Placky z jednozrnky fotorecept

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 2. septembra 2013

Zamilovala som sa. Do placiek z jednozrnky :-D Jednozrnka je vlastne prvým druhom pšenice, ktrú ľudia používali pred viac ako 10 tisíc rokmi. Jej Zobraziť celý popisZamilovala som sa. Do placiek z jednozrnky :-D Jednozrnka je vlastne prvým druhom pšenice, ktrú ľudia používali pred viac ako 10 tisíc rokmi. Jej zrno pri dozrievaní rýchlo vypadáva, preto bola neskôr nahradená a vytlačená šlachtenými odrodami, ktoré boli výnosnejšie. Jednozrnka má vysoký obsah bielkovín a niektorých antioxidantov. Po prvýkrát som sa o jednozrnke dozvedela z tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=w5DpFKuNcEs a hneď som ju chcela vyskúšať. Až nedávno som ju objavila v obchode zdravej výživy a okamžite putovala do môjho nákupného košíka.

Suroviny

podľa chuti




Postup

  1. 1

    Robila som ich už dvakrát a vždy ju stačilo mať namočenú od večera do rána, krásne sa mi vymixovala.

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namočenú jednozrnku som prepláchla, precedila a rozmixovala s vodou, tymiánom (som mala zmrazený) a trochou soli atlantickej nerafinovanej.

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpálenú panvicu (jemne potretú olejom) som dala asi 1/2 malej naberačky zmesi a rozotrela.

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opiekla z jednej strany, ....

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...prevrátila a dopiekla. Placky som uchovávala v termo nádobe.

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tymiánové placky som jedla samotné. Druhýkrát som do placiek tymián nepridala (nemala som) a jedla som ich ku tekvicovému gulášu.

    Placky z jednozrnky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť :-)

  8. 8

    TIP: k jednozrnke môžete pridať cesnak i majorán ;-) Fantázii sa medze nekladú :-)

Diskusia k receptu

valeri
Pri pohľade na fotografiu som sa do nich zamilovala aj ja. Musím !!! vyskúšať.
tiginko
veľmi zaujímavé, poobzerám sa po tej jednozrnke aj ja a vyskúšam
amelie
@zuzananoskova , prepáč, ale neviem, čo je atlantická soľ:-( Je to nejaký úplne špeciálny druh a dá sa niečím nahradiť? Ďakujem za odpoveď.
irenaw
vyskúšam, domáce placky môžem akékoľvek
ajay
Mne to tak isto hned pripomenulo indicku dosa. Vyzera to vyborne.
ruzova
uz som o tom vela pocula, vyskusam, vdaka za navod
zuzananoskova
Amelie: soľ môžeš použiť, akú máš doma. Ja používam vyššie uvedenú alebo aj himalájsku. Na rozdiel od bežnej kuchynskej soli neobsahuje protihrudkujúce látky a pridané zlúčeniny jódu. Nerafinovaná morská soľ má oproti bežnej soli bohatšiu chuť, zároveň však o trochu menej solí.
lovingfood
Dobrý deň, chcela som skúsiť tento recept už skôr, ale nikde v Košiciach tú jednozrnku neviem nájsť. Košičania neviete o niečom? A objednávať mi príde zbytočné kedže poštovné je predražené. Ďakujem:) ked zoženiem hned sa do toho pustím!:)
dagmar73
dakujem za recept, jednozrnku som sice nezohnala,cize neviem ako maju naozaj chutit, ale pouzila som pohanku a boli fantasticke....dufam, ze niekde natrafim aj na jednozrnku a vyskusam aj original :)
sjuz
to je fakt zaujímavé..vážne to je jednozrnka? nechce sa mi veriť, že je ju dostať...práve čítam knihu Život bez pšenice, kde sa pekne obšírne popisuje, akým šľachtením a genetickými zmenami prešla pôvodná pšenica...a prečo je vlastne dnes celkom iná, s inými vlastnosťami, ako táto pôvodná - a celkom by ma zaujímalo, či by som mala reakciu aj na túto pšenicu, alebo nie...tuším si ju idem pohľadať:), vďaka za tip! teším sa:)
zuzananoskova
@sjuz : áno, jednozrnka. V obchodoch so zdravou výživou ju bežne dostať, pokiaľ nie je vypredaná ;-) Už som si takto robila placky aj zo špaldového zrna i pšenice a chystám sa na kamut, keď "našetrím" ;-) Verím, že placky budú chutiť :-)
gabriele
zistila si nejaky rozdiel medzi tymi plackami co pises?...inac, predavana jednozrnka, tak ako aj spalda, uz nie su tie skutocne prapovodne obilniny...slachtia sa podobne ako klasicka psenica...aby mali pevne steblo...aby nepodliehali tej a tej chorobe...aby sa lahsie zbavili vonkajsej supky...aby mali kvalitny lepok kvoli pekarenskym kriteriam...atd...atd... je to velka skoda...lebo uz vlastne ani nemame sancu ochutnat naozaj tie prapovodne obilniny...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia