Piškótový koláč z domácich jahôd

andul - fotkaandul, 9. júna 2014
Piškótový koláč z domácich jahôd
Foto: andul

Kedže máme obdobie, kedy dozrievajú na záhradách jahôdky tak som si spravila ľahučký koláč ku káve z doma vypestovaných jahôd :))

15
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
2 ks
1 ks
2 PL
3 PL
3 PL
5 PL
1/2 bal.
PLNKA:
250 g
100 ml
2 PL
1 ČL
Iné:




Postup

  1. 1

    Bielka oddelime od zltkov a vyslahame ich na sneh so štipkou soli. Žĺtka, cukor, vanilkovy cukor vyšľaháme a pridáme k ním vodu a olej. Do tekutej zmesi pridáme muku s práškom do pečiva. Nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov.

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nalejeme do olejom vymazaného a múkou vysypaného plechu. Pečieme pri teplote 200*C 20 minút. Rozmery môjho plechu su 20x28. Čiže na väčší plech si musíte množstvo zdvojnásobiť

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto potrieme jahodovym džemom (samozrejme domácim :P)

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 3
  4. 4

    Tvaroh, smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a rum rozmixujeme ponorným mixérom. Hmota nemôže byť príliš riedka lebo by tiekla z koláča .

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 4
  5. 5

    Plnku natrieme na koláč

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 5
  6. 6

    Jahody si umyjeme nakrájame na polovice a poukladáme na koláč . Dáme to este na dáku hodinku stuhnúť do chladničky . Prajem dobrú chuť :))

    Piškótový koláč z domácich jahôd  - obrázok 6

Diskusia k receptu

salinka
Ďalšia jahodová dobrota! Určite výborný koláčik, si šikulka:-)
mezi
Úplne zbytočné je tu robiť piškótu s olejom. Už smotana a tvaroh sú tučné. Bohate postačí klasické snehové cesto 5-5-5, 5 vajec, 5 lyžíc pr. cukru 5 lyžíc hrubej múky. Tiež mám výhrady voči kryštálovému cukru v korpuse a voči lekváru pod pĺnkou. Takéto koláče len spôsobujú priberanie. Ide o letný dezert, tak nech je ľahký a zdravý čo najviac ako to ide, certe, že chuť zostane zhodná. Múku kľudne nahraďte celozrnou a potom doriešte farbu cesta kakaom, alebo nahraďte ju ryžovou múkou. Cesto získa na jemnosti neskutočne.
andul
Vzhľadom na to ze som profesionálna športovkyňa chudnúť nepotrebujem, potrebujem skôr energiu... Ale aj vaša verzia môže byt dobrá, nepohrdam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia