Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku fotorecept

janicka13 - fotkajanicka13, 20. júla 2011
Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept)
Foto: janicka13

Vcera vecer som dostala chut na nase pirohy, nevedela som sa vsak rozhodnut, na slano, alebo na sladko? Spytala som sa mojej polovicky, na Zobraziť celý popisVcera vecer som dostala chut na nase pirohy, nevedela som sa vsak rozhodnut, na slano, alebo na sladko? Spytala som sa mojej polovicky, na ake ma chut a kedze na Slovensku len skusil s brynzou, tak nebolo o com rozmyslat. Ja som si spravila po svojom, takze na dva sposoby, aby aspoñ ochutnal. Bohuzial u nas (v Spanielsku) nedostat brynzu, takze som prisla na jeden napad a pre tych co sme v zahranici a nemame ako zohnat brynzu, ja som vymyslela pirohy z Philadefie.

Suroviny

1 kg varené v šupke
250- 350 g podla potreby
2 ks cele
 podla potreby
Plnka č.1:
2- 3 ks stredne veľké
 susena alebo cerstva
 vlažné
Plnka č.2:
 podla chuti
Na povrch:




Postup

  1. 1

    Do hrncov dame varit zemiaky v supke a zemiaky osupane a nakrajane na kocky so stipkou soli.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked su uz zemiaky ktore sme nakrajali na kocky uvarene, precedime ich, pridame stipku soli, cierne korenie, petrzlen a philadelfiu.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetko dobre premiesame a popucime, nemusi byt uplne na jemno, mne chuti ked su tam malicke kusky zemiakov. Potom pridame trosku mlieka, aby plnka bola jemnejsie.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked su uz zemiaky v supke uvarene (skusit popichat vidlickou), vylejeme horucu vodu z hrnca. Ja potom do hrnca nalejem studenu vodu, ktoru stale menim za studenu, ak sa uz ohriala ( ako ked varime vajicka na tvrdo), tak sa mi potom lepsie supu. Osupeme zemiaky a nastruhame ich na jemno so struhadlom. Pridame sol podla chuti, 2 cele vajicka a len trochu muky, to aby sa nam vajicka dobre premiesali.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom uz pridavame muku az kym sa nam cesto nelepy na ruky, zalezi od zemiakov. Vznikne nam takyto bochnik, ktory rozdelime na dve casti (ak chceme pripravit dva druhy ako ja). Posipeme si dosku a valcekom rozvalkame takym sposobom, ze zakazdym prevratime cesto na znova pomucenu dosku, tak sa nam urcite neprilepy. Cesto nesmie byt ani velmi tenke a ani hrube, asi tak 3 mm.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poharom vykrajujeme taketo kruhy, na kazdy dame zemiakovu plnku.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zlozime na polovicu a prstamy postlacame po okrajoch (mozme si prsty pomucit mukou, bude sa nam lepsie pracovat). Vydlickou este postlacame. Pre zaciatnikov je dobre vediet (podla vlastnej skusenosti), ze vidlicku nesmieme vpichnit do casti kde je plnka, inak by nam pri vareni vytiekla. Presny popis: na kraj, ktory sme stlacili prstamy, prilozime vidlicku, jemne ju vtlacime a jemne tahame smerom von. Pre mña tento popis je dolezity, ked som robyla pirohy prvy krat, pirohy sa mi otvorili. Mozno som to vtedy nespravila spravne, ale takto sa aspoñ poistim. Ak sa nam cesto trosku lepi (sa moze stat) vidlicku mozme najprv vlozit do muky a potom prilozit na cesto a tak stlacit. Vzniknu man taketo polmesiaciky.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vlozime tieto polmesiaciky do vriacej vody, ked nam vyjdu na povrch este povarime 5 minut na jemnom ohni a sem tam ich prevratime na druhu stranu, aby sa nam uvarili rovnomerne. Povyberame ich dierkovanou varechou.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na panvici si osmazime slaninu, ked he hotova, vybereme slaninu z panvice na tej iste panvici bez umitia osmazime nakrajanu cibulku.

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto servirujeme :) Viem, nie su to prave zemiakovo- brynzove pirohy, ale philadelfia im doda podobnu chut. Pre tych co ste na Slovensku samozrejme mozte do plnky dat namiesto philadelfie brynzu a na vrch poliat kyslou smotanou, velmi dobra je aj na jemno nasekana pazitka, vsetko zalezi od chuti. 100 ludi, 100 chuti... :)

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a kedze ja som mala chut aj na lekvarove pirohy, namiesto zemiakovej plnky som plnila lekvarom, doma som mala jahodovy, ale mozte dat podla chuti, alebo ten co prave mate doma, ako moja babka hovori: co dum dal. Obalime ich v brezlach ( struhanka). Do hrncka dame rostopit jednu polievkovu lyzicu masla a ked je rostopene pridame struhanku, ktoru jemne osmazime, vsetko na jemnou ohni, aby nam struhanka neprihorela. Ked je hotova, odstranime z ohña, pridame do hrnca lekvarove pirohy a len ich jemne prehadzujeme kym sa na ne nenalepi struhanka. Podavame takto posipane praskovym cukrom. Dobru chut :)

    Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

cistinka
Tento recept je dôkaz toho, že slováci sa vo svete nestaratia :-)
macusa
DAKUJEM DAKUJEM!
ten moj vypytuje len "pyhori bryndzove" ( ako to on pise :D ) tak teraz mu mozem ulahodit.
evusik
tak "pyhori" sa ti evidentne vydarili :-) a chválim aj pekný, podrobný popis a vydarené foto :-)
janicka13
juuuuj a ako chutili, priatel vravel, ze sa to strasne podoba na nase zo Slovenska, mña to len tak napadlo s tou Philadelphiou, lebo zopar krat som si ju natrela na chleba a dost sa podobala chutovo na bryndzu, tak som si vravela, ze ju supnem do plnky co s toho vyjde. A ozaj na nasej Spanielskej oficialnej stranke Philadelphie som nasla recept na bryndzove halusky (zaujmave v tejto krajine), takze chut som v celku odhadla. :) vyskusajte, neobanujete, aj ked nie je nad nasu slavnu bryndzu.
jerica
zo zemiakoveho cesta robievam iba marhuľové a slivkové gule , na slano skúsim :-)Všetky suroviny dostupné v každej kuchyni , páči sa mi fotopopis!
shiculka
janicka13: tiez som mala "problem" s bryndzou, kedze zijem v zahranici, ale nasla som syr, ktory je chutou od bryndze takmer nerozoznatelny. Vola sa Pecorino Romano, kupujem ho najemno nastruhany a ked sa prida k horucim haluskam, rozpusti sa a ma konzistenciu ako bryndza. Predpokladam, ze by sa dal pouzit aj do tvojich krasne vyzerajucich pirozkov. :)
evanaaa
Janicka, skvele si to vymyslela, a myslím si, že sa to dá vyskúšať, aj keď je tu bryndza k dostaniu ( práve som si trochu odložila do chladničky). Len tak, pre zmenu chuti. A pre ostatných - v Bille je práve akcia na Philadelphiu, tak kupujte, te tu aj dosť dezertov s jej použitím.A môžte spraviť aj pirôžka a ľa Janicka13.
mamatata2
@Janicka13 , toto jedlo si urobila také krásne a s láskou, to len tak žiari z Tvojich riadkov, tak sa pripájam k chváliacim . A učím sa od Teba takto krásne servírovať so slaninkou, môj muž sa ma vždy pýta, že kde sa mi tá slaninka stratila. Super.
hubata
Ja som si vždy myslela že naše bryndzové "pyrohy" ale aj halušky cudzinci nemajú radi - no a teraz som sa presvedčila o opaku a teší ma že @Janicka 13 nezabudla na svoju vlasť a šíri ďalej jej kultúru a dobré jedlo.
evanaaa
Ja so chcela dodať, že na pirohy a perky je dobré použiť tie formičky, veď viete ktoré, je ich všade dostať, dokonca by mali v tento týždeň ( Americký) byť v Lídli, sú v letáku. Ja ich mám, ide to s nimi rýchlejšie.
janicka13
Shikulka kde byvas? Pytam sa koli nazvu syra co si spomenula.
Evanaaa som rada, ze je u vas dostat Philadelphiu, moja mamka sa ma hned pytala, co to je, ze to take este nepocula, tak hned som jej napisala, nech bezi do Billi, dakujem ;)
mamatata2 no vies to sa aj mne niekedy stava, hlavne ked mam malo slaninky, aby neboli hadky, tak ich rovno vmiesam, ale tento krat som mala dostatocne. No a hlavne je nekrajat slaninku velmi na drobno, ona sa dost scvrkne.
hubata, tak vies, ine kraje ine chute, tomu mojmu to chvilku trvalo kym prisiel tymto jedlam na chut a teraz mi to kazdu chvilu pyta :D
Viem, je aj dostat tie formicky, teraz ked pojdem na Slovensko ju budem musiet kupit, odteraz ju uz budem potrebovat :)
babav
Vydareny recept s pekne nafotenym postupom!
Ja pouzivam "philadelphia cream cheese" pri vareni aj peceni
velmi casto,ale chutovo sa mi ako nahrada za bryndzu lepsie
paci feta cheese.Ak mas moznost kupit ho vyskusaj ,
nebudes banovat;-)
evas13
Pirohy vyzerajú exkluzívne a formičkou by som sa nezapodievala, takto ich máš nádherné.
bozulka
Pirohy sú nádherné aj tie strúhankové,mám rada oboje,aj formičky mám len sama pre seba sa mi zatiaľ nechce robiť.Ale keď som videla tie tvoje....
cupcake
Vyzeraju vyborne. Ja si robim bryndzu s philadelphie cream cheese a feta cheese. Davam tak na polovicu. Ak je husty, zriedim kyslou smotanou. Tiez tu nemame bryndzu, tak sme sa naucili vyrabat sami . Vyborna aj na pomazanku a nevidime rozdiel. Niektore dievcata tuna primiesavaju ovci syr pre chut. Co sa tyka fety, nemyslim si ze je rozdiel medzi znackami, mozno v konsistencii.
ajuschka
:) tak som si precitala aj receptik aj diskusiu a ponosy na nedostatok bryndze za hranicami :) mam pre vas pomerne jednoduchu pomoc, zohnat potrebujete len 2 veci: cerstve mlieko, u nas funguju mliekomaty, neviem ako sa da zohnat v zahranici, ale v pripade nudze sa da aj zo sackoveho s minimalnou trvanlivostou
a este potrebujete syridlo. da sa v pohodicke kupit cez net, ale ci vam to poslu az do Spanielska to neviem. vid. www.syridlo.sk :)
Recept na zakladny syr je jednoduchy, potom je to uz len otazka casu:
cca 4 litre mlieka zahrejeme na 40 stupno, pockame kym vychladne na 34, a nalejeme syridlo. na toto mnozstvo staci jedna polievkova lyzica rozmiesana v asi deci vody. zamiesame, s mliekom, priklopime a dalej nehrejeme. asi za hodinu sa nam spravi taky ako puding. ked do toho pichnete prst a zase vyberiete, mal by ostat cisty.
tuto syreninu nozom v hrnci pokrajajte na kusky, este chvilu zahrievajte ale nie viac ako na 38 stupnov a potom zlejte. nechajte ju v nejakej utierke odkvapkat aj do druheho dna dakde zavesenu.
toto je zakladny syr, potom to staci nechat tak 3-4 dni zabalene niekde, ale nie v chladnicke. chceme aby to skyslo. tato nakysla hmota sa potom najlepsie melie v masovom mlynceku ale ved skuste aj mixer, a prisalajte
dostanete nasu "pravu" slovensku kravsku bryndzu :D
poznamka - cim viac to budete mliet - viac krat, tym bude konzistenciou jemnejsia.
daewootn
....to nemá chybu, fotky čisté, zaostrené, postup zrozumiteľný. Pár rokov dozadu aj já som používal vidličku, teraz používam formičky z umelej hmoty, pre mňa je to praktickejšie. Príjemný deň prajem.
teresalaura
@ janicka13 - juuuj, super recept. Vdaka! Premyslala som tento tyzden nad pirohami a svojim foto postupom si ma na ne navnadila.
@ cupcake - vdaka za super napad ako urobit bryndzu! Zatial som ju tu nenasla.
violetacamorova
Už len ich spraviť, chuť na ne mám dávno len je to veľa roboty ale niekedy sa dám do nich, ty ich máš veľmi pekné!
havinecko
Mozem tiez poradit zahranicnym, ze ja pouzivam feta cheese na halusky, ktory je tiez velmi dobry a nahraditelny bryndze :o)
jozka2
anicka a pridaj k nim aj feta cheese a trochu oprazenej cibulky do zlata na masle bud ako ozajstne s bryndzou
vladkaku
.. potvrdzujem Ajušku, kúpila som syridlo a skúsila robiť syr z kravského mlieka podľa Varechy ( v syre by som sa kúpala), do toho ak sa dá trochu dať z ovčieho (ale nemusí byť), tak sa dá urobiť biobryndza. Je iná - origoš - viac chutí. Ale zo Zvolena je tiež fajn.... Z Kravičky na kolieskach máme kvalitné mliečko, prepočtom je to lacnejšie urobené doma ak robíme väčšie množstvo. Asi 1,5 € na kile. Pre niekoho veľa, pre niekoho málo :-((( Ja to beriem ako recesiu cez leto. Varíme vonku, po lúke behajú ovce, kravičky, samá príroda. Vôňa čerstvého sena...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia