Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Viem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď zavolá: "Mama ako robíš plnenú papriku?" ja jej odpoviem: "Choď na Varechu, tam mám recept." A bolo vybavené. Takže tu je recept nielen pre moju dcéru :-)

Postup

  1. U nás sa plnená paprika robí vždy z dvojakého mäsa, z uvareného hovädzieho a surového bravčového. Preto si úplne na začiatok dáme variť hovädziu slabinu spolu s koreňovou zeleninou...
  2. viazaničkou byliniek, dávam aj cibuľu so šupkou, cesnak, celý veľký zemiak a soľ.
  3. Varím v tlakovom hrnci asi 45 minút, podľa množstva mäsa. Takto uvarený vývar je veľmi silný. Vývar scedím a čistý vývar dám do malých nádobiek a dám si do mrazáku. Používam potom na podlievanie mäsa, rizota a pod. Zbytok vývaru zriedim vodou, dochutím a máme výbornú silnú polievku.
  4. Mäso necháme vychladnúť a počkáme na manžela, ktorý po príchode domov pomelie hovädzie, bravčové mäso, cibuľu, cesnak a jednú očistené papriku (bez jaderníku). Paprika "prečistí" mlynček ale hlavne dá hotovej zmesi výbornú chuť.
  5. Uvaríme si ryžu a po vychladnutí ju zmiešame s mäsom a posekanými bylinkami.
  6. Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a necháme v chlade aspoň hodinku nech sa chute prepoja.
  7. Naplníme papriky a z ostatnej hmoty spravíme guľky, obalíme v strúhanke. Na obrázku mám už všetko podelené: všetko čo je v plastových krabiciach ide do mrazáku a to čo je na plechu pôjde do trúby :-)
  8. Guľky a papriku zalejeme rajčinovou omáčkou, ak je moc hustá prilejeme vodu a dáme piecť na 200°C asi na 40 minút.
  9. Rajčinová omáčka: nachystáme si cca kilo rajčín, skrojky z očistenej papriky, asi 1/4kg mrkvy, 2ks petržlenu, kúsok zeleru, 2 väčšie cibule. Do čajítka si dáme guličky korenia a hrebíček
  10. pridáme bobkový list a varíme až pokiaľ nie je zelenina rozvarená. Potom vyberieme čajítko a bobkový list
  11. a zeleninu rozmixujeme, kôli farbe pridávam pasírované rajčiny alebo pretlak. Dáme prevrieť. Osladíme cukrom, ak treba osolíme a okoreníme.
  12. Parená knedľa: Pripravíme si kvások a po vzídení zamiesime cesto, necháme vykysnúť. Rozpis je na dve knedle.
  13. Dáme do parného hrnca na 20 minút. Alebo urobíme podľa obvyklého spôsobu.
  14. Zatiaľ sa nám paprika aj guľky upiekli, pridáme teplotu na 250°C a necháme zapiecť. Omáčka sa nám v podstate odparila a na dne zostala iba zeleninová drť. A môžeme servírovať.
  15. Najskôr si dáme výbornú hovädziu polievku s rezancami.
  16. A ako druhý chod plnenú papriku s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou. Dobrú chuť!