Pita chlieb - placky fotorecept

honestka - fotkahonestka, 4. mája 2010
Pita chlieb - placky (fotorecept)
Foto: honestka

Tento typ chlebovych placiek je tu velmi popularny a sluzi ako doplnok k jedlam, alebo sa do neho zabalia rozne upravy salatov a masa Zobraziť celý popisTento typ chlebovych placiek je tu velmi popularny a sluzi ako doplnok k jedlam, alebo sa do neho zabalia rozne upravy salatov a masa s dresingami a jedia sa ako samostatne jedlo. Moj najoblubenejsi je original "Turecky Doner Kebab" Prave som ich piekla v utorok, a mozem doporucit, ze ak mate "kamen na pecenie pizze", tak ich robte priamo na nom. Moja priatelka pecie z tohto cesta placky na horaku na zeleznom palacinkari, pretoze nepouziva ruru a vysli jej tiez velmi dobre.

8-10
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 230 °C °C

Suroviny

3 šalky
1 saček
1,5 šalky
1  lyžička
1 lyžička
 podla potreby
ŠÁLKA: 2,5 dl




Postup

  1. 1

    Mozeme použit aj cerstve droždie (15-20 gr), vtedy si kvasok nerobim. Zo suchych droždi urobime kvasok a ked zacne bublat, vymiesime si vlacne cesto pokial sa nelepi na ruky.

    Pita chlieb - placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymastime si misku a vlozime do nej cesto a nechame ho kysnut pri izbovej teplote aspon 1 hodinu. Cesto si rozdelime na 8-10 guliek, tieto necham podkysnut znova asi tak 20 minut a potom ich rozvalkam na placku velkosti 20 cm.

    Pita chlieb - placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je dobre aby sme si ruru nechali vyhriat na najvyssej teplote zaroven s plechom, alebo kamenom, na ktorom placky pecieme. Ja peciem placky po 2 bud na suchom plechu, alebo na peciacom kameni, na ktorom peciem aj pizzu. Tento mam polozeny uplne na spodku rury pri elektrickom elemente (ja mam plyn) a nan polozime 2 placky, ktore pecieme 3-4 minuty- prevratime a dopeciem dalsie 2 minuty.

    Pita chlieb - placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Placky sa krasne nafuknu, ked ich vyberiem, prepichnem, aby sa para uvolnila necham troska ochladnut a zabalim do papieroveho, alebo lanoveho obruska aby nevyschli. Takto mi vydrzia (ak!) tyzden zabalene v sacku a ostanu krasne vlacne. V pripade neskorsieho pouzitia ich pokropim troska vodou a prehrejem na palacinkarni alebo v rure a su ako cerstve. Taktiez sa daju pokrajat na trojuholnicky, tak opiect a podavat ako chips priloha k salatom a pomazankam. Cheers!

Diskusia k receptu

babidka
dobre, tak ja skusim na suchej platni na sporaku ako to robia na Balkane :-)
honestka
Babidka, ma ten cierny zelezny palacinkar (alebo ine tvary hrncov) u nas spcialny nazov? daj mi vediet, ako sa ti podarili. dakujem.
sherin
ja si tieto placky kupujem, lebo sa mi nepodarili aby boli nafuknute, vyskusim tvoj recept, mnaaam :-)
1x zdenca
jerica
@sherin Evička , keď tak , že ho spravíš , opíš ako sa ti podaril.Tento je opísaný a super foto , tak nič ,len hop na dosku a pekáč.
sjuz
super, dávam do KK, vďaka:)
bozulka
Ďakujem,už viem ako nato,v Grecku mi veľmi chutili a mne sa nikdy poriadne nenafúkli,vždy le také malé bublinky.
babidka
neviem @honestka , u nas sa vravi iba "žeľezny harčok" , "žeľezna tepša" alebo "upeč to hore na šparhetu" t.j. na sporaku na drevo ...:-)
v Bulharsku to pečú na panvici nad pahrebou alebo ešte na takej špecialnej kameninovej platni ktorej vravia "sač" . ale slovom Sač označujú aj jedlo ktore na tej platni robievaju . mam na plane ho cez vikend robiť a tak skusim aj tie "pitky" . potom napíšem ako som dopadla ....:-)Skusim to asi na všetkom: v rúre, na sporaku aj na sači ....čosi z toho bude jedle :-)
honestka
BAIDKA: vsetky tieto nazvy pouzivala moja starka, nasla som si nazov "liatinovy" a to je asi ten spisovny,...
Ano vsade aj tu aj v Azii sa pecu v specialnej vymazanej piecke "TANDOOR -hlinena piecka" (pecie sa tam vyborny NAAN chlieb-placka,a samozrejme to im dava aj troska lepsiu prichut ziveho ohna.

Dakujem vsetkym za komenty! NEZABUDNITE si ruru alebo tu platnu na sporadku VYHRIAT uplne na maximum-potom sa vam nafuknu krasne a hlavne nepuknu. == MOJ posledny obrazok ukazuje ten mramorovy kamen na com peciem, nabuduce odfotim aj ten.
anajka
Môj manžel mi už dávno hovoril,aby som skúsila upiecť také placky ako robila jeho starká,ale nemala som recept-teraz už mám a tak skúsim.Dík za receptík.
hkbarbie
@honestka ty ma neprestavas udivovat :-) teba keby som mala za susedu, tak si otvorime pod blokom pekaren - chlebaren :-) ja pita chlieb kupujem, ale keby som upiekla este aj ten, tak ma manzel bude drzat iba doma, aby sa mi nahodou mimo bytu nic nestalo a mal ho kto na cely zivot krmit dobrotami :-))) ha ha ozaj, moja 5-rocna dcera ma ucitelku z Calgary a dcerka doniesla do skolky "tvoj" chlebik (mali "narodny" den) na ochutnanie, mila pani ucitelka ked sa dozvedela, ze nejaka slovenska pani takto vypeka mozno aj za rohom domu jej rodicov a tak sa chysta v lete k tebe na navstevu :-)))))
honestka
dakujem barbie, ved to moze byt celkom tak, ze sme tu "za rohom", nech pride, pohstim aj ju- miesta pri stole sa vzdy najde...
veru mat tvoje mlade roky, dobru paru moja davna company by veru prekvitala s tolkou sikvnostou dievcat - (aj ja som nieco podobne uz hovorila cistinke a rady sa rozrastaju)...
moja dcera sa vratila z niekolkorocneho pobytu ucitelovania azie nedavno- (naposledy v japonsku)...aky je ten svet cim dalej "stiesnenejsi" aj bez ekologickych uprav vsade nachadzame susedov.

a to, ze vie co ma manzel v tebe je velmi prijemne vediet.
pozdravujem a nech vam chuti.
michsamant
@honestka , vcera co som robila ten Naan asi to je ako Pita,len donho ide jogurt a ozaj sa pekne nafukovali a vytvorila sa kapsicka
honestka
Miska, ano, vsetky tieto chlebiky maju takmer rovnaky zaklad,vacsina je bez vajicka iba muka a voda, nasi nativ indians ho volaju ".flat bread." a vsetky su ozaj dobre- najlepsie ak sa pecu v originalnej peci ten je potom ozaj najlepsi chutou.
honestka
dufam, ze sa podarili tak ako minule ti naskocil naan... je to pohadka, takaeto dobrotky vsak? pozdravujem a zelam peknu nedelu.
michsamant
ahoj @honestka...no nepodarili :( malinka mala zly den, nic som nestihala, stale chcela byt na rukach, nemala som cas znova premiesit cesto takze sa mi neurobili kapsicky a boli z toho len placky...sice chutne,ale nie ako ma Pita byt, takze nabuduce znova
honestka
miska, v tom, ze sa nepremiesili 2x by nemala byt az taka chyba, ze sa neurobili kapsicky, ja som ich robila pre kamaratku vcera z dvojitej davky luci sa praci a robi im party a boli fajn...
dufam, ze dcerka je uz ok a nabuduce budu ako maju byt. vsetkym zelam dobre zdravie!
forneta
priponína mi to dha či ako sa to volaloo... mm... už sa presne nepamatám... viem ale že to bolo indické jedlo... teda bol to chlieb ale bolo to podobné ako toto ale nemám ani žial recept... áách... že som ja taká sprostáá...
honestka
nepodcenuj sa Forneta, cuzdie nazvy sa niekedy pamataju tazko, ale ak si chces zopakovat, tak skus tento recept, je to velmi dobra placka a mozes ju jest s hocicim alebo len tak.

