Plnená kapusta s bielou čapičkou fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 20. februára 2012

Prvý krát som toto jedla tu na Gemery. Pravdov je , že v niektorých maďarských dedinách nemôže sa zaobísť ani jedna svadba Zobraziť celý popisPrvý krát som toto jedla tu na Gemery. Pravdov je , že v niektorých maďarských dedinách nemôže sa zaobísť ani jedna svadba , alebo väčšia oslava bez tejto pochúťky spôsob podávania ako aj prípravy záleží od oblasti v ktorej sa nachádzate ja to pre našu rodinku robím Slovensko-Maďarským spôsobom pikatné a kyslo.Ale tu mi išlo hlavne o to ukázať vám postup ako dostanete listy z kapustnej hlavy na tento postup .Niektoré rodiny kapustove hlavy zakladajú do suda pri tlačení kapusty .

50min minút
príprava
60min minút
na 2stup °C

Suroviny

1 hlávka
1kg
2-3 ks ; nasekane nadrobno
2PL
5stručkov
700g
1 ks
150-200g




Postup

  1. 1

    Tento trik ma naučila moja kamarátka Ibojka .Deň predtým si pripravím kapustové listy . Hlávku kapusty vykrojím v mieste hlubika kruhovým spôsobom tak , aby mi hlúbik vypadol takto to má vypadať: ako na obr.1

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hlbšieho hrnca dáme vodu lyžicu soli a privedieme do varu, vložíme do vody hlávku kapusty a necháme tak 10 min vo vode pri stíšenom plameni variť a začneme s vyzliekanim kapusty pomocou pinzety a vidličky, odlupujem listy kapusty a ukladám na tácku. toto opakujem až do vtedy pokiaľ mi neostane malá hlavička, ktoru vyberiem z vody a tiež dám vychladiť.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď mi vychladnú listy tak ich ukladám jeden do druhého asi po 8 listov stočim do klbka a uložím do sáčka takto ked všetky listy poukladám vložim do mrazničky .Na druhý deň 1 hod pred varením vyberiem z mrazničky toľko si vyberiem zo sáčka, koľko budem asi potrebovať , ostatné uložím späť na mrazák kedykoľvek ich môžem použiť.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    očistím cibule a cesnak do väšieho hrnca dám masť nadrobno pokrájanú cibuľku , kyslú kapustu ktoru pokrájam a trochu zapražím s cibuľkou. V drumom kastroliku usmažím cibulku dám umytú ryžu trocha zapražiť v masti, pridám prelisovaný cesnak a odstavím , mäso mi zomelie môj manžel ,umyje mlynček a uvolní kuchynku.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do mäsa vsypem ryžu aj s cibuľkou a masťou, posolím ,okerením /nepísala som kolko každý vie aké pikantné má rád , ja dávam aj feferonovú pastu-urobím takú klobaskovoryžovú zmes ,a 1 vajíčko

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dobre všetko premiešame a necháme aspoň 1 hod sa zosobášovať do vtedy si dám dobrú kávičku a pozriem čo je nové na Vareche.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď je všetko dobre premiešane oddychnute pristúpim k plneniu listov ja si plnku dám do lista zatočím a na koncoch strčím dnu, aby baliček sa nerozmotal

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pozor nie napevno stáčať pretože ryža musí mať svoje miesto ked napučí a plnky zväčšia svoj objem

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď som spotrebovala všetkú plnku .Do hrnca kde mám kyslú kapustu poukladám ešte kože zo slaninky a na to poukladám plnky

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    všetky plnky pekne poukladám keby som robila viac uložim na plnky ďalšiu vrstvu kyslej kapusty a pokračujem v ukladaní plnky nakoniec dolejem vodu s kyslej kapusty a ja dávam ešte bujon tak aby boli všetky plnky ponorené v tekutine trocha dám na vrch pikantný môj kečup a môže sa pomaly variť.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prikryjem a varím pri stíšenom plyne cca 60 min .Nemiešam len s hrncom trochu točivým spôsobom sem tam trasiem-lambádu .Podávam s chlebom a kyslou pochúťkovou smotanou . Plnená kapusta s bielou čapicou -DOBÚ CHUŤ

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    tu sú zvyšné kapustové listy , ktoré odkladám do mrazničky na druhý krát. Chcem len k tomu povedať toľko, že s takýmto listom sa velmi dobre pracuje je ľahko tvarovateľný a povoľný nie je taký tvrdy preto netreba motať kapustu niťou.

    Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

salinka
Mňam, plnený kapustový list priam milujem:-) Dik za tú fintu s kapustou.
marijam
Vynikajúce..no my ich zapekáme ..tiež sú výborné ;-)
mijaita
Nejen vyborne jidlo, ale krasne zpracovany recept, dolsova podbizivy recept :-)
horalka66
no ja som toto ešte nerobila,iba som o tom počula a som natešená,že si tento receptík sem spracovala...dakujem a isto vyskúšam :-)
joel
u nas sa to nazýva "holúbky" lisky z kapusty tiež takto pripravujem, ale do plnky pridam troška udeného mäska , 2-3 vajička, paradajkový pretlak alebo kečup. Spôsob zakrúcania listkov ma každy svoj. Ja si preložim zo spodu priložim z oboch strán a stočim. Na dno hrnca "tlakového" dam bravčovú kosť alebo rebierko, zalejem zapraženou kapustou a takto ukladam holúbky, a zas kapustu.... Varim na minimalnom ohni a tie listky sú potom jemnulinke a holúbky perfektné.
aroooo
Tak týmto ma raz ponúkli, bolo to úžasné, tvoj krásne spracovaný recept si ukladám a príležitostne určite spravím, dík.
sladkacokolada
ešte som nikdy nerobila, ale dosť často premýšľam nad týmto jedlom, určite sa pustím do toho podľa teba. mohlo by sa tam podusiť aj trocha pokrájaných zemiakov, či to už by bolo niečo ine?
marijanka712
@aroooo som rada , že som ti tento recept ponúkla k vareniu,
@cica2 ďakujem,@sladkacokolada tie zemiaky by možno išli ako príloha, ja ked som to prvýkrát jedla tiež mi k tomu niečo chýbalo, ale dnes si to práve vychutnávam s chlebíkom ,viace tie chute prerazia na jazýček .@joel tej plnke sa medze nekladú každý si tam šupne čo mu chutí u nás sa údenemu mäsku vyhýbame zo zdravotných dôvodov , pravý východniar hovorí, že čím viac druhov mäsa je v plnke tým je to lepšie ja som zatial nejedla inú kombináciu ako bravčové s hovädzím mäskom , ale mi sme si zvykli na bravčové a k tým vajíčkam len toľko , že čim sa dajú viacej tým je plnka tvrdšia a mne sa zdá jedno vajíčko akurát , ale ako kto to cíti a má rád takú plnku si stvorí..... mne išlo o tú kapustu ako- dostať listy z kapusty pretože pre mna toto bol problém pri tomto jedle....
iboja49
Ja napriklad vajičko nikdy nedala a je to dore inač každy podla seba ako má rada
izabella929
jajaj toto veru u nás veľmi obľúbené jedlo.-) krásnu ju máš, vydarenú a iste aj vynikajúca.-)
eva60
pekne spracované..ja dávam do vody aj trocha oleja a soli.
marijanka712
@iboja49 viem, že ty s vajíčkami šetríš aj ja už podla teba som sa naučila veľa jedál variť bez vajec na druhýkrát vyskúšam aj ja bez vajíčka , ale moja kapusta sa stále ešte tvojej nevyrovná si v tomto majster.@izabella dakujem za pekné slová aj my si vieme na nej pochutnať@eva60 ja som kapustičku predtým trocha zapražila na cibulkovej masti takže masť tam bola a soľ nedávam, lebo ja prilievam vodu s kapusty máme radi kyslú a ked je potrebne na tanieri sa do solí...dik za pekné slová




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia