Pistáciové rožky z Talianska fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. júla 2015

Tieto rožky urobili na mňa obrovský dojem a skôr som vychutnávala ich krehkosť a ľahkosť a ani som netušila že nie všetko, čo sa Zobraziť celý popisTieto rožky urobili na mňa obrovský dojem a skôr som vychutnávala ich krehkosť a ľahkosť a ani som netušila že nie všetko, čo sa zdá byť jednoduché je aj také ľahké..videla som ako ich kamoška robila, vykrajovala a myslela som , že to zvládnem ľavou zadnou..možno keď ich budem piecť po druhý krát sa nad tým iba pousmejem..dnes iba viem, že sú fantastické..recept je z Talianska..

10
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
250 g
1 PL
3 ks
30 g čerstvé
troška
Plnka:
3 ks
250 g
 drvené (alebo orechy)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si pripravila pistácie..ja som ich nožom pokrájala na drobné kúsočky..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pracovnú dosku som si preosiala múku, pridala štipku soli, práškový cukor, žĺtky, maslo..vajcia som rozdelila, do cesta idú iba žltky a bielka som si pripravila do miešacej misy, lebo ich treba vymiešať na tvrdý sneh..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    droždie som rozmrvila v miske, pridala som iba toľko vlažného mlieka, aby sa droždie roztopilo..je ho treba menej ako pol deci..toto je dôležité..a potom druhá dôležitá vec, netreba ho nechať nakysnúť..celé množstvo som naraz pridala do cesta a cesto som poriadne vypracovala na doske..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vypracované cesto som uložila na tanier a vložila do chladničky..čas nie je ohraničený..do vtedy je cesto v chladničke, kým si pripravím bielkovú penu nad parou..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    k bielkam som pridala štipku soli a vyšľahala tuhý sneh s pridávaním práškového cukru..sneh som preložila do hrnca a nad porou som šľahala, pokiaľ mi bielok nezhustol tak, že netiekol..nechala som ho vychladiť.../počas miešania sa troška ohreje/

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto som vybrala z chladničky, rozdelila som ho na 3 časti..rozvaľkala na obdĺžnik a potrela som ho bielkovou penou..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    posypala pistáciami..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a zrolovala...

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na bočnej hrane..teda nie od predu, ale z boku som vykrajovala rožky...raz z jednej strany, potom z opačnej..priznám sa, toto m i robilo vrásky, lebo som nenašla gríf, ako si to uľahčiť a urobiť aj pekne..vlastne okrasné na rožkoch je to, keď sa rožok otočí a vyzerá, ako pootvorené ústa, z ktorých sa na vás usmievajú orechy v bielkovej pene..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ukladala som ich na papierom vystlaný plech, potrela vajcom..no a kysnutie vlastne prebieha vtedy, keď sa čaká na vyhriatie trúby...lebo ju treba predhriať na 180 st. až vtedy, keď sú všetky rožky vykrojené a potreté žltkom..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    rožky sa piekli 15 min..upečené treba posypať mletým vanilkovým cukrom..bola som sklamaná, keď sa upiekli, nevyzerali vábne,,,ale posypané cukrom vyzerajú pekne a chutia báječne..po 2 hodinách po upečení boli moje obavy preč...sú úžasne krehké a veľmi chutné..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    prajem vám dobrú chuť..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    vykrojené rožky..

    Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

ywett
páči sa mi recept, mám rada pistácie tak by mi určite rožteky chutili, chválim
junior
A mne sa veru veľmi páčia. O ich vynikajúcej chuti vôbec nepochybujem. Len, kto by mi to napiekol. Si veľmi šikovná @Izabelka !
izabella929
@violetacamorova , no z prvého cesta som mala odrezky, kým som na to prišla, že to čo mi tam zostáva je vlastne jedna časť rohlíka..potom mi to už išlo..ale tá chuť stojí za všetko, čo som okolo nich mala spočiatku zlosti...si milá, že si nakukla do môjho receptu a veľmi pekne ďakujem.-)
izabella929
@junior ,už som napiekla strašne veľa všelijakých zákuskov, ale tieto rožky mi urobili nesmiernu radosť, že sú také krehučké...som presvedčená, že by ti veľmi chutili a očká žiarili šťastím,,,že nebíčko v puse,,ďakujem veľmi pekne za tvoj milý komentár.-)
1x jarca
anina6
rožteky sa ti vydarili parádne, tiež by som vyskúšala, len mám obavy z toho vykrajovania, čo za čudo by mi z toho vyšlo. a tiež sa chcem spýtať ako violeta, čo s odrezkami, alebo aj tie sa asi dajú upiecť.
hanka56
dělám něco podobného. Rozválím listové těsto, vyšlehám bílky,potřu plát a posypu ořechama, jaké právě mám doma.Sroluji a buď vykrájím jako @Izabella929 nebo jen nakrájím na 1cm kolečka a upeču jako šneky. Okraje se můžou potřít žloutkem, ale já to nepotírám :-)
babkamt
s pistáciami by mi chutili, máš ich pekné. Izka, mám jeden recept podobný, cesto je linecké, ale plnka taká ako tvoja. Linecké cesto sa vyvaľká, vykrajujú sa kolieska, na polovicu koliesok sa dá vyšľahaný sneh zmiešaný s orechami. Cesto, kde nie je plnka sa prehne, ale nestláča sa. Recept si ukladám.
nela88
vyzerajú vábne, koľko pistácií si dala ? Dajú sa zohnať aj nesolené, alebo si ich prepláchla vodou?
viera1
Ja by som tú roládu stlačila naplocho a vlnkovatým nožíkom nakrájala na trojuholníky a bolo by to bez odrezkov (krájam tak aj pagáče a pečivo z lístkového cesta).Vyskúšam :)
1x viera1
izabella929
@viera1 ,chcela som zachovať autentickosť receptu, preto som to krájala takto..iste že by na trojuholníky bolo menej práce..)@nela88 ,pistácie si daj toľko, koľko uznáš za vhodné, môžeš použiť akékoľvek orechy...v recepte nie je uvedené množstvo, len posypať orechami..ja som mala nelúpané pistácie, tak som si ich pracne čistila a až potom krájala..ďakujem pekne za komentáre.-)
izabella929
@anina6 ,odrezky nevzniknú, ak ich budeš krájať tak, že z jednej strany vykrojíš a otočíš cesto a ten koniec je vlastne rožtekom a privykrojiť k nemu ďalší kus...ja som na to prišla už pri druhej roláde..ale aj odrezky sa dajú upiecť a sú fajnové-také jednohubky..vďaka za komentár.-)
kukulienka71
Izka, zaujímavý recept, verím ti, že sú veľmi krehké a chutné tie rohlíčky. Možno by som to skúsila tak, že by som cestá kládla na seba a tak potrela penou a posypala orieškami, vrchné už nie. Vznikli by tri vrstvy a potom by som ich vykrajovala ako koláčik Deň a noc, na také mesiačiky s väčším okrúhlym vykrajovátkom. Ako vidím, ony pečením vyskočia a prekotia sa niektoré, možno je to ich výškou. Každopádne vyzerajú lákavo a poradila si si, ďakujem za recept. 5*
izabella929
@kukulienka71 , iste by som našla vhodné riešenie, ako si to uľahčiť, lenže som vychádzala z receptu..a tu autor mal v úmysle zrejme to, aby sa tie ústa roztvorili a vynikli orechy a bielková pena..uvažovala som o tom, že by som ich urobila tak ako radíš a potom by som ich radšej rolovala do tvaru rohlíka..presne takto vyzerali aj autorkine rožky, len som nevedela, že sa to takto bude chovať po upečení...keď som ich vybrala z trúby, neskrývala som sklamanie..keď trúba vychladla, vložila som ich zpäť s plechmi do trúby a vôbec ma ani nenapadlo ich ochutnať...až keď ma prešla zlosť, otvorila som trúbu, ochutnala a nesmierne som sa prekvapila..posypala som ich vanilkovým cukrom, ochutnala a bola som prekvapená...vynikajúce, úplne krehučké..pokiaľ by sa nevydarili, určite by som ich sem nedala..možno máš pravdu v tom, že sa mali rolovať na plochejšie, lenže ja som ich jedla u priateľky a boli takto vysoké ako moje..už len dúfam, že ak ich niekto upečie, ochutná, že mi o tom aj napíše...veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár.-)
kukulienka71
Izka, teraz si ma pekne rozosmiala, ja som si predstavila, ako si sa nazlostila pri pohľade na tie chúdence:-DDD, že si ich potom toľko ignorovala...inak, mne sa vidí, že sú veľmi pekné, to, že sa pár pováľalo, to sa stane aj pri pagáčoch. Ten zámer, aby sa roztvorili ako lastúra sa dá len tak, ako si to robila aj ty, teda, že jedna strana je celistvá. Chápem, že ťa to škrie, lebo si pedant;-) mne by sa ani toľko pekných nepodarilo, neboj!:-)
matata1
Podobný recept poznám, robí sa tak, ako píše @hanka56 , že sa urobí roláda a krájajú sa kolieska - slimáky, ktoré sa ukladajú reznou stranou na plech - sú výborné. Vyskúšam aj tvoj recept @izabella929 asi oboma spôsobmi.
afataga
tiez to poznam na sposob ako asi hniezda s orechami, s pistaciami si to povysila na dalsi level, museli byt vyborne
sovka62
Jejdanenky, úplne si viem predstaviť tú skvelú chuť. A páčia sa mi v každom kroku, surové, či upečené. Ak si nájdem čas, vyskúšam už cez víkend, slintám ako bernardín.....
medulienka122
Izka, mne pripomínajú otvorenú lastúru - krásne a určite aj chutné, keď sú tam samé fajnotky :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
ja robím podobné ale len vzhľadom nie chuťou. Sú z lístkového cesta a plnené tvarohom. Manžel ich volá "pošvičky" A to už viem, ktoré myslí.
Tieto taktiež vyskúšam, dúfam že zožnem úspech.
izabella929
@kukulienka71 ,som úprimná a preto sa ti zdal môj príspevok smiešny..v kuchyni zažijeme mnoho úsmevných príhod..))ale úsmev je dar, tak len nech nám nikdy nezmizne z tvárí.-)@sracz , som presvedčená, že by ti chutili...nebála by som sa vyložiť ich na tácku pred teba..)@frezia68 ,rozhodne máš dobrý postreh, sú fajnové..)@matamata ,budem rada, ak vyskúšaš aj tento spôsob.-)@afataga , sú výborné, dala som ich do krabice a dnes moja zahraničná návšteva bude degustovať..už sa teším na ich názor..)@patroveckypitrs ,vynikajúce a budem ich piecť častejšie..@sovka62 , vyskúšala som tvoje recepty a som nesmierne šťastná, že si ich sem pridala...verím, že aj tento môj vyčarí úsmev na tvári tých,ktorí ich budú ochutnávať u teba..)@medulienka122 , veľmi sa teším, že sa ti páčia, si milá.-)@esi ,teším sa, že mi napíšeš o tom, ako vám chutili...) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše komentáre..musím letieť, lebo návšteva už klope na dvere..prajem vám prekrásny víkend..)
akned
Mňam, určite vyskúšam i keď radšej s orechami. Už sa na ne teším:-)
babucka
Vyskusane,je to nebicko v papulke,urobila som dvojitu davku a za chvilku boli fuc.Vyborny recept vdaka zan
izabella929
@babucka , tento komentár som očakávala ako,, družstevník dážď,, lebo na Fb. ho upiekla jedna pani a bola moc nespokojná, že sa jej cesto nespojilo a rozpadlo..úplne som bola nešťastná z toho..nechápala som, lebo ja som ho tiež robila z receptu a mne sa dalo aj vaľkať aj vykrajovať a verte mi, že ešte mám z rožtekov aj dnes a sú také krehučké, ako keď som ich upiekla...susedka dnes ráno ochutnala a hovorí, že sú ešte lepšie ako čerstvo upečené..veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu a za veľmi pre mňa milý komentár.-)
ubka
@izabella môžeš byť spokojná ako družstevník s dažďom :-)-)
Recept je fantastický a výsledok nad ocakavanie.Piekla som a veľmi chutilo,recept som posunula.Vďaka.
bambulkaaa
Robila som ich a sú naozaj hmmmmmm mňamkové akurát som dala miesto pistácií vlašské orechy no mali veľký úspech :) Ďakujem za mňam receptík ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia