Pletenky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 18. novembra 2016
Pletenky (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes mám voľno, tak som rodinke pripravila tieto pletenky, aby mali na raňajky čerstvé pečivko. Recept som našla na fb (pečempeceň), hneď ma zaujal Zobraziť celý popisDnes mám voľno, tak som rodinke pripravila tieto pletenky, aby mali na raňajky čerstvé pečivko. Recept som našla na fb (pečempeceň), hneď ma zaujal a tak som ich upiekla. Naši sa do neho pustili ešte za tepla, s masielkom a marhuľovým lekvárom, k tomu biela káva, no dobrota :-)

8
porcií
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
30 g
1 ČL
1 ks
1 ČL
60 g
3 kopcovité PL (iný biely)
210 ml
Na potretie:
1 ks
2 PL
Na posypanie:
 (sezam...)




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 20 ml vlažného mlieka a počkáme, kým sa urobí kvások. Potom pridáme žĺtok, soľ, masť, jogurt, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Miesime dovtedy, kým sa nelepí na steny misy. Vypracujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a pár krát ho o pracovnú dosku hodíme, aby sa prevzdušnilo. Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť rozdelíme ešte na 3 časti, urobíme valčeky a pletieme ako vrkoč.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich kysnúť ešte 20 minút. Pokiaľ kysnú, zapneme rúru, na spodok položíme nejaký starý plech. Po vykysnutí bielok vyšľaháme s mliekom a potrieme každú pletenku. Posypeme ich makom; rascou a soľou. Dáme ich do rúry a na spodný plech dáme 250 ml horúcej vody. Pečieme na 190 °C asi 35-40 minút do zlatohneda. Spodný plech po 10 minútach vyberieme.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení ich necháme vychladnúť na plechu. Striedka je mäkká, nadýchaná, zvonka sú chrumkavé.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas pečenia sa Monty po príchode z vonku takto zohrieval :)

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

terinka55
No, teda, krásne pletenky si upiekla, aj Montík čaká na kúsok :-)
klukodvody
Srdečně zdravíme Tebe a celou rodinku. Už se těšíme, jak si uděláme Tvoje pletýnky jen co budu moct. Ještě chvilku to potrvá, ale už mám uložené můžeme se těšit.
haji
Krásná práce, bezva těsto, vidím, že zákazníci už se scházejí, tak se zařadím do štrúdlu čekajících na vychladnutí! Jsi šikulka!! Krásný víkend přeji všem!!
mitzy
Monty je velky fesak :)
A pletenky vyzeraju tiez super! :)
veronikkka
veľmi pekný recept, pletienky máš vydarené 5*
@Monty v 1. bode postupu máš zrejme chybu, máš 2x zasypeme cukrom. jedenkrát pred pridaním mlieka a druhýkrát po pridaní mlieka je zase "zasypeme cukrom". mne je to síce jasné, že len raz treba. ak chceš, tak oprav to v texte :-)
monty469
@Terinka55 dakujem ti velmi pekne ;-)
@Klukodvody velmi sa tesim, ze ti uz je lepsie. Uz nam tu na vareche chybas . Dakujem ti velmi pekne za pochvalu. Dostat ju od teba je cest. Prajem ti skore zotavenie a pozdravujem vas oboch :-)
@Haji moja mila dakujem ti velmi pekne. Uz sa po nich len tak zaprasilo:-))
@Mitzy dakujem ti velmi pekne. Veru Montik je velky fesak a hlavne teraz , ked ma uz zimnu srst :-))
@Veronikkka dakujem to velmi pekne. Aj za upozornenie. Uz je to opravene ;-)
monty469
@Kukulienka71 (18.11.2016 14:48)

Dakujem ti velmi pekne. Ano pred pridanim tohto rp som si presla recepty ci tu uz taky isty nie je. Videla som aj ten od @Havino , ktory je podobny, ale predsa trochu iny. Verim , ze je skvely. Tieto pletenky su tiez vyborne, len ich vyskusaj a uvidis ;-)). Nasim velmi chutili :-)
sracz
Vipatraju bars šmačňe až prešmačňe, dzifko moja @monty469 a najvecej še mi páči, že ši jich robela zos šmaľcom! Oprobujem aj ja, bo tote domašňe á la Des Moines, sú ľem na dva veci na "guľate ..." a na nič. Naščesce ňe som baľogar na obidva ruki. Fajny vajkend a ščesce do Tvojoho obisca!
luclup
Pletenky boli uzasne, chrumkave a zaroven makke. Jedna pletenka ostala, a este aj dnes rano je makka, idem si ju akurat vychutnat s maslom a platkom sunky :) K tomu sladka biela kava, to je moja kombinacia, jaaj :) Mami super, tesim sa na dalsie vytvory.
monty469
Serus @Sraczu , dzekujem ci bars šumne, ne ľem vipatraju aľe aj šmakuju! Ta znaš, dobry šmaľec neni plany, i na chľeba ľem tam žesc, zos cibuľu, to prefajne. Oprobuj a nebudzeš banovac, davam i svojo paľci do ohňa, že budzeš spokojny. Kedz sebe doma zrobiš, ta znaš, čo jiš, bo u skľepe šicko možne do teho natrepu. To maš ščesce, že neši baľogar, tvoja prišahana je jak u šedzmim nebu pri tebe :-) Dzekujem ci ešte raz, i ty sebe uži sobotu i nedzeľu, oprobuj tote pľecenky a doma budzeš za hvizdu (nehutorim, že teraz neši), aľe budzeš ešte večša, až do Terebeša budzeš švicic! Veľo zdravička majce a ľubce še.
1x baboja
izabella929
krásne a chutné pletenky...) robím ich tiež s pridávaním jogurtov a tiež au aj do chlebíka pridávam..je velice chutný.-)
jack
Hneď ukladám a skúsim.Dúfam,že moja rúra nebude štrajkovať.Šťastný to človek,keď si mala voľno,veľa si si porobila.Krásny recept.
monty469
@Izabella929 , @Afataga dakujem vam velmi pekne :-)
@Jack dakujem ti moja mila. Urcite ich urob su perfektne. Nebudes lutovat. Hadam sa rura umudri. Volno mi padlo velmi. Sak nie len ty mas, ale aj ja obcas:-))
dana53
Dnes som piekla rodina bola spokojna. Na vase recepty je vzdy spolahnutie.
Prajem vsetko dobre.
monty469
@Dana53 (20.11.2016 20:00)

Velmi sa tesim a dakujem za vyskusanie receptu. Doma boli vsetci spokojny a to je pre mna dolezite. Vtedy viem, ze recept mozem smelo pridat na varechu. Prajem ti pekny vecer ;-)
zolik
S cestom sa vyborne pracuje. Z uvedeneho mnozstva som urobila 2 velke pletenky ca 23x15cm. Diely som si rozvazila. Potrela bielko + mlieko + grecky jogurt, posypala biely sezam + rasca. U mna teplota 190C a cas 35 minut. Smaltovany hrncek s vodou som v trube ponechala po cely cas. Pletenky su nadychane a mäkke. Este chladnu, foto dodatocne pridam. Zatial len ze pred a po…


1x haji
zolik
@zolik (23.10.2021 01:02)
Chladnu na mriezke. Odporucam Vam tento recept. Je velmi dobry.




1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia