Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Viem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď zavolá: "Mama ako robíš plnenú papriku?" ja jej odpoviem: "Choď na Varechu, tam mám recept." A bolo vybavené. Takže tu je recept nielen pre moju dcéru :-)
Postup
- U nás sa plnená paprika robí vždy z dvojakého mäsa, z uvareného hovädzieho a surového bravčového. Preto si úplne na začiatok dáme variť hovädziu slabinu spolu s koreňovou zeleninou...
- viazaničkou byliniek, dávam aj cibuľu so šupkou, cesnak, celý veľký zemiak a soľ.
- Varím v tlakovom hrnci asi 45 minút, podľa množstva mäsa. Takto uvarený vývar je veľmi silný. Vývar scedím a čistý vývar dám do malých nádobiek a dám si do mrazáku. Používam potom na podlievanie mäsa, rizota a pod. Zbytok vývaru zriedim vodou, dochutím a máme výbornú silnú polievku.
- Mäso necháme vychladnúť a počkáme na manžela, ktorý po príchode domov pomelie hovädzie, bravčové mäso, cibuľu, cesnak a jednú očistené papriku (bez jaderníku). Paprika "prečistí" mlynček ale hlavne dá hotovej zmesi výbornú chuť.
- Uvaríme si ryžu a po vychladnutí ju zmiešame s mäsom a posekanými bylinkami.
- Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a necháme v chlade aspoň hodinku nech sa chute prepoja.
- Naplníme papriky a z ostatnej hmoty spravíme guľky, obalíme v strúhanke. Na obrázku mám už všetko podelené: všetko čo je v plastových krabiciach ide do mrazáku a to čo je na plechu pôjde do trúby :-)
- Guľky a papriku zalejeme rajčinovou omáčkou, ak je moc hustá prilejeme vodu a dáme piecť na 200°C asi na 40 minút.
- Rajčinová omáčka: nachystáme si cca kilo rajčín, skrojky z očistenej papriky, asi 1/4kg mrkvy, 2ks petržlenu, kúsok zeleru, 2 väčšie cibule. Do čajítka si dáme guličky korenia a hrebíček
- pridáme bobkový list a varíme až pokiaľ nie je zelenina rozvarená. Potom vyberieme čajítko a bobkový list
- a zeleninu rozmixujeme, kôli farbe pridávam pasírované rajčiny alebo pretlak. Dáme prevrieť. Osladíme cukrom, ak treba osolíme a okoreníme.
- Parená knedľa: Pripravíme si kvások a po vzídení zamiesime cesto, necháme vykysnúť. Rozpis je na dve knedle.
- Dáme do parného hrnca na 20 minút. Alebo urobíme podľa obvyklého spôsobu.
- Zatiaľ sa nám paprika aj guľky upiekli, pridáme teplotu na 250°C a necháme zapiecť. Omáčka sa nám v podstate odparila a na dne zostala iba zeleninová drť. A môžeme servírovať.
- Najskôr si dáme výbornú hovädziu polievku s rezancami.
- A ako druhý chod plnenú papriku s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou. Dobrú chuť!