Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló

Autor receptu: slavka2012

Jeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné pão de ló sa robili až z 24 vajec. Existuje viacero druhov, niektoré majú v strede otvor ako naša bábovka, iné majú tvar tortového korpusu s nepravidelnými okrajmi, pričom sa v názve zvykne uvádzať meno kláštora, z ktorého recept pochádza, napr. pão de ló de Alfeizerão. Je veľmi ľahký, pórovitý a pomarančová šťava i kôra mu okrem vláčnosti dodávajú i príjemnú chuť a vôňu.

12
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na prípravu koláča. Vajcia by mali byť podľa možnosti čo najčerstvejšie (domáce) a pomaranč chemicky neošetrený. Najskôr si nastrúhame kôru, iba oranžovú časť, pretože biela je horká, potom pomaranč prekrojíme a odšťavíme. Ja som zo stredne veľkého pomaranča získala približne 0,75 dl šťavy. Prášok do pečiva zmiešame s vopred preosiatou múkou. Vanilkový cukor zmiešane s cukrom.
  2. Vajcia rozbijeme tak, že žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky šľaháme s cukrom približne 7 až 10 minút, až kým nám hmota nezbledne, zväčší svoj objem a získa penovitú konzistenciu. (Pôvodne šľahanie trvalo minimálne pol hodinu). Do vyšľahanej hmoty pridáme postrúhanú kôru z pomaranča. Ak nemáme chemicky neošetrený pomaranč, pred použitím ho poriadne kefkou vydrhneme pod horúcou vodou.
  3. Prešľaháme a pridáme pomarančovú šťavu.
  4. Opať prešľaháme a na chvíľku odložíme bokom. Z bielkov izbovej teploty vyšľaháme veľmi tuhý sneh,
  5. ktorý striedavo s múkou opatrne ručne zapracúvame do cesta. Ja som si múku rozdelila približne na 4 časti a vždy som pridala najskôr múku, opatrne ju vmiešala do žĺtkovej hmoty,
  6. potom sneh,
  7. až kým na záver nevzniklo cesto penovitej konzistencie a značného objemu, ktoré som preložila do tortovej formy s priemerom 25 cm, vyloženej papierom na pečenie.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 30 minút, alebo až kým koláč nie je prepečený. Ak sa nám zdá, že povrch je už dosť hnedý a špajdľa nám ukáže, že vo vnútri ešte nie je dopečený, môžeme ho prikryť papierom na pečenie.
  9. Po vychladnutí koláč vyberieme z formy, opatrne odstránime papier, ktorý sa dosť často zapečie do okrajov (preto ho napríklad v portugalských cukrárňach predávajú aj v papieri, v ktorom sa piekol) poprášime práškovým cukrom a podávame buď "nasucho" ku káve či čaju
  10. Alebo ho doplníme s ovocím či zmrzlinou, prípadne obojím.