Piškótová roláda nadstavovaná
Autor receptu: dvorka
Nedávno som tu na Vareche objavila krásne ozdobenú roládu a aj keď mne sa podarilo urobiť peknú len raz a potom už nie, znova som vyskúšala aj s maľovaním na pečiaci papier a vydarila sa. Recept však dávam preto, že teraz v čase znova drahých vajec mám tip ktorý určite pozná veľa varechárok a to voda namiesto jedného vajca.
1? porcia |
60 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Z bielka, preosiateho práškového cukru, masla a múky vymiešam hladké cesto. Ak ho chcem hnedé pridám kakaový prášok za lyžicu, ak inej farby tak štipku potravinárskeho farbiva. Znova poriadne premiešam a dám do chladničky, kým si pripravím papier na pečenie vo veľkosti plechu a plničku - zdobičku.
Na papier si buď predkreslím ornamenty alebo obrázky ktoré chcem mať na roláde, alebo budem kresliť rovno na papier.
Plech s papierom dám do mrazničky, aby cesto zatuhlo.
- Oddelím si vajíčka na bielka a žĺtka, k žĺtkom pridám jeden čo mi ostal z kresliaceho cesta. K Bielkom pridám studenú vodu a vymiešam do tuhej peny a misu obrátim, aby do nej nešiel vzduch. K žĺtkom pridám cukor a horúcu vodu a vymiešam svetlú penu.
Rozohrejem si rúru na 170°C.
- Do žĺtkovej peny primiešam múku s PDP a soľou, to už na najmenšej rýchlosti mixéra.
- Pridám bielkovú penu a stierkou premiešam už len rukou, aby bolo cesto pekne nadýchané.
- Z mrazničky vyberiem plech a cesto opatrne nalejem na papier.
- Rozotriem na celý plech zas opatrne, aby som nepoškodila maľbu a šupsnem do rozohriatej rúry a upečiem.
- Upečené cesto vyberiem a šupsnem ho na dobre mokrú utierku a zrolujem.
- Takto zrolované cesto dám vychladiť. Teraz keď je na balkóne chladno stačí aj 10 minút.
- Roládu som si dala na dosku, rozrolovala a potrela dobre pikantným džemom ja osobne višňovo jablkovo dulovým. Posypala som mletými orechmi.
Plniť sa však dá rôzne, krémom, ovocím, tvarohom a pod. U nás doma však moji chlapi najviac obľubujú džem.
- A začnem rolovať najskôr prvé centimetre, potom si opatrne oddelím papier od cesta. Ide pekne dole bez toho, aby sa cesto prichytávalo na papier. Zakrútim ďalšie centimetre a znova oddeľujem papier.
- Snažím sa aby bola roláda zrolovaná rovnomerne dookrúhla.
- A hotovo. Ešte nechať nech sa džem vsiakne do cesta, no na to už čas neostal, roládu som ukázala synovi ktorý mi ju prikázal vyfotiť a za chvíľu otali len dva kúsky pre jeho rodičov :)
- Dnes som upiekla ešte raz ale dve cestá na rezy. Jeden plát som natrela džemom a dala som jogurtovú plnku. A takto som sa vyšantila so zdobičkou.