Slaná torta

Pizza torta (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Občas je zmena dobrá. Najmä keď sa chystáte niekam, kde viete, že už jedna ultra sladká torta bude, prípadne, že oslávenec sladkú tortu nechce / nemôže. Tento prípad sme mali my a napadlo mi, že aj takto by to šlo. A šlo to rýchlo :)

15
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Ak máte vymoženosť menom pekáreň na chlieb, postupujte podľa návodu v nej. Ak pracujete ručne stručne, vezmite trochu vlažnej vody a cukor a rozmiešajte v ňom droždie, nechajte pôsobiť, aby začalo pracovať. Múku vysypte na pracovnú dosku, vyhrňte si rukávy, spravte do stredu dierku a do nej pridajte najprv kvások, prstom vmieste trochu múky a postupne pridávajte vodu. V polovici vsypte trošku soli a pokračujte vo vmiešavaní cez miesenie až po vytvorenie pevnej jednoliatej gule. Cesto vložte do misy a prikryte, postavte na teplé miesto, prípadne do rúry nastavenej na 30 °C na hodinu. Po hodine premieste, nasekajte na gulôčky podľa veľkosti formy. Ak by Vám cesto ostalo, vložte do vrecka do mrazničky, dá sa kedykoľvek použiť neskôr. Nechajte dokysnúť ešte aspoň 10 minút, ideálne i viac. Začnite vyhrievať rúru. Pizza to potrebuje.
  2. Pripravte si vlastné pomodoro, alebo použite jednoducho kúpené. Na kečup zabudnite, neurazíte len talianskeho kuchára, ale i chuťové bunky väčšiny oslávencov. Na olivovom oleji kratúčko opražte roztlačený cesnak a pridajte nakrájané olúpané rajčiny (narežte ich do kríža na konci oproti stonke a prelejte vriacou vodou, zlezú z kože skoro samy). Povarte, kým sa vyparí prebytočná voda, na koniec pridajte soľ, cukor a oregano.
  3. Ja mám vymoženosť, ktorá mi umožnila spraviť všetky korpusy rovnaké, takto som si ich pripravila na predpečenie. Neprepečená šunka či paprika je rozhodne menej iritujúca ako cesto :)
  4. Zvoľte si velkosť a výšku torty podľa formy. Upozorňujem, že je veľmi sýta, takže ak máte klasickú 20 cm formu, budú stačiť aj dve placky. Ja som volila malú formu a vyššiu tortu. A šupnite do rúry vyhriatej na 220 stupňov a sledujte. Základom je poriadne vyhriata rúra. Pizza sa pečie v rozpálených peciach, ideálne na dreve a práve rýchla pár minútová príprava určuje jej kvalitu.
  5. Každé poschodie ozdobte podľa chute a vôle najmä oslávenca, no skutočne nič Vás nelimituje. Stále však platí že menej je viac a keďže v torte bude vždy z každého poschodia kúsok, voľte chute, ktoré sa dopĺňajú. Hotový kúsok dajte piecť na 180 °C na 30 minút, ak ste tortu skladali ešte teplú / horúcu, postačí možno i menej. Finále môžete a nemusíte dozdobovať, podľa toho ako korpus vyzerá. Ja som ešte pred vkladaním kruhov do formy vyložila formu pásom cesta aby bola zvonku jednoliata a neroozpadávala sa pri krájaní. Nie je to nutné, torta tak bude zaujímavejšia hneď na pohľad. Tortu ako som robila ja, môžete dozdobiť slanou šľahačkou, syrmi, alebo obložiť zeleninou.