Pistáciové kupolky v ružovej poleve

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton Bratislava, 9. mája 2016
Pistáciové kupolky v ružovej poleve
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Veľmi rád vymýšľam a pečiem májové dezerty. Jar totiž vnáša do cukrárstva svieže farby a vône. Nastáva ideálny čas na spojenie celoročnej klasiky s čerstvými sezónnymi surovinami.

15
porcií
90 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
150 g
1 ks
Pečená pistáciová plnka:
250 g
250 g
400 g
80 g
300 g
Jahodová pena:
500 g
100 g
z 1 citróna
50 g
40 g
400 ml
15 g
100 ml
Ružová poleva:
300 g
100 ml
Zelená dekorácia:
300 g




Postup

  1. 1

    Priemerná váha 1 vajíčka = 50 g

    Zo surovín na cesto pripravíme linecké cesto, spolu vymiešame, vyvaľkáme na 0,5 cm a dáme do plechu. Pripravíme pistáciovú plnku – všetky ingrediencie zmiešame v mixéri, kým sa nevytvorí hustá masa. Túto masu natrieme na linecké cesto a dáme piecť pri 160 oC na 15 minút. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, rozmixujeme a uvedieme do varu. Kryštálový cukor spolu s pudingovým práškom, citrónovou kôrou a vaječnými žĺtkami vymiešame, pridáme nahrievané jahodové pyré, zmiešame a znovu uvedieme do varu.

  2. 2

    Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým nezmäkne, vyberieme ju a pridáme do horúceho pudingu. Necháme vychladnúť a pridáme vyšľahanú šľahačku. Jahodovým krémom plníme silikónové formy v tvare pologule, naplnené formy zamrazíme. Z pistáciového plátu vykrajujeme kruhy rovnakej veľkosti, akú majú formy. Bielu čokoládu nahrievame nad parným kúpeľom, pridáme olej a červené farbivo, aby vznikla ružová hmota.

  3. 3

    Na vykrojené kruhy ukladáme zmrazený jahodový krém, dezerty položíme na mriežku a ihneď polejeme horúcou ružovou polevou. Poliaty dezert poukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Na prípravu zelenej ozdoby roztopíme bielu čokoládu v mikrovlnnej rúre, pridáme zelené farbivo. Papier na pečenie nakrájame na pásiky rovnakej dĺžky ako obvod dezertov a potrieme ho zelenou čokoládou. Pred stuhnutím čokolády prilepíme natretý papier na pečenie okolo dezertu, necháme stuhnúť v chladničke, potom papier odstránime.

Diskusia k receptu

malroxa
Mňam. Minule som jedla v Hiltone Vami vymyslenú gaštanovú tortičku. Bola výborná.
evanaaa
No, pre obyčajného smrteľníka trocha zložité, ani by som si netrúfla ja osobne, ale ako dezert sa mi páči a iste je aj chutný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia