studenú vodu a miešam, kým nemá omáčka správnu hustotu. A mäso pred tým, ako zmiešam s ryžou popražím na cibuľke,osolím a okorením. Naplnené papriky dám do omáčky a krátko povarím.
camembert
načo k tomu pridávať knedlík či zemiaky? veď tam je ryža...
používateľ nemá avatar
ebo
ebo
Dnes som robila plnenú papriku prvýkrát :-) Tento recept je prefektný, omáčka sa mi vydarila. Ale tie guľky - to je peklo. Vôbec sa mi nedali urobiť, nedržali pokope. Neviem, čo robím zle :D Ale snáď sa to niekedy naučím, pretože toto jedlo milujem :-) Veľká vďaka za recept.
viera1
Prejdi si recepty a čítaj diskusie,na plnenú papriku je ich tu najmenej dvadsať.Jednou z príčin môže byť veľa ryže a keď dávaš varenú,tá má už málo škrobu a nemá čo držať pokope.Guľky vkladaj vždy po jednej a počkaj,až omáčka znova začne vrieť,aby sa urobila na guľke škrupina.A môžeš vyskúšať urobiť s ovsenými vločkami miesto ryže. V lídli majú jemné,tie sú výborné.Neboj,chce to gríf,nájdeš si svoj spôsob.Držím palce.
mariamka
u mna funguje gulky jemne obalit v muke a zlahka vhodit do variacej sa omacky, premiesat az po chvili
mesiar50
@ebo
Mrkni si moju varenú šunku prosím.Píšem tam o spojke z br.mäsa.Takouto spojkou pomiešaš ryžu+mleté bravčové+hrášok atď.Bude ti to držať na 100%.Záleží aké mäso použiješ .Stačí keď si mala mastnejšie mleté mäso už ti to nemusí držať po kope.Prepáč svetlana9,že som sem v behol.Plnenú papriku máš naozaj lákavú.
julanda
Zase celá kopa ryže na tú trochu mäsa. Preto sa môžu guľky rozpadávať.
dadula1
mnam, vcera som ju robila 1.x a z tvojho receptu je vyborna :)
rulik
máme veľmi radi, pred koncom dávame zátrepku s mliekom
lenia7891
Akurat sa dovarila a chuti vyyyyborne....odporucam aj ostatnym :))
babou
super recept, robim to rovnako, aj s novym a ciernym korenim.... Ale ta skorica je dobry napad, vyskusam :-)
svetlana9
milí varecháči, veľmi ma potešili Vaše komenty k tomuto receptu a ešte viac to, že ste skúšali papriku uvariť a najviac to, že Vám chutila. Možno tam chýbalo to korenie, ja korenie nepoužívam, lebo môj tráviaci trakt ho nemôže. Odkaz pre @ebo - omáčka musí byť vriaca, keď do nej vkladáš guľky, daj menej ryže a rob ich menšie. Chce to naozaj taký svoj gríf a prax. Dúfam, že Ťa to neodradí od varenia, keď sa Ti rozpadávali. Mne sa to na začiatku dialo tiež.
laky82
Dnes som recept vyskúšala aj ja.najviac som sa bála omáčky,ale podarila sa úúúplne super na prvýkrát.ďakujem za dobrý recept...
pekarovazena
Vždy keď robím plnenu papriku hladám TENTO recept.
Milujem ju najviac na svete, ja ešte pridávam aj pretlak a varím podstatne dlhšie :))))
Ale bikdy neviem urobiť vela omáčky ;(-dam rAdšej menej vody aby nebola príliš riedka lebo to nezjeme, a potom je málo...musím este vychytať ten pomer
Najviac lúbim s knedlou, ale pamätàm že v skole k tomu daàvali varene zemiaky :))
svetlana9
Veľmi ma dnes potešilo, že aj po šiestich rokoch varíte plnenú papriku podľa môjho fotoreceptu. Aj ja som sa od Vás veľa naučila, lebo vo svojich komentároch ste ju ešte vylepšovali.
Pekarovazena - tých 1,5 litra vody, ktorou v kastróle zaleješ ten základ urobený z dvoch lyžíc hladkej múky by mal zaručiť tú správnu hustotu omáčky. A zalievanie zásmažky horúcou vodou má tú výhodu, že sa nenarobia hrudky a rýchlejšie je omáčka hladká. Však dnes nie je problém v kanvici tú vodu zohriať veľmi rýchle.
tortilla
Keď dávate ryžu ako prílohu tiež k tomu dávate ešte knedlík?
Každý zdravorozmýšľajúci človek povie, že nie.
Ptečo teda doporučujete! knedlík ku ryži?
haji
@Tortilla (20.9.2018 14:54)
Rýže jde společně s mletým masem do náplně paprik. Není to příloha.
Bod 3. Vychladnutú ryžu spojíme s mletým masom....
Je to plnená paprika, rajčinová omáčka a příloha - knedla. Recept podle mamy autorky. Dobrá klasika.
luwinka
Nikdy nedávam do plnenej papriky čo sa týka guliek tak od nich vajce - a načo ? však to drží pekne počas varenia , ale ty píšeš v recepte že ho tám pridávaš , aby pekne držali guľky , aby sa mäso nerozpadávalo- úplne zbytočné je tam to vajce.
dedovar
Prave robim,vyzera to vyborne gulky drziav kope asi pridam na koniec smotanu,mamrad jemne veci.CHut je vyborna diky za recept.Ukladam KK.
marienka44
Ja napicham $ klinceky do osupanej celej cibule a tu dam varit do omacky. Potom vyberiem na konci cibulu s klincekami a netreba ich lovit z omacky. Vychytavka je na svete. :-)
1x myalab
marienka44
Prepacte moj omyl, mam pozicany PC s anglickou klavesnicou, kde cidslice sa nepisu so shiftom. Takze 4 klinceky napicham ...
marienka44
Teraz som si vsimla, ze nesolis ryzu, ktora ide do naplne. Preco? Ryza potrebuej viac soli a ked osolis len maso s ryzou, je to asi malo.
jamajka79
Ahoj,
Od mojej mamy som sa naučila do tohto receptu dávať surovú,neuvarenú ryžu,je to skôr zamiešané a nieje v gulke potom taká moc rozvarená, vyskúšajte ?
ludmilocka
@ebo (15.11.2013 19:37)

Mäso a ryža musia mať rovnakú teplotu a daj vajíčko - nebudú sa rozpadávať 🍀