mozno ze mas na mysli DAL - to je taka kasa zo sosovice a tiez sa to papa s takymito plackami
mblick
no skúsim, jedla som v zahraničí kebab, no najlepšií bol ten chlieb. robili ho pred nami podobal sa na náš osúch, no bol nafúknutý a chutil fantasticky.
honestka
@mblick : vyskusaj a som si takmer ista, ze sa k nemu budes vracat, lebo je to mnamka a naviac velmi jednoducha. vzdy ked pochybi chlieb, radsej upeciem niektore z placiek (teraz je ich na vareche vela druhov) ako kupovat tie hotove nafukane... dakujem za comment.
zitar
Ten predchádzajúci komentár napísal môj 8 ročný vnuk. Rád si pozerá tieto recepty na vareche a keďže som ja niekedy dávno napísala " to ma oslovilo", tak aj on pridal, ale vidíte ako. Práve spoločne pracujeme na týchto plackách, uvidíme ako dopadnú.
honestka
@zitar : mile, ze sa priucuje tak zavcasu a verim, ze sa s jeho pomocou podaria, niet na nich co pokazit.
zitar
Milá honestka, boli vynikajúce, manželovi som ich potrela ešte cesnakom, nešli sme si ich vynachváliť, budú u nás určite častejšie. Dnes ich mám aj na raňajky v práci a jednu nechávam na ukážku kolegyni, lebo tú ohurujem receptami z varechy.
Ďakujem za veľmi dobrý recept.
honestka
@zitar : dakujem za oznamenie, som rada, ze mas dalsi spolahlivy recept na rychlu nahradu cerstveho chlebika...
babidka
mila @honestka , uplne som zabudla na to , ze si vtedy chcela vediet ako dopadlo to pecenie "pitiek" :-) na sporakovej platni celkom dobre - prva zhorela , dalsie boli v poriadku , aj kapsicka sa urobila . V rure sa mi akosi nedarilo - asi nebola dost rozpalena . Na bulharskom saci mi to najprv neslo , ale potom som to skusala v Bulharsku s nasou babkou Dimitrijkou a jej to slo ako nic ;-) ona vsak mala inu muku ako je nasa . Recept takmer identicky .Ich muka je vhodnejsia , nosim si z nej dokonca niekolko kg domov na kolace . podobne vlastnosti ma francuzska muka na kolace - asi je to v mnozstve lepku a obsahu vlhkosti . Bulharska je vsak asi 10x lacnejsia :-)))Uz sa tesim na leto , kedy budem zasa vela vypekavat na zahrade a zasa skusim rozpalit sac a napiect pitky .
tornadolue
@babidka co to rozpalis na zahrade? To nepoznam. Zo mna si muz robi srandu, ze v lete mi vyrobi na zahrade ohnisko s nejakou platnou, aby som tam mohla vypekat placky od michsamant...
michsamant
:)) @tornadolue , vykopat jamu,zakopat do nej hlinenu velku nadobu, na dno uhlie, zapalit, do horucej hlinenej nadoby potom plesknut placku o stenu nadoby dovnutra a prichlopit nejakou pokrievkou hlinenou a mas tandoori ;)
tornadolue
@michsamant o.k. ideme zhanat nadobu :))) akurat susedia si mozno budu tukat na celo a cudovat sa, co stvarame :) aj ked sa mi nechce verit, ze je to take jednoduche, ako to podla tvojho opisu vyzera.
lucylee
@mi ška waw, toto je super vec, aj ja chcem takú a chcem tak variť! Ty sama si to skúšala?Tie placky musia chutiť inak, ako keď ich robíš na šporáku, či?
michsamant
:DD @lucylee ja som to neskusala, videla som to v nejakom Discovery dokumente ako si robili taku provizornu tandoori a fungovalo to. Ja nemam dvor, kde by som ju zakopala :) ale vyzera to jednoducho, kto ma dvor a chcel by to aspon skusit...za skusku nic nedas, maximalne bude jama na dvore, ktora sa da vzdy zahrnut naspat :)
michsamant
A placky priamo z tandoori su uplne najuzasnejsie, aj kebaby. To sa neda porovnat s tym, co upecies v rure.
babidka
@tornadolue - "sac" je vlastne taka kameninova platna na ktorej sa na Balkane opeka maso a zelenina .Neviem ako to volaju inde ....podoba sa to trochu na tu platnu na pizzu ako sa pouziva v Taliansku, len to ma trosku vyvyseny okraj .Skratka - je to taka kameninova /poriadne tazka/ tacka...
honestka
dakujem @mishmant : Celkom sa mi paci ten napad s crepnikom, vyskusame. + @Babidka , @tornadolue ,@2010 , @lucylee ;
= Hlavne pri tychto 2 plackach /Pita a Nan-bread/ ide ozaj o vysoku teplotu co sa potom prejavi na ich CHUTI, a je Neporovnatelna ked sa pecu pri nizkej teplote.
Aj my si v lete na zahrade hodime kammennu dosku a veselo sa pecie - prazi- pouzivame kusisko zuly a uz je vypalena dobre za tie roky. V rure tiez rada peciem chleby, placky na kamennej doske.
Pri chlebe som zistila, ze ziadna spodna korka sa neupecie tak fantasticky na ziadnom type plechu ako prave na kameni, alebo v rimskom hrnci.
twiggynka
ahojky, v patek delam v rodinne hospudce grilovacku pro nasi vesnici! Tata mi vyrobil super gril na gyros a uz jen poradny receptik na pitu mi chybel, ale diky tobe uz ho mam! Tak jdu na to a snad se mi to do patku povede:-) dekujii
sniff
Varenie nieje mojou silnou strankou, ale kedze som aj ja v kanade a som zatial len student a pri cenach za jedlo som sa musela aj ja odhodlat si varit sama . Tieto placky mam velmi rada, mne sa to na prvykrat celkom podarilo co ma prekvapilo :D Moj priatel robi s kamenom tak sa ho spytam ci by mi nedoniesol nieco cim ten kamen nahradim a skusim to aj na tom :D
pevinka
Necitala som vsetky komemnty, no su uzasne. Ja som dala 1 salku bielej muky a 2 salky celozrnnej jemnej, tak nam chutili viac. :-)))
Vdaka za super recept:-)))
sovka62
Tak som konečne nabrala odvahu a pustila som sa do nich. Robila som ich v nedeľu, chcela som mať pripravené ku kebabu, ktorý bol naplánovaný na pondelok. Aj najlepšie plány zlyhávajú, takže kebab sa posunul na utorok, ale to už chýbali placky, tak som ich včera piekla ešte raz. Prečo chýbali? Lebo boli také dobré, že sme ich jedli s ničím, len tak do ruky a vnučkám som zabalila aj na cestu domov (trvá asi päť minútxxxxx).
Hanička, veľmi pekne ďakujem za recept. Príprava bola naozaj taká jednoduchá ako to vyzerá. Jediné, čo som riešila bolo, ako dostať vyvaľkané placky na rozpálený plech, ale poddalo sa. Každú placku som uložila na lopárik a z neho zošuchla rovno do rúry. Takže s jednou malou popáleninou na predlaktí (tú má na svedomí krátka rukavica, pri obracaní placiek sa mi podarilo popáliť) sa mi naozaj vydarili a mám veľkú radosť.
jerica
pozdravujem tam ďaleko a blízko, @sovka /e/ som sa ponúkla , že vložím jej fotoprácu , tak je to tu ! krásne sa podarili :-) aj ja ďakujem za každý Tvoj recept a rady , ktoré sú k nezaplateniu,
veľké ĎAKUJEM :-)
paploska
@honestka skvelý jednoduchý recept, teším sa na vyskúšanie. Veľmi mi v turecku chutili a plánovala som si ich niekde vygoogliť. ale už nemusím :-))
honestka
Za vsetky posledne komenty vam dievcata dakujem a lutujem, ze som nebola poruke na ich odpoved.
Vzdy ma potesi, ked su moje rady pomocou k veci a podavam ich uprimne.
@Sovka : vobec ma neprekvapuje tvoja nadherna praca. Aj (!)
v kuchyni to vies velmi dobre - si dalsou varechacskou sikovnicou.

Taketo plackove rychlovky u nas bezia casto, naucili sme sa ich hlavne tu vplyvom kamaratok z inych krajin a okrem chuti ta dlhodoba vona v kuchyni nema páru.
Pekne predvianocne pecenie s tvojimi sikovnymi kraskami, ja sa na tyzden stahujem k vnucikom, kde budeme tvorit aj ich kazdorocne oblubenu pernikovu chalupku pri ktorej ich kreativita hra prim.
Vyberu na nu sami potrebne cackoviny a lepia o sto sest. Hugs!
smejkad
tak dnes mali premieru :-)
prve boli strasne na tenko a teda aj patricne prihoreli :-)
ostatne uz boli tip top, akurat ked som to dala do tasky, tak hrkali ako lego :-)))
uplne naplnena placka zmakla, ale ti moji si dali iba maso a tatarku a im nezmakla, je to ok?
dakujem :-)
honestka
@smejkad : pravdepodobnost moze byt, ze boli prepecene, alebo cesto si nemala dost oddychnute, vlacne ci mohlo byt suchsie?
Ked sa prepichnu a zabalia do utierky poskladane na sebe
/aj bez dalsieho pomastenia/, vzdy zmaknu, takze nabuduce si vsimni ci nemas muku velmi suchu a potrebuje viac tekutiny. Kazde cesto ked postoji pred pecenim ostane vlacne pretoze lepok sa dostatocne rozlozi. Zalezi na kvalite muky a niekedy je velmi tazko odhadnut v recepte presne mnozstvo tekutin.
Verim, ze nabuduce sa ti podaria lepsie, pretoze praxou ziskavas skusenosti nielen komplexnosti surovin, ale spoznavas aj idealnu teplotu tvojej rury.

= Kazde cesto obsahujuce kvasnice /aj to najdednoduchsie, ktore nema zlozite ingredients/ vzdy mozes “vylelpsit mastnotou, kyslostou ci bublinkami” co o.i. moze byt pridanim viac yogurt, smotana, mast, zltka, olej, soda srvatka/.

=Taketo placky roznych typov volajuce sa tu “flat bread” su v podstate rychlym vonavym doplnkom nilen vtedy ak chyba chlieb.
Urobime z nich aj fajnove samostatne jedla "wraps" plnene roznymi zeleninovymi ci masovymi naplnami.
Alebo len tak s chutou si do cerstvych zahryznut, pripadne opiect s roznymi prisadami korenin ako domace chips.
Dakujem a nech sa ti dari.
smejkad
ahoj :-)
tak v tej taske to trosku zmaklo, ale prazdne sa rolovat nedali :-)
pojedla som ich ako maces, ja taketo maskrtky mozem :-)))
tipujem, ze som ch nemala valkat tak na tenko a bolo by ok :-)
ked vyskusam nabuduce, dam vediet a dakujem :-)
honestka
@smejkad : verim, ze to bolo v muke a tekutine. Ked dostanes do "ruky" cesto, budes ich piect coskoro ako na pase lebo su take jednoduche. Zelam uspech a dakujem za vyskusanie.
babcia
....už ich pečiééém :-) a krásne sa nafukujú a prvé dve už sú aj zjedené,len tak s olivovým olejom a cesnakom :-)
Ďakujem za super recept
nugetka
Dnes vyskusane a naozaj vyborne, cesto sa mi zdalo redsie, ale vsetko dobre dopadlo:-)
honestka
@Nugetka : dakujem a som rada, ze to vyslo.
Muka byva nevyspytatelna aj preto je niekedy tazke udavat pre zaciatocnikov recepty presne v gramazi.
Ked vsak nechyba prax tak sa daju recepty lahko upravit, co je dobre.
zuzanka1367
Milá @honestka , dnes mi veľmi skvelo poslúžil Tvoj recept, múku so dala na polovicu s tmavou chlebovou, trošku som sa bála, či sa nadujú, ale nemali chybu, vďaka za recept.


honestka
@Zuzanka1367 :
Pita sa ti podarila krasna!
Tesim sa, ze ked sa dodrzi tento jednoduchy sposob pripravy a hlavne teplota rury, podaria sa z roznych kombinacii muky a potom taka dobrota a pastva pre oci ako si vytvoriala aj ty - bodaj by nechutila.
Dakujem a pozdravujem ta, nech sa ti dari v pridavani skvelych vytvorov z tvojej kuchyne.
frezia68
@Honestka :Tak som obdivovala Tvoju pitu,že som vyskúšala z bezlepkovej múky.Rúra s plechom vyhriata na 250°C,ale hoci bol trocha náznak nadutia (skora spálená),ale nebude zo psa slanina a ani z bezlepkovej múky pita :-). Nevadí,ináč placky celkom chutné,využijem a Tebe posielam do tej diaľky pozdrav.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia