Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló

slavka2012 - fotkaslavka2012, 22. júna 2013

Jeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné pão de ló sa robili až Zobraziť celý popisJeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné pão de ló sa robili až z 24 vajec. Existuje viacero druhov, niektoré majú v strede otvor ako naša bábovka, iné majú tvar tortového korpusu s nepravidelnými okrajmi, pričom sa v názve zvykne uvádzať meno kláštora, z ktorého recept pochádza, napr. pão de ló de Alfeizerão. Je veľmi ľahký, pórovitý a pomarančová šťava i kôra mu okrem vláčnosti dodávajú i príjemnú chuť a vôňu.

12
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
125 g
7 ks
1 ks
1 ČL bez fosfátov (vínny kameň)
1 ks nie vanilínový
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na prípravu koláča. Vajcia by mali byť podľa možnosti čo najčerstvejšie (domáce) a pomaranč chemicky neošetrený. Najskôr si nastrúhame kôru, iba oranžovú časť, pretože biela je horká, potom pomaranč prekrojíme a odšťavíme. Ja som zo stredne veľkého pomaranča získala približne 0,75 dl šťavy. Prášok do pečiva zmiešame s vopred preosiatou múkou. Vanilkový cukor zmiešane s cukrom.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia rozbijeme tak, že žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky šľaháme s cukrom približne 7 až 10 minút, až kým nám hmota nezbledne, zväčší svoj objem a získa penovitú konzistenciu. (Pôvodne šľahanie trvalo minimálne pol hodinu). Do vyšľahanej hmoty pridáme postrúhanú kôru z pomaranča. Ak nemáme chemicky neošetrený pomaranč, pred použitím ho poriadne kefkou vydrhneme pod horúcou vodou.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 2
  3. 3

    Prešľaháme a pridáme pomarančovú šťavu.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 3
  4. 4

    Opať prešľaháme a na chvíľku odložíme bokom. Z bielkov izbovej teploty vyšľaháme veľmi tuhý sneh,

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 4
  5. 5

    ktorý striedavo s múkou opatrne ručne zapracúvame do cesta. Ja som si múku rozdelila približne na 4 časti a vždy som pridala najskôr múku, opatrne ju vmiešala do žĺtkovej hmoty,

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 5
  6. 6

    potom sneh,

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 6
  7. 7

    až kým na záver nevzniklo cesto penovitej konzistencie a značného objemu, ktoré som preložila do tortovej formy s priemerom 25 cm, vyloženej papierom na pečenie.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 30 minút, alebo až kým koláč nie je prepečený. Ak sa nám zdá, že povrch je už dosť hnedý a špajdľa nám ukáže, že vo vnútri ešte nie je dopečený, môžeme ho prikryť papierom na pečenie.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 8
  9. 9

    Po vychladnutí koláč vyberieme z formy, opatrne odstránime papier, ktorý sa dosť často zapečie do okrajov (preto ho napríklad v portugalských cukrárňach predávajú aj v papieri, v ktorom sa piekol) poprášime práškovým cukrom a podávame buď "nasucho" ku káve či čaju

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 9
  10. 10

    Alebo ho doplníme s ovocím či zmrzlinou, prípadne obojím.

    Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló - obrázok 10

Diskusia k receptu

katkat
vau, velmi zaujimave :) zaujimalo by ma aj ako by chutil a aku by mal strukturu z tych 24 vajec.. spravne to chapem, ze 24 vajec na takyto format?
lusinkab
tak toto ide hned do kk :-) taketo mame doma radi,takze vyskusam :-) aj mna zaujalo tych 24 vajec :-)
slavka2012
@izabella929 ,@3sandra3 , vdaka za komentare, som rada, ze vas kolacik zaujal. Naozaj je velmi chutny, pomarancova stava mu dodava sviezu aromu a i ked don nejde ani kvapka tuku, vobec nie je suchy.
@katkat , schvalne som pozrela do mojej klastornej kucharskej knihy, na 24 vajec v povodnom recepte ide 500g cukru a 250 g muky, teda je vacsi. Treba to dlho miesat a cesto ziska objem. Predpokladam, ze aj vdaka vajciam je nadychany, zvnutra vlacny a vobec nie suchy. Existuju este verzie ked sa cesto v tensej vrstve napriklad na plechu da len na par minut do rury, potom je kolacik zvnutra vlhky a chuti naozaj bozsky, nekraja sa, ale kazdy s z neho len odtrhne.
@lusinkab , vdaka, no v klastoroch v 17.-18. storoci evidentne biedu netreli, ked si mohli dovolit taketo extravagantnosti :-). Tento konkretny recept je uz upraveny na nasu dobu. Pomarancova stava sa mi v nom velmi paci, lebo okrem chuti doda i farbu, aj ked tie zltky tiez urobia svoje. Existuju este brazilske verzie pao de lo, tie su podobne nasim biskvitom, ide do nich menej vajec, viac muky a tuk.
katkat
fiha, to je naozaj zaujimave :) dakujem za info :)
mariamka
co sa clovek vsetko nedozvie na Vareche! mala by sa premenovat na Warechu :)) krasny kolac, musi vonat a chutit uzasne,, ukladam :)
marianne
paana fera,povodne ze 24 vajec..ktovie, ci to je poznat na chuti..? Aj tych 7ks je pozehnane,ale moze byt fantasticky,taketo jednoduche zboznujem..si ho odlozim,ma zaujima chut kolacika..mas aj ten povodny recept slavka? sa nastvem,tak ich tam buchnem pre porovnanie...
slavka2012
@mariamka ,@marianne , dakujem vam za mile komentare. Tento recept je z takej zabavnej kucharskej knizky - Recepty klastornej kuchyne pre hriesne duse - co je velmi vystizne, lebo vajec, cukru a mletych mandli ide do tych receptov nesmierne vela a su aj dost pracne, niekedy pocas dlhych zimnych vecerov sa odhodlam na nieco komplikovanejsie. A nazvy niektorych receptov su tiez na zasmiatie: Novickine lasky, Mniskino brucho, atd. Aj vase recepty sa mi pacia:-).
janger
@slavka , no uz sa tesim na dalsie recepty z klastornej kucharskej knihy. Tento je v kazdom pripade super :-). Taky jednoduchy, ku kavicke...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia