Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Pikantný zeleninový krém

ferdo2 - bez fotkyferdo2, 4. apríla 2018
Pikantný zeleninový krém
Foto: ferdo2

Relatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno Zobraziť celý popisRelatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno zohnať v lepších potravinách alebo v supermarkete. A pokiaľ sa vám niekde podarí zohnať druh s údenou paprikou (harissa berbére), tak táto polievka dostane úplne iný rozmer. Podobný efekt, aj keď nie taký výrazný, získate nahradením mletej červenej papriky paprikou údenou. A ak nahradíte maslo rastlinným olejom, môžu ju konzumovať aj vegáni :-)

8-10
porcií
20-30 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
100 g
100 g
2 ks
3 ks
3 strúčiky
1,5 l
50 g
3 PL
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    V hrnci roztopíme maslo spolu s olejom, na ktorých orestujeme na drobné kocky nakrájanú cibuľu.

  2. 2

    Pridáme nahrubo nasekaný cesnak a ešte asi minútu restujeme. Cibuľovo-cesnakový základ následne zaprášime mletou paprikou, ktorú necháme trochu speniť (ale nie príliš dlho, aby nezhorkla).

  3. 3

    Pridáme na drobné kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), ktorú tiež necháme aspoň 5 minút orestovať.

  4. 4

    Keď je zelenina orestovaná, pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu alebo zeleninový bujón, ale pravý vývar je pravý vývar). Polievku osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme, kým nie sú zemiaky a zelenina mäkké.

  5. 5

    Po uvarení polievku odstavíme z ohňa, pridáme do nej harissu a rozmixujeme dohladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, je možné ju zriediť ešte trochou vývaru. Následne polievku podľa potreby dochutíme soľou a korením.

  6. 6

    Je možné ju podávať osve, alebo s opraženými kockami chleba, prípadne s tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami (viď titulný obrázok).

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia