Pirohy
Foto: tetrisss

Toto slovenské a tradičné jedlo možno už naše mladé gazdinky ani nepoznajú a pritom aj v tomto prípade platí, že v jednoduchosti je krása, Zobraziť celý popisToto slovenské a tradičné jedlo možno už naše mladé gazdinky ani nepoznajú a pritom aj v tomto prípade platí, že v jednoduchosti je krása, teda v tomto prípade úžasná chuť. Pritom je jednoduché a nie až tak drahé.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
3 veľké kusy
1 balíček
1 ks
1 ks
10 dkg
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme "posýpku": slaninu, najlepšie neprerastanú, pokrájame na malé kocky, dáme na panvicu spolu s lyžicou masti a pridáme hneď cibuľu nakrájanú na kocky a spolu opražíme do svetlohneda, odložíme z ohňa.

  2. 2

    Osobne nepoužívam ani polotovary, ale hotové cesto zemiakové je úžasná pomoc a vyváram z neho šúlance, guľky, či lokše a nikto ani nezbadá, že je to nejaká iná chuť a pritom ušetrím babračku i čas, ale ak niekto chce, môže si ho i klasicky vyrobiť. Ja teda dám sáčok cesta do misy, pridám 400ml vody a jedno celé vajce, zamiešam a nechám chvíľu odstáť. Cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vyvaľkám na asi 3mm hrubé cesto do obdĺžnika, nezabudnite posýpať múkou. Predelím na polovicu.

  3. 3

    Uvarené zemiaky za tepla roztlačíme vidličkou, pridáme jednu bryndzu a zelenú veľkú cibuľku, pokrájanú na polkolieska, posolíme. Z tejto hmoty vytvárame guľky veľkosti orecha a ukladáme na polovicu cesta v rozostupoch 2 cm, kým nespotrebujeme celú plnku. Potom priklopíme druhou časťou cesta, medzi kopčekami prstami cesto pritlačíme, následne radielkom rozkrájame, keď treba ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vody asi na 2-3 minúty, môžeme ich aj lyžicou pootáčať, aby sa dobre uvarili.

  4. 4

    Po uvarení ich vyberieme dierkovanou varechou a posypeme upraženou cibuľovou zmesou a petržlenovou vňaťou. Ja som ich vyvárala na 3x a bolo ich spolu 20 ks. Potom si už len papáme a rozmýšľame, že či je lepšie slovenské jedlo, alebo nejaké spotvorené čínske. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

priroda
skusim zo sacku. mozno sa mi podari obalamutit manzela...
luss44
Nedávno som si presne toto dala v jednej reštike so slovenskými špecialitami, preliate smotanou s bryndzou a bolo to výborné. Plus milá spoločnosť k tomu... Pre spomienky urobím pirohy najbližšie aj doma.
jarunka
Uz mam davnejsie na takuto dobrotu chut, len ked treba mat viac casu na taketo jedla, uvarit zemiaky......., tu nedostat hotove zemiakove cesto :-(
dobryhrncekvar
dobre si navarila, ja ako pravá Liptáčka varím bryndzové pirohy len zo zemiakového cesta. Je to neporovnateľne chutnejšie, ako z obyčajného cesta. A k bryndzi patrí kôpor na posypanie, k tomu kyslé mlieko...asi dnes uvarím
viera1
U nás bez cibule a poliate kyslou smotanou.Pre pracujúce ženy aj vydarené polotovary sú lepšie ako sáčková polievka.
jujoska
ja tiez obcas pouzijem tento polotovar, setri cas a je vyborny, naozaj nikto nerozozna, ze cesto nie je domace. Dakujem za namet na zajtrajsi obed
rea1
priznávam, že krabicu tohoto cesta mávam v zásobe už dlhé roky. zatiaľ nikto nereklamoval, pretože keď nevideli, čo robím, nikto neprišiel na môj "podvod". občas naozaj treba navariť superrýchlo a takto je to vždy lepšie ako objednať od číňana alebo poslať hladné potomstvo k McD. si myslím. robila som z tohto cesta už aj lekvárové perky a dokonca, po pridaní zo dvoch surových postrúhaných zemiakov aj halušky. možno ma za to niekto z vás ukŕka ale nech hodí kameňom ten, kto v kuchyni nikdy nepodvádzal, keď ho čas tlačil a hladní pubertiaci už dupotali na schodoch. :-)
motyka
Dávam 5* - za nápad, že sa vieš obracať v kuchyni a že si šikovná. Často je problém v rodinách, že to niektoré ženy nevedia. Tiež ma oslovil nápad, prikryť cesto druhým a rozkrájať radielkom. To teda poriadne šetrí čas - oproti lepeniu. Ale to sú potom štvorčeky, či nie? Ale aj tak fajn. Zmena na tanieri .Vyskúšam. Nápady chválim.
motyka
Ešte som zabudla. Aj keď zo sáčku, určite sú výborné.
danulatenko
Robievam dosť často, lebo cesto zo saciku je úžasný pomocník. Moje deti majú radi naplnené mrazenými čučoriedkami, posypane grankom a poliate masielkom... Večera hotová za 15 minút...
evanaaa
Mňa síce čas až tak nenaháňa, ale tiež by som rada vedela o aký polotovar ide, je to v prášku? Ak by bol niekto tak dobrý a poprípade by mi odpovedal, ako sa to volá, možno aj poznám.....
tetrisss
Je to zemiakove cesto v prasku, niekedy je balene v sacku, inokedy v krabici. Ide do neho len voda a vajce.
kukulienka71
nemala som ešte také doma, ale ako výpomoc by sa veru občas zišlo. Tá porcia je veľmi lákavá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia