Pizza Alex po roku fotorecept

alexola - fotkaalexola, 10. júla 2011

V auguste 2010 som tu prezentovala Alex pizzu z pezze, no keď som si recept nedávno prezerala, povedala som si, že musím urobiť aj Zobraziť celý popisV auguste 2010 som tu prezentovala Alex pizzu z pezze, no keď som si recept nedávno prezerala, povedala som si, že musím urobiť aj novší, nakoľko za rok pečenia pizze sme od určitých surovín upustili a ďalšie sme pridali. Takto nám pizza chutí viac a je pre naše telá istým spôsobom "zdravšia". Cesto používame stále to isté osvedčené- zatiaľ sa mu žiadne nevyrovnalo :)) Prikladám aj starší pokus o amatérsky videorecept, tak ak prejde, želám Vám príjemnú zábavu pri sledovaní :D dobrú chuť

2
porcie
15 minút
príprava
4 minút
na 350-400 °C
Pizza Alex po roku (fotorecept)
Foto: alexola

Suroviny

Cesto:
250 g
1/4 kocky
2 PL
125 ml
1 ČL
1 ČL
Na obloženie:
 čerstvé
 čerstvá
  čerstvé
Ďalšie varianty:
 uvarený




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Necháme ho trochu podkysnúť, alebo môžeme hneď pripravovať pizzu. Množstvo uvádzam pre 2 ks okrúhlej pizze alebo 1 plech.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Len pre ilustráciu: nakysnuté cesto z 1kg múky= 8 kusov pizza.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme a vyvaľkáme do tvaru kruhu.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené obloženie na pizzu- tu je hlavná zmena pôvodného receptu. Používame čerstvé paradajky (a nie paradajkový pretlak), najlepšie z vlastnej záhrady, čerstvé šampiňóny (a nie konzervované), vlastnú bazalku (a nie zmesi korenín)...

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kombináciou vyššie spomenutých čerstvých surovín obložíme pripravené cesto a vtedy by to mala byť pravá Alex pizza :)

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Paradajky na pizzu drvíme v mixéri s necelou 1/2 ČL soli a lístkami čerstvej bazalky.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžme si pripraviť aj bryndzové obloženie- premiešaná bryndza s kyslou smotanou a uvareným postrúhaným zemiakom.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    variácia 1.

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    variácia 2.- s bryndzou, slaninkou a samozrejme vlastným kôprom (robievame takýto slaný koláč, tak prečo neskúsiť aj na spôsob pizze?

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    varianta 3. pizza Tóno- tuniakovo-cibuľová :) Ešte upresním, že tieto pizze pečiem vo vypálenej murovanej peci, pri teplotách 450°C a menej, takže pizza je veľmi rýchlo hotová, bez známok vysušenia. Samozrejme sa dá upiecť aj v rúre na najvyššej teplote s dlhšou dobou pečenia 200°C, 15 minút cca. Po upečení potieram okraje pizze cesnakovým olejom (prelisovaný cesnak + olivový olej)

    Pizza Alex po roku (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

andys
Tá bryndzová ma dostala. Už je v KK :)
enerrgizer
perfektná pizza, cesto zvyknem robiť z hladkej, tak skúsim tvoje "polohrubé" :-)
renama
mňam vyzerá skvelo, hneď by som si dala, ukladám do KK, určite urobím :))
sandratamer
Ja skúsim, ale čo sa týka cesta, robím už len to z pôvodného receptu Alex pizza z pezze :-D
ewulkaaa
výborný recept, výborné cesto. Robievam ju pravidelne, aj dnes na večeru bude :-)
Ďakujem za super recept :-)
spagetka1812
ja som skusala, cesto som spracovala tak ako bolo vo videu, cize kvasok samotny som nenechavala kysnut, bochnicky som nechala podkysnut tak na 5 min. len, piekla som v klasickej plynovej rure na najvyssom stupni cca. 10 min, ale cesto na krajoch sa vobec nenafuklo a bolo tvrde, moc chrumave. Nabuduce ho necham normalne vykysnut,mozno to bude lepsie...
marianne69
strasne sa mi paci ta hlavna fotka,idem ju dnes spravit,nebudem mat sice asi taky vyhlad,ale kto vie,ak nebude prsat idem na alchemilku,mozno aj vyhlad bude:-))....
marianne69
...je bozska,moj muz bol uveliceny a to je milovnik pizze,nema rad kolacoidne cesto, perfektne,tenucke a pritom makke.Robila som len s paradajkovou omackou,paradajkami,paprikovou klobasou,syrom najrajanym na hranolceky a caparami.Piekla na 210 stupnov asi 10-12 minut.Dakujem za cesto:-)
alexola
@marianne69 veľmi ma teší, že vám doma pizza chutila :) cesto mám od babky a ona od jej susedy:) ale babke vždy vyjde cesto vysoké (koláčoidné) a chutí tiež znamenite :)..... musím najbližšie zopakovať túto verziu, normálne som dostala na ňu chuť :) tak ako s alchemilkou? nazbierali ste? :)
alexola
@ewulkaaa až teraz som si všimla komentár, som rada, že sa aj u vás teší toto cesto obľube :)
@spagetka1812 v plynovej rúre som robila pizzu len raz a tiež bola akosi vysušená, neviem, čo s týmto poradiť... ako som písala, ja ju robím zväčša v peci pri vysokej teplote a tam sa nestihne vysušiť (potom až zhorí:() tak dúfam, že ak si ešte na toto cesto spomeniete, vydarí sa lepšie :)
marianne69
ale ano,kazdy den chodim,zbieram po troske,jedna z mojich naoblubenejsich byliniek:-) len dnes bolo velmi zatiahnuto,tak sme sa boli len viac menej prejst...
speedygonzales
Ahoj, cital som tvoj prvy recept a vidim, ze si niektore suroviny ako kecup, vymenila za kvalitnejsie. Ak ti mozem poradit, zmen aj tu muku ak nie za taliansku, aspon za hladku 00. Potieranie krajov cesnakom je taky slovensky fenomen zauzivany vo vecsine slovensky pizzerii. Ak mas rada cesnak, skus radsej len tak pred pecenim nakrajat na pizzu cerstvy. Ta vona bude brutalna. Pisem ti preto, ze ma oslovila tvoja pec na drevo. Robil som v taliansku styri roky na podobnej a dost mi to chyba. Porovnavat to z elektrikou sa to vobec neda. A este k tomu teplomeru, ak mas pec vypalenu do biela, znamena to, ze je dobre vyhriata. Takze teplomer ani netreba, ale ked ho uz mas, neublizi :)
alexola
ahoj @speedygonzales ďakujem za rady. myslím, že v tom prvom príspevku som písala, že tá "moja" pizza sa stále vyvíja... už by to mohla byť pizza Alex po dvoch rokoch a opäť by bola iná. Teplomer využívam najmä pri pečení viacerých druhov jedál (koláče, pizza, mäso, ..) v jeden deň, ale tiež zaujme každú návštevu. je toho veľa, čo by sa dalo napísať, ale lepšie je vidieť/zažiť, tak ak budeš mať niekedy cestu okolo, zastav sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia