Pikantný nakladaný cesnak

pusta - fotkapusta, 6. januára 2012
Pikantný nakladaný cesnak
Foto: pusta

Dostala som viac nášho kvalitného cesnaku a časť z neho som naložila do oleja. Dochutila som klinčekom, čiernym celým korením, bobkovým listom, klinčekom a Zobraziť celý popisDostala som viac nášho kvalitného cesnaku a časť z neho som naložila do oleja. Dochutila som klinčekom, čiernym celým korením, bobkovým listom, klinčekom a sušenou štipľavou paprikou. Takto naložený cesnak je výbornou chuťovkou, ale dá sa použiť aj ako čerstvý. Taktiež olej, ktorý je teraz ochutený, používam dalej. Napr. na dochutenie polievok, omáčok, šalátov, cestovín, ale aj na marinovanie rôzneho mäsa. Korenenie môže byť rôzne,ako je dobré aj použitie rôznych byliniek.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 ml /olivový
na jeden pohár:
3 guličky
1 ks
1 ks
1-2 ks
iné bylinky:
 a iné...




Postup

  1. 1

    Cesnak som ošúpala, na oboch koncoch trošku skrojila. Do menších čistých suchých fľašiek, použila som poháre od horčice, som na dno dala guličky celého čierneho korenia, klinček, bobkový list a sušenú štipľavú papriku - kto nemá rád ostré, tak nedá. Nasypala som strúčiky cesnaku na tesno a zaliala takmer po samý okraj olejom. Poháre som uzavrela viečkom a odložila do chladničky. Po 4 týždňoch naloženia je pochúťka pripravené na použitie. Skladujem na chladnom a tmavom mieste. Chystám sa ešte na naloženie cesnaku v octe, postup i použitie je rovnaké.

    Pikantný nakladaný cesnak - obrázok 1

Diskusia k receptu

hubata
Máš ty ale šťastie že máš domáci cesnak. Tak ti ho závidím že mi príde až ľúto zavariť ho. Istotne krásne smrdí a štípe. Závidím ti ho: také cesnakové topinky to by bolo niečo!
Podobne ako ty teraz cesnak som robila malé cibuľky - to ti bola tiež dobrota. Uložím si tvoj recept do KK, lebo ja ešte budem mať záhradu ..... Vďaka.
1x vini55
marianne69
super,ja som tiez mala stastie a dostala som veniec slovenskeho cesnaku,tak ho spravim podla tvojho receptu.Lebo s tym cinskym tazko varit,minule som dala 8 strukov do kapusty a nic ,ako keby som ani nic nedala.A ja o cesnak zboznujem,taky stiplavy az mandle palia:-DDD
cica2
aspoň jeden pohárik by som brala :-) @pusta vitaj späť!....robila som podľa tvojho receptu (už viackrát) šopský šalát, je výborný, ešte raz ti ďakujem za recept!
redakcia
Odpoveď od @pusta pre @jarunka : "Jarunka, som veľmi rada, že si bola doma na Slovensku. dakujem za pekné hodnotenia mojich rp ako aj za tvoj názor, ktorý si napísala pri rp Fazuľové pagáčiky od Izabella929. ver mi, aj mne je to veľmi ľúto,ale taký je už život. ešte raz vdaka."
gubics
Teraz som našla ten cesnakový recept, práve ho pripravujem, lebo sa mi urodilo veľa cesnaku na záhrade, a už neviem čo s ním.pár strúčikov som musela už aj vyhodiť, lebo zmäkli. Takže takto ich zúžitkujem.
petrovic
Chcem sa len spytat, tento recept som robil presne pred 6 dnami a teraz som zistil ze mi to v poharoch kvasi... Viecka boli nadute a vytlacalo olej, ked pozriem do flias tak to tam bublinkuje. Pouzil som rastliny olej, drzal som to v chladnicke a koreniny zo zoznamu plus nejake moje... Čo som robil zle? :(
renulienka
...mne sa stalo to iste, ja som prepucila cesnak , zaliala olivovym olejom a tiez mi to skvasilo:(
redakcia
Odpoveď od @pusta : pre používateľa petrovic a pre rebuliebka : je mi ľúto, že Vám to skvasilo. aby sa tak nestalo, treba dbať na nasledujúce zásady pri akomkoľvek nakladaní: a) cesnak či iná zelenina musia byť absolútne zdravé, nepotlačené alebo inak nepoškodené. b) pohár na zaváranie musí byť nepoškodený, zaručene čistý a suchý bez stôp vody c) viečka, ktoré použijete, nesmú byť nijako poškodené, musia tesne priľahnúť alebo sa dať pevne zašraubovať, teda tzv. "sadnúť", aby sa dnu nedostal vzduch d) olej, ktorý použijete musí byť naozaj kvalitný, nezávadný a nesmie byť po záruke. práve olej bráni prístupu vzduchu. je dobré obrátiť naplnené poháre z toho istého dôvodu na chvíľu hore dnom. e) poháre musia byť naplnené cesnakom na tesno a zaliate olejom takmer až po okraj. neviem, kde ste mohli spraviť chybu. mne a ani iným sa to ešte nestalo. nepochybne tam prebieha neželané kvasenie.
valeri
@pusta
napriek tomu, že som dodržala všetky tieto zásady ako pri všetkom zaváraní, cesnak bol bezchybný z mojej záhradky, poháre umyté, viečka vyvarené, tak ako pri každom zaváraní, olej olivový extra virgine a v druhom pohári čistý slnečnicový, cesnak bol zaliaty úplne, pohár bol celkom plný, odložené som to mala v chladničke, tiež mi to skvasilo. Ešte dobre, že som urobila len 2 poháriky na skúšku ....
pusta
@valeri , naozaj nemám tušenie, kde sa mohla stať chyba. len ak by sa tam dostala voda a vzduch, mohlo prísť ku kvaseniu. ja mám ten cesnak doteraz, bez zmeny chuti alebo kvasenia, len cesnak trochu zhnedol. je bez závad. ešte ma napadla kvalita sušenej štipľavej papriky a pridaných byliniek, či boli nezávadné a suché, tiež to, či si skladovala hotový výrobok v chladničke a či viečka fest priliehali.
grandma
Recept výborný, určite skúsim, len nechápem redakciu prečo to strčila pod "polievky" ??
alena45
no chystala som sa robiť cesnak v olejovej marináde, ale po Vašich skúsenostiach si to rozmyslím. Hľadala som aj na googli a tam skoro všade spomínajú v súvislosti s cesnakom v oleji aj botulizmus. Navrhujú napríklad preliať cesnak horúcim olejom. No neviem, či by to pomohlo.
paddyna
práve sa rozhodujem či dat do oleja alebo urobit pastu,ale asi urobím so solou..
pusta
dakujem za všetky pekné komentáre k receptu. :-)
pusta
dakujem všetkým tým neznámym priaznivcom, ktorým sa tento recept páči, dali mu svoj lajk a zdieľajú ho :-)
123babina
chystsm sa tiež naložit domaci cesnsk od pestovatrľa s roznymi bylinkami a zaliat to olejom,prvy raz,bude to len skuška,verim,ze to bude delikatesa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia