Placky s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Jednoduché nekysnuté placky obohatené medvedím cesnakom. Vhodné ako príloha k polievkam, nátierkam, samostatne.

16 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V pôvodnom recepte boli čisto z hladkej múky, ja som miešala so špaldovou. Vodu lejte postupne, každá múka inak saje. Cesto zvládla pekáreň. Ak miesite ručne, tak aspoň 10 minút, aby bolo cesto vláčne a mäkké. Necháme ho odpočívať 20 minút pod utierkou alebo kastrólom.
  2. Po oddýchnutí z cesta utvoríme šúľok a rozdelíme na časti cca po 2-3 cm, mne vyšlo zhodou okolností 16 kúskov presne ako v pôvodnom recepte. Teraz ideme na tú mravenčiu prácu. Každý kúsok rozgúľame takmer natenko, natrieme masťou, posypeme nakrájaným medvedím cesnakom a zgúľame najprv do roládky, pekne zľava doprava.
  3. A potom každú roládku po dĺžke do slimáka. Slimáčiky opäť zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút.
  4. Pred vyprážaním každého slimáka stlačíme dlaňou a rozgúľame natenko na cca 0,3-0,5 cm. Zaujímavé, že už vôbec nebolo treba podsypávať, ani to nie je žiaduce, nech sa múka zbytočne neprepaľuje. Vyprážame nasucho alebo na troške masti/oleja na panvici z oboch strán. Moje boli málo slané, tak som ich ešte po upečení z jednej strany solila.
  5. Na servítku ani nie je treba dávať, ani zakrývať, sú výborné mäkkučké. Iba ak nezjete, samozrejme zakryť a uzatvoriť, nech neobschnú.
  6. Ako som už písala, výborné boli ako príloha k maslovej zemiakovej polievke od Mijaity.
  7. Alebo k hubovej praženici s medvedím cesnakom. Viem si ich predstaviť s hocijakou nátierkou, dipom. Nechajte sa inšpirovať, keďže je sezóna :)