Plnená kysnutá bábovka

orchidea - fotkaorchidea, 16. marca 2011
Plnená kysnutá bábovka
Foto: orchidea

Z množstva receptov ktoré mám na bábovky som dnes vyskúšala tento.

Suroviny

500 g
30 g
250-300 ml vlažné
100 g
2 ks
100 g
Kakaová plnka:
4 PL
4 PL
3-4 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Z droždia si urobíme kvások (asi do 100 ml vlažného mlieka rozmrvím droždie, pridám trošku múky a cukru). Múku preosejeme, pridáme cukor, štipku soli a vykysnutý kvások. Premiešame a pridávame zvyšok mlieka, do ktorého rozšľaháme žĺtka, rozpustený tuk (dala som Heru) a vypracujeme vláčne cesto.

  2. 2

    Cesto prikryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto. (Ja som cesto po vykysnutí znova premiesila a dala ešte raz kysnúť, robím to pri všetkých kysnutých cestách.)

    Plnená kysnutá bábovka - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a natrieme plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním kakaa, škorice, práškového cukru a kyslej smotany (smotanu pridávať podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka).

    Plnená kysnutá bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Natreté cesto opatrne zrolujeme ako roládu a vložíme do tukom vymastenej bábovkovej formy. Dáme piecť. Piekla som pri 180 stupňoch asi 10 minút, potom som teplotu znížila na 165 stupňov a dopekala som kým nebola bábovka upečená. Nech sa vám vydarí a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

cica2
Krásna bábovka a kysnutú som ešte ani nepiekla, dáko nemám odvahu ale tvoja sa mi velmi páči, si šikuľka:)....a pekne si ju aj naplnila, dobrý nápad! Ďakujem za receptík:)
dorisa
Jéj, takýto postup som ešte nevidela. Vyzerá krásne. Ku kávičke ako stvorený.
frezia68
Vydarila sa pekne.Nezvyknem robiť kysnutú,dobrý nápad :-)
malinka711
takúto kakaovú náplň nepoznám ...... možno by bolo dobré namiesto kakaa tam primiešať roztopenú čokoládu ...... musím vyskúšať . ďakujem za inšpiráciu ......
marienka44
@Orchidea ,domyselna napln so smotanou. Urcite vyskusam aj pri obycajnom krutenom kolaci /mozno aj s makom/. Paci sa mi aj napad piect vo forme, aspon sa udrzi tvar a nepopuka pocas pecenia. Ohromny napad.
tetuska
@cica2 nemaj strach, ja som tiež piekla minule takúto bábovku prvýkrát a bola vynikajúca, nie je to žiadna veda...
vavan
mňamková bábovka,musím vymeniť moju starú formu za novú lebo sa my všetko na ňu prilepí potom budem môct piecť bábovky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia